De IDF zet zich schrap voor nieuwe rellen vandaag op ‘Naksa Dag’

Israëlische veiligheidsfunctionarissen bereiden zich deze week voor op een nieuwe golf van confrontaties aan de grens van Israël met de Gazastrook, waar de door Hamas geregeerde Gazastrook de 51ste verjaardag van de Zesdaagse Oorlog markeert. De verjaardag van het begin van de Zesdaagse oorlog van 1967, gesynchroniseerd met de ‘Naksa-Dag‘ of ‘dag van de nederlaag’, wordt door Gazanen en veel Palestijnse Autoriteit-ingezetenen in Judea en Samaria als een dag van rouw en protest waargenomen.

Dit jaar heeft Hamas bevolen dat de meeste demonstraties en rellen die Naksa Dag markeren – die op dinsdag valt – tot vrijdag worden uitgesteld. Organisatoren van de Naksa Dag-evenementen zeggen dat de vertraging is opgetreden om Naksa Dag te synchroniseren met protesten van ‘Jeruzalem Dag’ gepland in Iran, meldde Yediot Ahronot.

Maar Hamas-leiders kunnen trachten tijd te winnen, op zoek om te testen of een onofficieel staakt-het-vuren met Israël in stand houdt. Vorige week stemde de Hamas-terreurgroep via een intermediair in met een onofficieel staakt-het-vuren met Israël, na de ernstigste escalatie aan het front van Gaza sinds het conflict in 2014, genaamd ‘Operation Protective Edge’.

De in Gaza-gebaseerde terreurgroepen vuurden meer dan 80 raketten en mortieren af naar willekeurige Israëlische steden in de buurt van de Gazastrook, waardoor Israël een golf van luchtaanvallen lanceerde en tientallen Hamas en Islamitische Jihad-doelen in de Strook trof. Ondanks het staakt-het-vuren zijn de terroristen in Gaza echter doorgegaan met het stichten van branden aan de Israëlische kant van de grens, met behulp van ‘terreurvliegers’ om brandgevaarlijke apparaten op Israëlische landbouwgronden te laten vallen.

Terroristen zijn erin geslaagd om sinds het begin van massale rellen op 30 maart, voor zowat vijf miljoen sjekels schade ($ 1,4 miljoen) aan te richten op Israëlische eigendommen, door terroristische vliegers met brandbommen over de Israëlische grens te sturen.

Op zondag instrueerde premier Binyamin Netanyahu Meir Shabbat, hoofd van de nationale veiligheidsraad van Israël, om geld af te trekken van de belastingen die Israël namens de Palestijnse Autoriteit had geïnd ter compensatie van Israëlische boeren die schade hadden geleden door de terroristische vliegers.

Israëlische veiligheidsfunctionarissen zeggen dat ondanks de oproep om de meeste ‘Naksa Dag‘ -evenementen tot vrijdag uit te stellen, duizenden leden van de relschoppers toch dinsdag zullen verzamelen aan de grens met Gaza om te botsen met de IDF-troepen en proberen het Israëlische veiligheidshek te doorbreken.

IDF-functionarissen schatten dat ongeveer 5000 relschoppers zich op zes verschillende locaties langs de Israëlische grens van Gaza dinsdag zullen verzamelen. Israël heeft extra troepen ingezet in de Gazastrook en nabijgelegen steden ter voorbereiding op de rellen.


Bronnen:

♦ naar een artikel van David Rosenberg “IDF gears up for ‘Naksa Day’ violence on Gaza border – Hamas organizing new wave of clashes on Israel-Gaza border to mark 51st anniversary of 1967 Six Day War” van dinsdag 5 juni 2018 op de site van Arutz Sheva

Een gedachte over “De IDF zet zich schrap voor nieuwe rellen vandaag op ‘Naksa Dag’

  1. Ikhoorde dat een bekende schoenenfabrikant gratis hardwegloopschoenen ter beschikking steldt voor het Iraanse leger/strijdmacht.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.