VN formeel: Hamas rooft hulpgoederen die bestemd zijn voor de bevolking van Gaza

Politieagenten van Hamas hebben op grote schaal hulpgoederen van de Verenigde Naties gestolen die waren bestemd voor de noodlijdende bevolking in de Gazastrook.

Het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen UNRWA heeft dat woensdag bekend gemaakt. De agenten drongen dinsdag een opslagplaats in Gaza binnen om 3500 dekens en 400 voedselpakketten te roven. Dit gebeurde nadat UNRWA had geweigerd hulppakketten af te staan aan het door Hamas gerunde ministerie van Sociale Zaken.

“De politie verschafte zich toegang tot de opslagplaats en nam de spullen met geweld in beslag”, stond in een verklaring van de hulporganisatie. De goederen waren bestemd voor 500 families. UNRWA eist dat Hamas de spullen onmiddellijk teruggeeft.

Ook tijdens de Israëlische operatie Gegoten Lood bleek Hamas hulpgoederen te ontvreemden. Half januari werd bekend dat leden van de radicaal-islamitische organisatie zo’n 100 vrachtwagens met hulpgoederen hadden leeggeroofd om de inhoud te verkopen aan de hoogste bieder.

Ahmad Kurd van het ministerie van Sociale Zaken in Gaza ontkende niet dat de hulpgoederen dinsdag waren weggehaald. Andere Hamasvertegenwoordigers verdedigden de actie. Ihab Ghussein (afb. rechts), woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken, wijt de roof van de hulpgoederen aan het feit dat ze lagen opgeslagen in een gebied waarvoor de VN geen toestemming heeft.

VN-vertegenwoordigers zeggen dat de hulpgoederen zich bevonden in een lokale opslag omdat de eigen loodsen vol waren. Dat laatste heeft bevreemding gewekt omdat de VN, mensenrechtengroeperingen en Palestijnen vaak hebben geklaagd over de blokkade door Israël en Egypte van hulpgoederen waardoor in Gaza ernstige tekorten zouden zijn ontstaan.

De Israëlische legerwoordvoerder Peter Lerner ziet in het incident bevestigd wat door zijn land al veel langer wordt beweerd, namelijk dat Hamas aan de lopende band hulpgoederen confisceert die zijn bedoeld ter leniging van de nood in Gaza. Volgens Israël legt Hamas ook beslag op buitenlandse donaties die bedoeld zijn voor hulpverlening.

De regering van de Palestijnse president Mahmoud Abbas, die regeert over de Westelijke Jordaanoever, heeft woensdag 600 miljoen dollar (465 miljoen euro) steun toegezegd voor de Gazastrook. Het geld is bestemd voor de wederopbouw van de verwoeste kustregio en is grotendeels afkomstig van buitenlandse donoren, zei premier Salam Fayyad.


Bronnen:

♦ naar een artikelVN formeel: Hamas rooft hulpgoederen die bestemd waren voor de bevolking van Gaza” van 6 februari 2009 op de site van Cidi.nl

3 gedachtes over “VN formeel: Hamas rooft hulpgoederen die bestemd zijn voor de bevolking van Gaza

  1. Dit is op toodlessss herblogden reageerde:
    Een bodemloze put – en wij maar miljarden ontwikkelingssteun sturen naar de villabewoners van Hamas en Hezbollah in Kuwait . Géén wonder dat ze denken dat wij gek zijn.

    Like

Reacties zijn gesloten.