Israël’s minister Liberman in Moskou om rol van Iran in buurland Syrië te bespreken

Gisteren, 31 mei 2018, had Israël’s minister van Defensie Avigdor Liberman in Moskou een ontmoeting met zijn Russische partner Sergei Shoigu en andere belangrijke functionarissen om de stabilisatie van de aanwezigheid van Iran in Syrië te bespreken [beeldbron: i24]

Minister van Defensie Avigdor Liberman bedankte Rusland donderdag voor “het begrip” van de Israëlische defensiebehoeften en zei dat de twee partijen een voortdurende dialoog zouden blijven voeren omtrent de situatie en meer bepaald de recente ontwikkelingen in Israêl’s buurland Syrië dat al meer dan zeven jaar verwikkeld is in een burgeroorlog.

Tijdens zijn staatsbezoek aan Moskou zei minister Liberman tegen de Russische minister Sergei Shoigu: “Israël respecteert ten zeerste Rusland’s begrip van onze veiligheidsbehoeften, vooral met de situatie aan onze noordgrens. Het is belangrijk om onze dialoog voort te zetten en de communicatielijnen open te houden tussen de IDF en Rusland.”

Er wordt algemeen aangenomen dat Rusland heeft ingestemd om zich niet te bemoeien met de Israëlische militaire acties tegen Iraanse troepen en door Iran gesteunde Hezbollah-jihadisten in Syrië. Aan de andere kant is de steun van Rusland aan de rol van Iran bij het beëindigen van de burgeroorlog in Syrië sedert lange tijd een punt van zorg geweest voor Liberman en premier Binyamin Netanyahu.

De Russische president Vladimir Poetin fronsde in april zijn wenkbrauwen toen hij een top bijwoonde om het naoorlogse Syrië te bespreken met de Iraanse president Hassan Rouhani en de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan in Ankara, Turkije, zonder de aanwezigheid van de Verenigde Staten, Israël of de NAVO. Bovendien zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov afgelopen november dat een permanente Iraanse aanwezigheid in het naoorlogse Syrië “legitiem” zou zijn.

Over het algemeen lijken zowel Liberman als Netanyahu om Moskou te beschouwen als een bondgenoot in Syrië. Eerder deze maand bracht Netanyahu enkele uren met Poetin door tijdens een dagbezoek aan Moskou, en zei na de bijeenkomst: “Ik heb president Poetin gezegd dat het ons recht en inderdaad onze plicht is om de nodige stappen te ondernemen om onze veiligheidsbelangen veilig te stellen,” naar verluidt met de instemming van Poetin.

Meer recentelijk heeft minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov deze week aangegeven dat Rusland gelooft dat Iraanse troepen op afstand moeten worden gehouden van de grens tussen Syrië en Israël in de nasleep van de Syrische burgeroorlog.

Jeruzalem, 25 juni 2012. De Russische president Vladimir Poetin op bezoek in de residentie van premier Benjamin Netanjahoe


Bronnen:

♦ naar een artikel van TPS / Tazpit News Agency “Liberman, in Moscow, Thanks Russia for ‘Understanding’ Israel Security Needs” van 31 mei 2018 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikelLiberman thanks Russia for understanding Israel security concerns, Iranian threat” van 31 mei 2018 op de site van i24 International

Gerelateerd op deze blog:

♦ “Ingrijpende beslissingen tussen Rusland en Israël omtrent Syrië en Iraanse inmenging” van 29 mei 2018 [lezen]

♦ “Iran laat Israël weten dat het bereid is om Syrië te verlaten in besloten ontmoetingen” van 30 mei 2018 [lezen]

♦ “Hamas’ chief pocht over de steun van Teheran en nauwe banden met Hezbollah” van 26 mei 2018 [lezen]