Palestijnen vuren vanuit Gaza reeks raketten af naar willekeurige burgerdoelwitten in Israël

Het Iron Dome-raketafweersysteem onderschepte drie projectielen die naar willekeurige burgerdoelwitten in het zuiden van Israël werden afgevuurd door terroristische groeperingen in de Gazastrook. Dit na een eerdere aanval met een raket die kennelijk op Israëlisch grondgebied landde, in vier afzonderlijke aanvallen in de vroege uurtjes vóór zonsopgang van deze zondag 3 juni 2018.

In de gespreide aanvallen in de nacht van zaterdag op zondag, werd het eerste projectiel een half uur na middernacht gelanceerd, waarbij sirenes in de zuidelijke stad Sderot en de omliggende Sha’ar Hanegev-regio werden wakker geschud en nara hun schuilkelders moesten vluchten.

Het tweede projectiel werd minder dan een uur later op Israël afgevuurd, wat de alarmsystemen in de regio Eshkol liet afgaan. Om 02u.45 klonken er weer sirenes in de gebieden van Sha’ar Hanegev en Hof Ashkelon in het zuiden van Israël, terwijl een ander projectiel zich richtte op het zuiden van Israël. Alle drie werden neergehaald door de Iron Dome. Het was niet meteen duidelijk of de projectielen raketten of mortiergranaten waren.

Om 03u20 gingen er weer sirenes af in de regio’s van Shaar Hanegev en Sdot Negev, waarbij het leger een nieuwe ‘lancering vanuit de Gazastrook naar Israëlisch grondgebied’ bevestigde en het projectiel als een raket identificeerde. Volgens de Walla-website explodeerde het in een open gebied in de periferie van Gaza.

Israëlische straaljagers bombardeerden op zaterdagnacht meerdere doelwitten die behoorden tot terreurgroepen in de Gazastrook, nadat de Hamas raketten vanuit Gaza werden afgevuurd.

“De IDF heeft met gevechtsvliegtuigen een tiental terreurnesten van Hamas in de Gazastrook bestookt. Onder de doelwitten die werden aangevallen waren twee locaties die werden gebruikt voor de productie en opslag van wapens en een militaire compound”, zei het leger.

Volgens het aan Hamas gelieerde Shehab-nieuwsagentschap, troffen de vliegtuigen locaties in de wijk Shejaiya in Gaza, in het vluchtelingenkamp Nuseirat en buiten de stad Khan Younis.

Het leger zei dat de luchtaanvallen gebeurden als reactie op de raketaanval op zaterdagavond, evenals geweld dat ‘geleid en goedgekeurd werd door de Hamas-terreurgroep’ tijdens het weekend, waarbij mensen ‘bommen en explosieven gooiden, probeerden het veiligheidshekken te beschadigen en het in brand steken van land op Israëlisch grondgebied met brandbommenvliegers en ballonnen.”

Eerder op zaterdagavond onderschepte het Iron Dome-raketafweersysteem een ​​raket die in het zuiden van Israël werd afgevuurd door een terroristische groep in de Gazastrook, zei het leger. Een tweede raket werd rond dezelfde tijd gelanceerd, maar leek volgens de Israel Defense Forces aan de Palestijnse kant van de grens met Gaza te vallen.

De raketlanceringen bleken de eerste keer dat een wapenstilstand werd geschonden dat woensdagochtend in werking trad, maar kwamen na een weekend van intens geweld langs de grens met Gaza. De twee raketlanceringen deden de sirenes loeien in het Eshkol-gebied van Israël, nabij het zuiden van de Strip, kort voor het einde van Sjabbat. De sirenes kwamen toen Israëlische brandweerlieden enorme branden aan het bestrijden waren langs de grens veroorzaakt door Palestijnse brandbomvliegers.


Bronnen:

♦ naar een bericht van Judah Ari Gross “Iron Dome intercepts 3 incoming projectiles as IDF strikes Gaza” van zondag 3 juni 2018 en een artikelIsrael strikes 10 terror targets across Gaza after rocket attack” van zaterdag 2 juni 2018 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Hana Levi Julian “Iron Dome Intercepts Three Rocket Attacks Overnight” en een artikelIDF Strikes 15 Hamas Terror Targets in Gaza” van zondag 3 juni 2018 op de site van The Jewish Press