‘Nakba’, ‘Naksa’, Nikske, Nergens, Nooit, Niemand, Nulkommanul, Noppes

Als het gaat om de Palestijnse ‘erfzonde’ theorie van de schepping van Israël, zijn er twee belangrijke mijlpalen: de vlucht van ongeveer 750.000 Arabische vluchtelingen tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog van 1948 en de verovering van Oost-Jeruzalem, de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook in 1967 tijdens de Zesdaagse Oorlog. De gebeurtenissen van 1948 zijn in het Arabisch bekend als de nakba (‘catastrofe’) en de gebeurtenissen van 1967 worden de naksa (‘terugval’ of ‘nederlaag’) genoemd.

Deze week, met de 51ste verjaardag van de Zesdaagse Oorlog tegen ons, zullen de Palestijnen op 5 juni de ‘Naksa Dag’ markeren met protesten en demonstraties – en het zal interessant zijn om te zien of een nieuwe golf van protesten in vrijwel hetzelfde uitloopt zoals die op de grens tussen Israël en Gaza in de afgelopen weken die werden gepresenteerd als een herdenking van de gebeurtenissen van 1948. Het zal ook interessant zijn om te zien of Hamas, Islamitische Jihad en geallieerde islamistische groeperingen de gelegenheid zullen gebruiken om nog een spervuur ​​van raketten af ​​te vuren op Israël.

Het wordt voor iedereen steeds duidelijker dat geen van deze strategieën werkt voor de Palestijnen. Vergelijk de internationale reactie op Gaza in 2018 met die van de zomer van 2014, toen Israël militaire actie ondernam om de dagelijkse raketlanceringen vanuit Gaza te beëindigen, en die de Palestijnen op dezelfde manier hebben afgeschilderd als een totale oorlog die is ontworpen om opzettelijk burgers te doden en te verminken. Vier jaar later, vooral onder Europese regeringen, is er veel meer erkenning dat Hamas Gazanen gebruikt als menselijke schilden en veel minder lezingen van Israëlische leiders over de morele gevaren van een ‘onevenredige reactie’. Wat de verwachte stuiptrekking van internationale protesten betreft, is er tot nu toe nog niet één geweest.

In plaats daarvan worden de Palestijnen geconfronteerd met een regio die hen niet langer voorop stelt, evenals een ongeduldige internationale gemeenschap, die minder bereid is om Palestijnse verhalen over de inherente brutaliteit van Israël toe te geven. In haar toespraak tot de Veiligheidsraad van de V.N. Veiligheidsraad over de Palestijnse raketaanvallen op Israël – genoemd door de Verenigde Staten – VS Ambassadeur bij de Verenigde Naties Nikki Haley die openlijk verklaarde dat het tijd was voor de Palestijnen om alternatief leiderschap te overwegen dat een vredesstrategie kan leveren. Haley maakte naar mijn mening geen onderscheid tussen de Palestijnse Autoriteit op de Westelijke Jordaanoever en de Hamas-heersers in Gaz, en doorbrak nog een andere heersende mythe dat de eerste dramatisch gematigder is dan de laatste.

Dit is waar de kwestie van de naksa en de bijbehorende nakba scherp in beeld komt. Beide concepten zijn gebaseerd op de logica dat Israël de eeuwige vijand is. Dat is de reden waarom de schepping van Israël een ‘catastrofe’ was. Maar wat was precies de ‘terugval’ (naksa)?

Volgens het Instituut voor Palestijnse Studies was het “een ongeluk dat wees op de noodzaak van een nieuwe strategie om Israël te confronteren en Palestina te bevrijden.” De onmiddellijke oorzaak van dit ‘ongeluk’ was de vaststelling van de Arabische staten, die de Palestijnse situatie hadden verziekt in de slangenoliediplomatie van de Arabische Liga en haar frontorganisatie, de originele versie van de PLO. Zeker, na de overweldigende overwinning van Israël in 1967, begonnen Yasser Arafat en zijn Fatah-kameraden, waaronder Mahmoud Abbas, de strijd tegen Israël te ‘Palestiniseren’, de harten van internationaal links te veroveren en zichzelf te vestigen als bondgenoten van het Sovjetblok.

Maar net zoals de Arabische Liga nooit de legitimiteit van Israël erkende, noch de PLO, die na de oorlog werd omgevormd tot een onafhankelijke organisatie. De ‘tegenvaller’ (naksa) bestond er dus voornamelijk in dat Israël, na de Arabische poging in 1967 ​​om het land en zijn volk te elimineren, verder bleef voortbestaan, groeien en bloeien.

Dus misschien is de tijd gekomen om verder te gaan dan ambassadeur Haley en de Palestijnen voor te stellen dat omwille van de generatie die het eeuwfeest van de geboorte van Israël in 2048 markeert, zij het discours van de nakba en naksa helemaal achter zich laten. Dit betekent natuurlijk niet dat de Palestijnen Zionisten moeten worden, of dat ze die geschillen met Israël moeten over het hoofd moeten zien, waar ze materiële of territoriale winsten voor zichzelf kunnen maximaliseren – in tegenstelling tot het afsnijden van de status van Israël als lid van de internationale samenleving .

Het is verleidelijk, vooral als we zien hoe Abbas alweer een langdurig verblijf in het ziekenhuis kent, om Haley’s pleidooi voor nieuw Palestijns leiderschap als hopeloos onrealistisch af te wijzen. Sommigen beweren dat een Palestijnse burgeroorlog, nadat Abbas van het toneel is verdwenen, waarschijnlijker is dan de opkomst van een seculier gezinde, pro-westerse vredespartij. Veel hangt ook af van de regionale omgeving – of de macht van Iran in Syrië zal kortgewiekt worden; of Saoedi-Arabië de Arabische staten leidt bij het opbouwen van diplomatieke betrekkingen met Israël; of de Arabische staten in samenwerking met de Verenigde Staten en Rusland de volledige operationele verantwoordelijkheid voor de stabiliteit in de regio op zich nemen.

Op dit moment is het meest waarschijnlijke scenario meer van hetzelfde, zelfs als al het andere in de regio verschuift: namelijk, het collectieve aandringen van het Palestijnse leiderschap dat Israël op de knieën moet worden gebracht om de gebeurtenissen van 1948 en vervolgens 1967 te verzoenen .


Bronnen:

♦ naar een artikel van Ben Cohen “‘Nakba,’ ‘Naksa’ . . . nowhere” van vrijdag 1 juni 2018 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

Een gedachte over “‘Nakba’, ‘Naksa’, Nikske, Nergens, Nooit, Niemand, Nulkommanul, Noppes

  1. Naqba, Naqsa en 70 jaar Palestijnse waanzin.

    Dezelfde fouten herhalen en hopen op een andere uitslag.

    Dit is de Palestijnse interpretatie van Albert Einstein

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.