Zesdaagse Oorlog 5 juni 1967: Israël vernietigt de volledige Egyptische luchtmacht +video

De legers van Israël en Egypte verkeerden sinds half mei 1967 in hoge staat van militaire paraatheid, toen de Egyptische president Gamal Abdul Nasser de Straat van Tiran voor de Israëlische scheepvaart had gesloten en de vredesmacht van de Verenigde Naties uit Sinai had weggestuurd.

Nasser en andere Arabische leiders dreigden haast dagelijks om Israël uit te roeien. Toen de Verenigde Staten en andere landen afstand deden van hun belofte om de Straat van Tiran open te houden, werd Nasser steeds brutaler. Koning Hussein van Jordanië sloot zich aan bij Nasser in een militair pact.

Israël kon de volledige mobilisatie niet voor onbepaalde tijd handhaven en zag dat het moest optreden vooraleer het dak naar beneden kwam door het initiatief aan Egypte over te laten en aldus Israël zou confronteren voor voldongen feiten en zelfs een eventueel verlieszou moeten incasseren van de op til staande en onvermijdelijke Arabische oorlog tegen de Joodse staat. Want tenslotte, “als de Arabische wereld ontwapent is er vrede, als Israël ontwapent is het de volgende dag van de kaart geveegd.”

Israël besloot om Egypte preventief de pas af te snijden en besloot tot een aanval op de ochtend van 5 juni 1967. Het plan voor Operatie Focus evolueerde sinds ongeveer 1963, kennelijk gebaseerd op een idee van voormalig IAF-commandant Dan Tolkovski. Het werd uitgewerkt en uitgevoerd door commandant Moti Hod, commandant van de Israëlische luchtmacht, en stafchef Yitzhak Rabin.

Operatie Focus was gemodelleerd naar verrassingsluchtaanvallen van de Tweede Wereldoorlog, zoals de Japanse aanval op Pearl Harbor en de Luftwaffe-aanval op Sovjet luchtmachtbasissen. De Duitsers hadden een soortgelijke luchtaanval gepland op Poolse luchtmachtbases, maar konden deze niet uitvoeren omwille van slechte weersomstandigheden.

In 1967 beschikte de Israëlische luchtmacht over een reeks vliegtuigen die voornamelijk dateerden uit de Tweede Wereldoorlog en werden aangedreven met propellers zoals de Amerikaanse B-17 bommenwerpers, P-51 Mustangs en De Havilland Mosquitos die het had verworven in de Israëlische Onafhankelijkheidsoorlog, hoewel het al sinds januari 1956 beschikte over 20 Franse Mystere IVa’s straalvliegtuigen en tevens ook enkele Ouragans

Op 5 juni 1967 om 7u45 in de ochtend startte de Israëlische luchtmacht (IAF) Operatie Focus (hebreeuws Mivtza Moked), met een aanval op zijn meest oorlogszuchtige buur Egypte, een aanval die aldus het begin markeerde van de Zesdaagse Oorlog in 1967. De Israëlische luchtmacht onder leiding van generaal-majoor Mordechai Hod lanceerde een massieve luchtaanval die de meerderheid van de Egyptische luchtmacht op de grond vernietigde.

Zo vernietigde de IAF 197 Egyptische vliegtuigen, waarvan er slechts acht nog zullen kunnen vliegen na de nodige reparaties. Daarnaast vernietigde Israël de complete Egyptische luchtafweer inlusief lanceerinstellingen voor missiles en verbrak tevens de communicatieverbinding tussen het Sinaïgebied en het Egyptische opperste hoofdkwartier.

In een tweede aanvalsgolf werden opnieuw 107 Egyptische vliegtuigen vernietigd en tevens 16 Egyptische vliegvelden getroffen. In totaal werden meer dan 310 vliegtuigen vernietigd in de eerste twee golven in ongeveer 3 uur. Meer dan 30 andere gevechtsvliegtuigen van verschillende soorten (helikopters, transport) werden eveneens vernietigd.

De derde golf van Operatie Focus was gericht tegen op Syrië, Jordanië en Irak, die tegen het middaguur werd gelanceerd. Zoat de hele luchtmacht van Jordanië werd aan de grond vernietigd en tegelijk werd ook Syrië aangevallen waarbij ongeveer de helft van de Syrische vliegtuigen werden vernietigd. Ongeveer 450 vliegtuigen uitgeschakeld.

In feite werd met deze aanval de genocidale ambities van de Arabische landen jegens Israël getorpedeerd en was de uitkomst van de Zesdaagse Oorlog grotendeels bepaald in het voordeel van Israël en dat reeds op de eerste dag van de oorlog!

Tegelijk werden ook 18 vliegvelden in Egypte vernietigd waardoor de operaties van de Egyptische luchtmacht voor het verder verloop van de oorlog vleugellam werden gemaakt. Operation Focus blijft tot op vandaag een van de meest succesvolle luchtaanvallen in de militaire geschiedenis.

Operation Focus, 5 juni 1967

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.