Israël neemt voor het eerst deel aan NAVO oefening in Europa, aka ‘Saber Strike 18’

Een belangrijke door de VS geleide militaire oefening met 18.000 soldaten uit 19 voornamelijk NAVO-landen is begonnen in de oostelijke flank van de alliantie met Polen en de drie Baltische staten Estland, Letland en Litouwen.

Niet-NAVO-lid Israël neemt voor de eerste keer deel aan Sabre Strike. Enkele tientallen gevechtsoldaten van de Parachutisten Brigade van de Israel Defense Forces zullen eraan deelnemen, meldde Haaretz.

De US Army Europe zei zondag  dat de Sabre Strike 18-oefening in de regio die nog zal duren tot 15 juni, zal dienen als “een demonstratie van de toewijding en solidariteit van het Bondgenootschap” in een tijd waarin de militaire manoeuvres van Rusland zich in toenemende mate zorgen maken over nabijgelegen NAVO-leden.

Het benadrukte echter dat Sabre Strike “geen provocatie van Rusland is.” De NAVO heeft zo’n 6000 troepen ingezet in de Baltische staten en Polen. Het ministerie van defensie van Litouwen kondigde ook de start aan van de grootste nationale oefening ooit, ‘Thunder Storm’, met zo’n 9.000 militairen.

Israël is sinds 1994 een partner van de NAVO (géén lid dus). Van 2010 tot 2016 werden Israël’s pogingen om een ​​officiële missie te openen op het hoofdkantoor van de organisatie in Brussel, geblokkeerd door Turkije. In september 2016 erkende de NAVO een officiële Israëlische ambassadeur in de alliantie en verleende Israël een permanent kantoor.

Zaterdag zei de secretaris-generaal van de NAVO dat de alliantie Israël niet zal verdedigen in geval van een aanval door Iran. Jens Stoltenberg vertelde het tijdschrift Der Spiegel dat Israël een partner is, maar geen lid en dat de ‘veiligheidsgarantie’ van de NAVO niet van toepassing is op de Joodse staat. Stoltenberg zei dat de NAVO niet betrokken is bij vredesinspanningen in het Midden-Oosten of bij conflicten in de regio.

Het NAVO-verdrag vereist dat het bondgenootschap de naties verenigt, waarvan er 28 zijn, maar geen partnerlanden. Toch dragen partnerlanden regelmatig bij tot NAVO-operaties zoals die in Afghanistan en zeemissies vanuit Somalië en de Middellandse Zee.

Hij sprak in een tijd van oplopende spanningen tussen Israël en Iran. Israël voerde een campagne om te voorkomen dat Iran een permanente aanwezigheid in Syrië en Libanon zou vestigen. Premier Benjamin Netanyahu heeft ook oppositie geleid tegen de nucleaire deal met Iran, waarbij hij opriep om het te schrappen of te herzien. De VS trokken zich vorige maand terug.

Parachutisten Brigade
De Parachutisten Brigade (Hativat HaTzanhanim), aka de 35ste ‘Vliegende Serpent‘ Parachutisten Brigade (logo hierboven), is een elite infanterie brigade in de Israel Defense Forces. De brigade staat onder bevel van het Centrale Commando en is ondergeschikt aan de 98th Parachutisten Divisie, ook bekend als Utzbat HaEsh, een reserve-infanteriedivisie in de Israel Defense Forces.

Soldaten van de Parachutistenbrigade dragen een rode baret en rode laarzen. Om zich van andere eenheden te onderscheiden, dragen parachutisten tuniek-gestylde uniformoverhemden met een riem bovenop, naast de riem die zij op hun broek dragen.

Selectie testen om toegelaten te worden tot de parachutistenbrigade (‘Gibush Tzanhanim’) worden twee keer per jaar gehouden in april en december. Kandidaten ondergaan verschillende fysieke testen, zoals hardlopen met zandzakken en met een brancard. Kandidaten moeten ook bepaalde eigenschappen hebben zoals verantwoordelijkheid, initiatief, vermogen om te improviseren, enz.

Bataljons van de Parachutisten Brigade kregen elk een slangennaam mee: Peten ‘Cobra’ Bataljon (101ste), Tzefa ‘Viper’ Bataljon (202de), Efah ‘Echis’ Bataljon (890ste), het ‘Taipan’ Verkenningsbataljon (5135ste).

Historiek
De eerste parachutisteneenheid in de Israel Defense Forces werd in september 1948 opgericht. De oprichter en eerste commandant van de eenheid was Yoel Palgi, die tijdens de Tweede Wereldoorlog parachutist was van de Palmach en lid was van de Mossad Le’Aliyah Bet. Yoel Palgi, geboren Emil Nussbacher (1918 – 1978) werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door Groot-Brittannië in Joegoslavië gedropt om te helpen bij het redden van Hongaarse Joden uit de Holocaust.

De Mossad LeAliyah Bet was een tak van de Haganah in het Britse Mandaat van Palestina, die opereerde om Joodse immigratie naar Brits Palestina (later Israël) te vergemakkelijken. Tijdens de Mandaat-periode faciliteerde het illegale immigratie in strijd met Britse overheidsbeperkingen (aka White Paper van 1939). De organisatie opereerde van 1938 tot vier jaar na de oprichting van de staat Israël in 1952

Op 24 mei 1949 werd de eenheid ontbonden, maar later in hetzelfde jaar werd Yehuda Harari aangesteld om de eenheid opnieuw op te richten. De parachutistenschool werd vervolgens gevestigd op de basis van Tel Nof, die Bahad 8 wordt genoemd. Een bataljon van 890 soldaten werd gevormd in het kader van het bataljon, bestaande uit twee compagnieën.


Bronnen:

♦ naar een artikelIsrael takes part in NATO’s Saber Strike drill for first time” van maandag, 4 juni 2018 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelParatroopers Brigade” op de site van de Israel Defense Forces (IDF)

♦ naar een artikel van Kenneth S. Brower “The Israel Defense Forces, 1948-2017” van maandag 28 mei 2018 op de site van BESA

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.