Expositie over Hippos-Sussita toen Israël overging van heidendom naar christendom

Een heidense amulet gebruikt door een hoge predikant in de kerk in Hippos (Sussita), een fresco met de Griekse godin Tyche op een muur door de kerk; en een beeldje van een van de vaste deelnemers aan de met alcohol doordrenkte processies gewijd aan de wijngod Dionysus, vertellen allemaal het verhaal van het antieke Hippos tijdens de overgang van de heidense Romeinse periode naar het christelijk-Byzantijnse tijdperk.

Deze en andere vondsten zijn te zien in een nieuwe tentoonstelling in het Hecht Museum van de Universiteit van Haifa, getiteld “Vóór de aarde beefde: de opkomst van de antieke stad van Hippos-Sussita” (Before the Earth Shook: the Ancient City of Hippos-Sussita Emerges).

“Het geval van Hippos laat duidelijk zien hoe in het centrum van de stad de bewoners – inclusief christelijke geestelijken – openlijk en publiekelijk de heidense emblemen van de Romeinse tijd bleven gebruiken,” legt Dr. Michael Eisenberg van het Zinman Instituut voor Archeologie uit aan het Universiteit van Haifa, die de opgravingen bij Hippos leidt.

Hippos (Sussita), gesitueerd ten oosten van het Meer van Galilea, werd gesticht in de 2de eeuw v. Chr. en werd door de zware aardbeving van 749 na Chr. grotendeels verwoest samen met nog andere steden zoals Tiberius, Beit Shean en Pella. In Joodse bronnen is deze aardbeving bekend, als Ra’ash Shevi’it, aka het ‘Zevende Geluid’, geïnterpreteerd door geleerden als de Aardbeving van het Sabbatjaar, omdat 749 een sabbatjaar was, letterlijk dus ‘het zevende jaar’ in de Joodse kalender.

In de afgelopen 18 jaar is de site, die ligt in het Sussita National Park van de Natuur- en Park Autoriteit, opgegraven en onderzocht door onderzoekers van het Instituut voor Archeologie van de Universiteit van Haifa.

De opgravingen hebben door de jaren heen vele indrukwekkende en unieke vondsten opgeleverd, zowel uit de periode dat de stad nog steeds heiden was als uit de Byzantijnse en Umayyad-periode, toen de bevolking een duidelijke christelijke meerderheid had.

Voor de eerste keer presenteert de nieuwe tentoonstelling in het Hechtmuseum het verhaal van deze overgang van een samenleving die de klassieke Grieks-Romeinse goden aanbad naar een die het christelijk geloof overnam.

De meest fascinerende bevinding in deze context is een hoopje 24-karaats gouden gesp en een amulet tegen indigestie. Het amulet, met afmetingen van 2,2 x 2,4 cm, is gemaakt van hematiet en verwerkt in een gouden hanger met een inscriptie in het Grieks met het commando ‘digest!’ Het amulet zelf stamt uit de Romeinse tijd (3de-4de eeuw na Chr., maar werd gezet in een gouden pendant tijdens de Byzantijnse periode (op het einde van de 6de eeuw na Chr.).

De onderzoekers vonden de hanger in een laag uit de vroege 8ste eeuw na Chr. in de Noord-Oostelijke Kerk – met andere woorden, zo’n drie tot vier eeuwen nadat het Romeinse Rijk het christendom omarmde. Samen met de bijbehorende vondsten geloven de onderzoekers dat het item waarschijnlijk werd gedragen door een belangrijke christelijke geestelijke, die het bleef gebruiken voor zijn oorspronkelijke doel om indigestie af te weren.

Plaatje hierboven: Een andere vondst die op de tentoonstelling te zien is, is een klein beeldje met gebeeldhouwde botten, ongeveer 12 cm hoog, met een afbeelding van een dansende vrouw. Bij nader inzien blijkt de vrouw een ‘maenad‘ te zijn – een van de vaste leden van de retune die de processies begeleidde die waren gewijd aan de wijngod Dionysus. Het beeldje, dat werd gevonden in een gebouw naast de kerk en is gedateerd in het Romeinse vroeg Byzantijnse tijdperk, was waarschijnlijk in een houten kist of koffer geplaatst met andere beelden van de processies naar Dionysus, maar die het niet hebben overleefd.

“De processies naar Dionysus, die meestal gepaard ging met de dansende maenaden, werden gedomineerd door extatisch dansen, overmatig drinken, losbandigheid en rijke manifestaties van seksualiteit. Maar nu vinden we een van de beelden die het meest geïdentificeerd zijn met deze processie en losbandigheid in een gebouw naast een kerk,” merkt Dr. Eisenberg op.

Naast het kleine amulet en beeldje heeft de site echter nog krachtiger getuigenis afgelegd van de integratie van de emblemen van het heidense verleden in het christelijke heden. Op de muur van een huis niet ver van de Noord-Oostkerk, werd een stal blootgelegd met een fresco waarop de godin van het geluk Tyche (Fortuna in het Romeinse pantheon) afgebeeld stond.

Tyche wordt met een kroon afgebeeld in een fresco die van nature de stadsmuren van Hippos vertegenwoordigt. De Noord-Oost Kerk en het aangrenzende gebouw werden opgegraven door een delegatie van de Concordia University in St. Paul, Minnesota, onder leiding van prof. Mark Shuler.

Dr. Eisenberg legt uit dat Tyche de godin was die Hellenistische en Romeinse Hippos beschermde. Ze verschijnt op Romeinse munten van Hippos die de teugels van een paard vasthouden of een paard in haar handpalm dragen – beide symbolen van haar rol als beschermer van de stad. Het motief van Tyche als beschermer van Hippos werd ook gekozen als het embleem voor de nieuwe tentoonstelling. Dr. Eisenberg concludeerde:

“Tijdens de Byzantijnse periode werd Tyche een gemeentelijk embleem dat een plaatselijk patriottisme belichaamde dat diep geworteld was in de klassieke traditie. Naarmate de tijd verstrijkt na de overgang naar het christendom, verliezen Tyche en de andere voormalige religieuze emblemen waarschijnlijk hun rituele kenmerken en worden het culturele symbolen van Hippos totdat de stad verwoest en verlaten was na de aardbeving van 749. Omdat Sussita National Park nog niet is voorbereid op georganiseerde bezoeken voor het publiek, biedt de nieuwe tentoonstelling in het Hechtmuseum van de Universiteit van Haifa een uitzonderlijke gelegenheid om een ​​stad te zien die meer dan 2000 jaar geleden werd gesticht en nu na 18 jaar weer tot leven is gekomen jaar archeologische studies.”


Bronnen:

♦ naar een artikelNew Exhibition Tells Story of Sussita as Israel Transitioned from Paganism to Christianity” van 25 december 2017 op de site van JNi.Media – The Jewish Press