Gazanen vernietigen met brandbomvliegers grote delen van natuurreservaat

Brandstichting met brandbommen aan vliegers en zelfs met een ballon. Het is een wijdverbreide tactiek geworden tijdens de wekelijkse ‘Terugkeer Marsen’ aan het veiligheidshekken met Israël en bedreigen nu ook Israël’s natuurgebieden rondom de Strook. Brandweermannen werkten met man en macht om drie grote branden te blussen die werden aangestoken door zogenaamde “demonstranten”, maar in feite pure criminelen zijn.

Tijdens een demonstratie op zaterdag verwoesten Gazaanse terroristen een natuurreservaat in Israël, wat volgens functionarissen de ergste brand was sinds de demonstranten in de afgelopen paar maanden deze brandvliegertactiek bezigen. Onderzoekers van de brandstichting in het Carmia-reservaat zeiden dat het vuur waarschijnlijk was aangesticht met een brandbomvlieger of mogelijk een ballon gevuld met chemicaliën die langs het gebied brand veroorzaakten.

Tegen de avond slaagden teams van tientallen brandweerlieden en blusvliegtuigen er eindelijk in om de branden onder controle te krijgen, maar niet voordat zo’n 2.000 tot 3.000 dunams (500 tot 740 acres) aan velden en delen van een natuurreservaat naast de kibboets van Carmia werden vernietigd. Ambtenaren van de Israëlische Natuur- en Parkenautoriteit schatten dat ten minste een derde van het reservaat van Carmia werd vernietigd.

Eerder op zaterdag brak er brand uit op de velden van de kibboets van Nir Am, eveneens aan grens met de noordelijke Gazastrook. Op donderdag streden brandbestrijders tegen vergelijkbare branden ontstaan tussen de kiboetsen Kissufim en Ein Hashlosha die eveneens werden veroorzaakt met brandbommen bevestigd aan vliegers die de Gazanen over het veiligheidshekken sturen en doen landen op de velden. Brandweerlieden werkten ook hard om een brand in de buurt van Kibbutz Be’eri onder controle te krijgen die grenst aan de centrale Gazastrook.

Lokale bewoners vertelden Israël Radio dat ze bezorgd waren dat ze geen compensatie voor de schade zouden krijgen, omdat de last om te bewijzen dat ze het slachtoffer waren van een terreuraanval op hen viel. Parlementslid Eitan Brosh van de partij Zionistische Unie  vertelde de radio dat parlementsleden van zijn partij op zondag door het gebied zouden toeren en werken om de inwoners oplossingen te bieden voor hun voortdurende ellende.

De gewelddadige demonstraties moesten op 15 mei eindigen, maar Hamasleiders hebben gezegd dat ze willen dat ze doorgaan. In de afgelopen maand zijn ten minste 300 brandende vliegers over de grens gestuurd, waarbij honderden branden zijn begonnen en naar schatting tientallen miljoenen sjekels aan schade zijn veroorzaakt. Militaire planners zijn begonnen met het implementeren van nieuwe maatregelen om de aanvallen te bestrijden, inclusief opties die zijn afgeleid uit de reacties van het leger op raketlanceringen en andere terreuraanvallen.

Branden in Carmia en Nir Am als gevolg van opzettelijke brandstichting


Bronnen:

♦ naar een artikelIsraeli firefighters battle to contain huge blazes sparked by Gaza fire kites” en een artikelIn worst blaze to date, Gaza fire kites destroy vast parts of nature reserve” van 2 juni 2018 op de site van The Times of Israel