Israël herstelt Gaza’s electriciteitstoevoer en PA betaalt € 240 miljoen achterstallige energiefactuur

Op woensdagavond repareerden IEC-medewerkers de schade aan de apparatuur van het bedrijf in de omgeving van Gaza als gevolg van een raket afgevuurd door terroristen. Gisteren veroorzaakte schade door raketaanvallen ernstige stroomonderbrekingen in de zuidelijke Gazastrook.

In opdracht van minister van Energie, Yuval Steinitz, zal het materiaal vanavond alleen gerepareerd worden na een pauze en wanneer de terroristen zijn gestopt met het afvuren van raketten naar Israël, om de arbeiders van de Israel Electric Corporation niet in gevaar te brengen.

De Coördinator van Regeringsactiviteiten in de Gebieden (COGAT), generaal-majoor Kamil Abu Rukun, legde de Arabieren van de Gazastrook uit waarom velen van hen lijden aan een gebrek aan elektriciteit. De coördinator schreef in het Arabisch op zijn Facebook-pagina dat …

“[..] het massale vuurwerk gedurende de dag van de terroristische organisatie van de Islamitische Jihad, onder de auspiciën van de terroristische organisatie Hamas, de elektriciteitsinfrastructuur beschadigde en een storing veroorzaakte in de elektriciteitsvoorziening van uw huizen tijdens de gezegende maand Ramadan. 

Inwoners van de Gazastrook, het is tijd om wakker te worden en te begrijpen dat Hamas en Islamitische Jihad u gebruiken als gijzelaars en hun herhaalde pogingen voortzetten om de situatie ten koste van u te laten escaleren, wanneer u telkens diegenen zijt die de meeste pijn lijden.”

PA betaalt achterstallige energierekening
De Palestijnse Autoriteit heeft haar elektriciteitsschuld van bijna NIS 1 miljard (€ ca. 240 miljoen euros) afgehandeld met de Israel Electric Company. Het Israëlische bedrijf heeft de betaling van schulden door ingezetenen van de Palestijnse Autoriteit niet kunnen innen omdat alle connecties via de Ramallah-regering lopen.

Thans heeft de PA-regering bankgaranties verstrekt voor toekomstige schulden, aldus Globes, in een overeenkomst voor een periode van 15 jaar met een geschatte NIS 2,8 miljard per jaar. De overeenkomst lost ook de al lang bestaande schuld van de PA op aan de IEC, waarbij Ramallah begint met de betaling van de nog verschuldigde NIS van 915 miljoen – NIS 500 miljoen is afgeschreven en NIS 600 miljoen werd betaald in oktober 2016 – voor elektriciteitsverbruik voorafgaand aan September 2016, aan IEC Jerusalem District Ltd. De betaling dient te geschieden in 48 gelijke termijnen na de definitieve ondertekening van de overeenkomst.

De Israel Electric Company verkoopt elektriciteit en aanverwante diensten aan het energiebedrijf PETL van de Palestijnse Autoriteit om te worden bevoorraad via vier hoogspanningsstations (gebouwd door IEC voor PETL) en via hoog- en laagspanningspunten voor distributie en levering van PETL in PA-territorium.

“Ondertekening van de commerciële overeenkomst is een historische stap in de voltooiing van de overeenkomst die de regeringen in september 2016 hebben ondertekend,” zei Moshe Kahlon, minister van Financiën, in een verklaring. “Versterking van de economische samenwerking tussen Israël en de PA is vooral een Israëlisch veiligheidsbelang. De overeenkomst zorgt voor toekomstige betalingen aan de IEC en versterkt zijn financiële positie. Ik feliciteer de onderhandelingsteams voor de voltooiing van hun taak.”

IEC-voorzitter Yiftah Ron Tal voegde eraan toe: “Dit is een historische gebeurtenis. In deze overeenkomst corrigeert IEC voor de eerste keer een historische vertekening van de geaccumuleerde schulden zonder garanties, het vermogen om deze te incasseren of de controle over de hoeveelheid schuld. Deze ankerovereenkomst vormt niet alleen een ongekende financiële prestatie; het vormt ook een belangrijke mijlpaal in het reguleren van commerciële handelsbetrekkingen tussen de Israëlische en Palestijnse elektriciteitsbedrijven.”

Minister Yuval Steinitz van Energie en Infrastructuur noemde de regeling een doorbraak, zowel in de maatregelen voor de betaling van de Palestijnse schuld aan IEC en Israël, als in het regelen van toekomstige relaties om te voorkomen dat in de toekomst meer schulden zouden ontstaan. Met de ondertekening van de overeenkomst zullen we vooruitgang kunnen boeken met de Palestijnen bij de ontwikkeling van een modern elektriciteitsnetwerk volgens het model van het onderstation dat we in Jenin hebben ingewijd. De overeenkomst moet worden goedgekeurd door de raad van bestuur van IEC, de Public Utilities Authority en de Chief Electrical Staff Officer van IDF voordat het van kracht wordt.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Uzi Baruch “Israel restores electricity to Gaza” van 30 mei 2018 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Hana Levi Julian “Palestinian Authority Settles Electricity Debt with Israel, Signs New Power Deal” van 1 mei 2018 op de site van The Jewish Press

Een gedachte over “Israël herstelt Gaza’s electriciteitstoevoer en PA betaalt € 240 miljoen achterstallige energiefactuur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.