Het vredesproces is een obstakel voor vrede: ‘Een simpele oplossing voor Gaza’

“Om in vrede te blijven wanneer je naar de oorlog zou moeten gaan, kan vaak heel gevaarlijk zijn … Laten we aanvallen en onderwerpen … zodat we in de toekomst zelf veilig kunnen verder leven.’ – Thucydides (ca. 460-395 v.Chr.)

“Geen enkele regering, als het oorlog als onvermijdelijk beschouwt zelfs als het het dat niet wil, zou zo dwaas zijn om te wachten op het moment dat het meest geschikt is voor de vijand.” – Otto von Bismarck (1815-1890)

‘Als je niet wilt vechten als de overwinning verzekerd is en niet te kostelijk, kom je misschien op het moment dat je moet vechten tegen alle tegenslagen die opdoemen.” – Winston Churchill (1874-1965)

Het vredesproces is een obstakel voor vrede
Deze week stond Gaza opnieuw aan de rand van grootschalige militaire conflicten, de vierde in iets minder dan een decennium. Maar terwijl het spook van steeds terugkerende tragedies steeds dichterbij komt, bleef het discours (zelfs en vooral in Israël) hoe je “nog een ronde van geweld” kon vermijden, bleef het vaststeken in een opnieuw verhitte potpourri van eerder beproefde maar onbetrouwbare formules – die varieerden van het overduidelijke kinderlijke tot het positief ongerijmde; en van de flagrant ongezond naar borderline gekte.

Ze zijn allemaal gedoemd te mislukken, net als in het verleden. Inderdaad, zelfs als de huidige pogingen om de huidige fragiele kalmte te ondersteunen slagen, is het slechts een kwestie van tijd totdat de inherente volatiliteit zichzelf opnieuw bevestigt en opnieuw tot uitbarsting komt. En opnieuw. En opnieuw.

Vorige week verwees ik naar een artikel uit 2016 in ‘Commentary’ van prof. Michael Mandelbaum aan de Johns Hopkins School of Advanced International Studies, getiteld “Het vredesproces is een obstakel voor vrede.” Hierin schrijft de auteur het onvermogen toe om het Israëlisch-Palestijnse conflict op te lossen aan “… een onvoldoende begrip te hebben van de pathologie die het probeerde te genezen … [Het] loste dus niet het probleem op dat het moest oplossen, en het maakte het soms aanzienlijk slechter.”

Dit is precies het syndroom waar we nu getuige van zijn. Geen van de voorgeschreven remedies pakt effectief de onderliggende oorzaken van de malaise aan, die ten onrechte worden toegeschreven, door de symptomen verkeerd te interpreteren. Erger! Wat we zien is meer dan alleen maar een verkeerde diagnose. Het is niets minder dan een totale omkering van de causaliteit; een volledige omkering van oorzaak en gevolg.

Dit is bijzonder verontrustend wanneer het van binnen van veel van de Israëlische leiders komt. Want hoewel er over het algemeen weinig verschil van mening is dat Hamas, en zijn nog radicalere islamitische uitlopers, verantwoordelijk is voor de huidige uitbarsting van geweld, is het dominante thema dat wordt opgeroepen om te herstellen en kalm te blijven, te danken aan de verbetering van de humanitaire omstandigheden in Gaza. Dit is een ernstige fout! Want het is -onafhankelijk- zowel feitelijk als schadelijk strategisch onwaar.

Inderdaad, om elk beleidsinitiatief op zo’n grondbeginsel te baseren, zou, om Mandelbaum te parafraseren, een hopeloos “ontoereikend begrip van de Palestijnse pathologie” weerspiegelen. Dienovereenkomstig zou het “het probleem zoals het was bedoeld om het op te lossen” niet oplossen, maar zal het naar alle waarschijnlijkheid “aanzienlijk slechter worden”.

Gaza: de ‘simpele’ oplossing
Om een ​​effectief beleid met betrekking tot Gaza te formuleren, moeten we de pathologie begrijpen van wat we proberen aan te pakken. De bron van het conflict is de fysieke aanwezigheid van een grote, onverbiddelijk vijandige Arabische bevolking aan de zuidelijke grens van Israël. Eenvoudige logica dicteert daarom dat om de bron van conflicten te verwijderen, die vijandige populatie moet worden verwijderd.

Israël zal niet in staat zijn om telkens terugkerende periodes van gevechten te doorstaan ​​- telkens wanneer de vijand aan de andere kant zich voldoende moedig voelt om een ​​aanval te lanceren of voldoende wanhopig is om niet te kunnen afzien van een aanval. Dienovereenkomstig is de oplossing voor Gaza niet, en kan het niet zijn, de wederopbouw, maar de deconstructie en de genereus gefinancierde humanitaire verplaatsing en rehabilitatie van de niet-oorlogvoerende Gazanen naar derde landen, buiten de ‘cirkel van geweld’.

Om dit te bereiken, kan de IDF zich niet tevreden stellen met periodieke straffen, gevolgd door een beperkt interbellum, waarin de vijand zich herbewapent en hergroepeert, klaar voor de volgende ronde. Het moet de hele Gazastrook veroveren, het huidige Gazaanse leiderschap afzetten (of anderszins afstoten), het huidige bestuursmechanisme ontmantelen en een krachtig programma van gestimuleerde emigratie van de niet-oorlogvoerende bevolking beginnen.

Dit is de ‘eenvoudige’ oplossing voor Gaza en de enige duurzame oplossing. Natuurlijk betekent ‘eenvoudig’ niet dat het ‘gemakkelijk’ is. Inderdaad, de grote moeilijkheid die het met zich meebrengt is geworteld in zijn brutale eenvoud van ‘zij of wij’. Het is duidelijk dat het feit dat het relatief eenvoudig is om zo’n streng beleidsvoorschrift in te dienen vanuit mijn comfortabele zetel, het niet minder noodzakelijk of minder onvermijdelijk maakt. Het ontkennen of uitstellen van het onvermijdelijke maakt het immers niet minder onvermijdelijk, alleen duurder als het onvermijdelijk tot stand komt.

Hieronder een plaatje uit Gaza, rechtstreeks weggeplukt van de site van de Qassam Brigades (Hamas) van heden, zondag 3 juni 2018. De zowat een dozijn verschillende Palestijnse terreurgroepen in de Strook hebben hun afgevaardigde gestuurd, herkenbaar aan hun gekleurde hoofdbanden en logo’s, naar een gezamelijke persconferentie voor westerse journalisten. Zoals bekend worden al jaren geen buitenlandse journalisten toegelaten in de Strook. Een persconferentie zoals dit is de enige manier om met hen in contact te komen.


Bronnen:

♦ naar een door Brabosh ingekort artikel van Dr. Martin ShermanInto the Fray: Gaza – A ‘Simple’ Solution” van zondag 3 juni 2018

Gerelateerd op deze blog:

♦ Dr. Martin Sherman: “Israël’s waarheid wordt telkens weggespoeld door een stortvloed van Palestijnse leugens” van 1 juni 2018 [lezen]

3 gedachtes over “Het vredesproces is een obstakel voor vrede: ‘Een simpele oplossing voor Gaza’

  1. De eenvoudige ‘oplossing’ van Gaza is makkelijker geschreven dan gedaan……alhoewel het woord ‘oplossing’ een gedachte zou kunnen zijn.

    ‘Oplossen en de bevolking evacueren naar de Sinai om daarna van Gaza een soort van Las Vegas te maken…..waar Israel & Egypte van profiteren.

    Like

  2. Als de internationale gemeenschap nog steeds niet wil inzien dat Gaza bezet is door hondsdolle bendes die de bevolking en het buurland(Israel)terroriseren zal het daar blijven sudderen en overkoken !! Wanneer gaan Brussel en Washington eens STOPPEN met het sturen van Geld & Goed aan dit soort “Bewegingen”?? de tragiek van de gazaanse bevolking is onze medeschuld !!

    Like

Reacties zijn gesloten.