Ja, ik had een leuke vakantie in Israël terwijl Palestijnen stierven aan Gazaanse grens

Ik sprak met sommige mensen over de vakantie die ik net in Israël had en hoeveel ik er van had genoten toen iemand grapte: “Je beseft toch wel dat, terwijl jij plezier had in Israël, Palestijnen werden gedood in Gaza?”

Eigenlijk, ja, ik besef dat, en ik heb er geen spijt van. Ik hield van de stranden, de vele musea, gedenktekens, tuinen, grotten, landschappen, kunstmarkten en winkels in Tel Aviv, Jaffa, Neve Tzedek, Caesarea, Haifa, Golan Hoogtes, Tiberias, de Dode Zee, Jeruzalem en andere plaatsen. Ik had heerlijke maaltijden in restaurants in Arabische handen en in Joodse handen, en ik genoot van koud Israëlisch bier.

Ik heb twee weken gewandeld, gezwommen en gezonnebaad in het mooie Israël. Ik voelde me veiliger dan in Parijs, Rome en de meeste Amerikaanse steden. Ik genoot nog meer van het feit dat ik, in tegenstelling tot sommige andere mensen die besloten hebben om Israël te boycotten over de gebeurtenissen in Gaza, de juiste morele keuze heb gemaakt en ik Israël niet heb geboycot.

Het spijt me voor de Palestijnen die zijn omgekomen, in het bijzonder voor de Palestijnen die de leugens van Hamas geloofden dat de demonstraties vreedzaam zouden zijn. Ik wil niet dat iemand wordt gedood of gewond raakt. Had ik Israël geboycot, dan zou ik de doden niet hebben kunnen voorkomen en de Palestijnen op geen enkele manier hebben geholpen.

Wat de Gazanen ook bezield mag hebben dat ze zich bezighielden met gewelddadige rellen en pogingen om de Israëlische grenzen te doorbreken, Israël heeft het recht zichzelf te verdedigen. Als Palestijnen zichzelf of hun familieleden niet willen zien sterven of gewond raken, is het antwoord eenvoudig: ze moeten zich houden tot vreedzame demonstraties en mogen geen geweld gebruiken. Ze kunnen die keuze maken, ongeacht of ik of iemand anders op vakantie is in Israël.

Ik begrijp dat de blokkade van Gaza opgelegd door Israël en Egypte erg frustrerend is voor de inwoners van Gaza, en dat niemand met dergelijke beperkingen zou moeten leven; Maar de Gazanen moeten niet vergeten dat toen Israël zich in 2005 onvoorwaardelijk en eenzijdig terugtrok uit Gaza, er geen enkele blokkade was. De blokkade werd twee jaar later opgelegd nadat terroristen Israël aanvielen.

Als de Gazanen een einde willen maken aan de blokkade, moeten ze begrijpen dat er maar één manier is om dat doel te bereiken, en het is om te stoppen met het bedreigen en aanvallen van Israël. Terroristisch geweld is de reden voor de blokkade, daarom is meer geweld nauwelijks de oplossing. Gazanen moeten de verantwoordelijkheid op de juiste plek plaatsen, bij de terroristen die hen besturen.

Degenen die oprecht zijn en de Palestijnen willen helpen, moeten deze simpele waarheid herhalen in plaats van Israël de schuld te geven. Israël de schuld geven is misschien trendy en populair om te doen, maar het bereikt niets en het is moreel verkeerd.

Ik heb het geluk en het voorrecht als een Arabier om Israël te kunnen bezoeken. Ik zou willen dat Joden werden verwelkomd als toeristen en als burgers in Arabische landen, net zoals Arabieren welkom zijn in Israël. Terwijl ik bijna 24 jaar in Libanon woonde, ontmoette ik geen enkele Joodse persoon, maar in Israël ontmoette ik veel Arabieren en veel Joden, die samenwerkten en naast elkaar leefden; Ik kon vaak niet zeggen wie Arabisch was en wie Joods was. Israël is de moderne en liberale samenleving die elk Arabisch land zou moeten nastreven.

Het is niet Israël dat moet veranderen. Het is niet Israël dat geboycot moet worden. Het is de Arabische wereld die diep naar zichzelf moet kijken, hoe het zich gedraagt ​​tegenover zijn eigen volkeren en naar anderen, en hoe het moet veranderen.

Dus ja, ik heb genoten van mijn vakantie en ik voel me absoluut niet schuldig door dat te zeggen. Die twee weken waren de beste vakantie van mijn leven. Ik zou het meteen opnieuw doen.

door Fred Maroun

Plaatje hieronder: Vakantiekiekje van Fred Maroun in de jachthaven van Tel Aviv, mei 2018. Fred Maroun is een Canadees van Arabische afkomst die tot 1984 in Libanon heeft gewoond, onder meer gedurende tien jaar burgeroorlog. Fred ondersteunt het bestaansrecht van Israël als een Joodse staat, en hij steunt een liberaal en democratisch Midden-Oosten waar alle religies en nationaliteiten, inclusief Palestijnen, naast elkaar kunnen bestaan ​​in vrede met elkaar en met Israël, en waar de mensenrechten worden geëerbiedigd.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Fred Maroun “Yes, I Had Fun in Israel while Palestinians Were Getting Killed in Gaza” van 31 mei 2018 op de site van The Jewish Press

4 gedachtes over “Ja, ik had een leuke vakantie in Israël terwijl Palestijnen stierven aan Gazaanse grens

 1. Ik ben ook juist terug thuis van mijn eerste vakantie in Israël. Ik heb mij op geen enkele moment onveilig gevoeld. Het spannendste dat ik heb meegemaakt was toen ik aan het snorkelen was in de rode zee en mij plotseling midden in een school kleine visjes bevond die ik tot dan alleen nog maar in een aquarium gezien had.
  Geweldig tijd gehad, voor herhaling vatbaar. Wat betreft de Palestijnen die gedood zijn aan de grens met Gaza is een triestige zaak maar ik ben er van overtuigd dat Israël doet wat Israël moet doen. Ik heb veel respect voor de mensen van het IDF die geen keuze gelaten worden om te schieten en ik hoop dat ze hun verdere leven kunnen doorkomen met de trauma’s die dit soort onvermijdelijke acties met zich meebrengen.

  Geliked door 1 persoon

 2. Prima reactie van Fred Maroun.

  Je weet in Israel inderdaad soms niet wie een Israelische Arabier is, terwijl aan de andere kant veel vrouwen met hoofddoekjes gewoon in winkels werken, jonge moderne “arabische” meiden in trendy restaurants en Israelische “Arabische” doctoren je prima adviseren wanneer nodig. Een “arabische” kandidaat die een kookprogramma wint en een van de meest bekende TV presentatoren Lucy Aharish écht niet als “arabische” te onderscheiden is, terwijl ze dat echt is en er trots op is ook.

  Ook ik had een heerlijke vakantie in Israel en het viel mij op hoeveel Belgen samen met mij….. en néé, geen joodse mensen maar ”gewone” Belgen.

  De ‘arme palestijnen’ in Gaza zullen een keuze moeten maken….of zich doodvechten of aan hun toekomst denken.

  Het volgende probleemgebied zal namelijk ”de westbank” zijn’ wanneer de 83 jarige zieke ‘gematigde’ dictator Abbas het loodje legt en daar de strijd gaat beginnen.

  Ook zij zullen een keuze moeten maken.

  Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.