IDF vernietigde nagenoeg de complete ‘Marine’ van Hamas inclusief ‘onderzeeboten’

Plaatje hierboven: De indrukwekkende vloot van de Marine van Hamas [beeldbron: J-P]

Op dinsdag 29 mei 2018 heeft de Israëlische Marine een boot van de Palestijnse Autoriteit onderschept met ongeveer 17 PA-activisten aan boord met inbegrip van een aantal geuniformeerde ‘strijders’ van de Al Qassam Brigades van Hamas, die trachten de legale marineblokkade van Israël te doorbreken. Nadat de boot en zijn opvarenden waren doorzocht werd deze naar de basis van de Israëlische marine in Ashdod gesleept.

De IDF zei in een verklaring dat het medisch personeel heeft ‘toegewezen om alle Palestijnen aan boord die mogelijk medische hulp nodig hebben t de norige zorgen te verstrekken. De Palestijnen zullen worden teruggebracht naar de Gazastrook.” De IDF zei ook dat de heersende Hamas-terreurorganisatie in Gaza, die verantwoordelijk wordt geacht voor de poging om de zeeblokkade van Israël te doorbreken,” probeert een propaganda-operatie uit te voeren terwijl ze met dat doel haar mensen misbruikt.

Hamas flotielje opgedoekt
De IDF publiceerde luchtfoto’s van enkele doelen die de luchtmacht 24 uur geleden in Gaza aanviel, afgelopen woensdagnacht dus. De IDF-woordvoerder noemde onder meer de posities van de Hamas-zeemacht, locaties voor de vervaardiging van wapens, een opslagplaats voor drones en een draaibank voor de fabricage van raketten.

Volgens een verklaring van de woordvoerder van het IDF “heeft de aanval de onmiddellijke voorraad wapens die beschikbaar zijn voor Hamas beschadigd en ook de economische investering beschadigd die nodig was om de wapens te ontwikkelen.” Vervolgens ging de woordvoerder terug om te zeggen dat “de ‘marine-macht’ van Hamas aanzienlijk beschadigd was en een groot deel van zijn installaties en productiefaciliteiten zijn vernietigd.”

“De meeste posities van de zeemacht van de Islamitische Jihad werden aangevallen, zodat het voor de organisaties in de Gazastrook moeilijk wordt om nog langer in het zeegebied te opereren,” aldus de IDF woordvoerder. Zoals bekend kwam tijdens de Gaza-oorlog in 2014 een ​​groep van vier Hamas-terroristen uit de zee om een ​​Israëlische militaire basis aan te vallen. Israël reageert nu door een veiligheidsmuur op te zetten loodrecht op het strand van Gaza om toekomstige pogingen van deze aard te voorkomen.

Hamas duikboten voor drugs-  en wapensmokkel
Het Israëlische leger heeft woensdagavond details bekendgemaakt over zes van de meer dan 65 locaties die het dinsdag in de Gazastrook bombardeerde als reactie op raket- en mortiervuur. Eén doel was een verzameling onbemande onderzeeërs die Hamas van plan was te gebruiken voor terreur op zee aanvallen.

De terreurgroep Hamas wordt al meer dan een jaar verdacht van het bezitten van op afstand bestuurde onderzeeërs, hoewel de Israëlische strijdkrachten deze mogelijkheid tot woensdag niet publiekelijk hadden erkend. Deze onderwater-drones kunnen worden gebruikt om een ​​willekeurig aantal Israëlische doelen op zee aan te vallen, inclusief aardgasboringen, civiele schepen en marineschepen.

Het leger zei dat het wapenarsenaal ‘geavanceerde, onbemande onderzeese schepen bevatte, die in staat waren tot maritieme infiltratie en het uitvoeren van maritieme terreuraanvallen. Het Israëlische leger geloofd reeds lang dat Hamas zijn maritieme vermogens uitbreidde, zowel op het gebied van technologie als onbemande onderzeeërs en in het trainen van kikvorsmannen om te infiltreren in Israëlisch grondgebied van de zee en om Israëlische schepen aan te vallen.

“Hamas maakt serieuze ontwikkelingen in het onderwaterdomein”, vertelde een marineofficier vorig jaar aan The Times of Israel. Mohammed al-Zoari, een Tunesische expert in onbemande voertuigen, zou in december 2016 kleine, op afstand bestuurde onderzeese drones hebben gebouwd voor de terreurorganisatie toen hij in december 2016 door gewapende mannen werd gedood.

Overigens is er al sinds 2014 sprake van het mogelijke bestaan van een onderzeevloot(-je) van Hamas, tot dan toe bestemd voor wapen- en drugsmokkel. NRG News berichtte toen “Zullen we de terroristische organisaties in de regio waarschijnlijk onderzeeërs zien gebruiken om wapens, geld of mensen te smokkelen? Volgens de recente ontdekking van een onderzeese smokkel van cocaïne in Guyana vorige maand, lijkt dit een mogelijk scenario te zijn.”


Bronnen:

♦ naar een artikel van David Israel “IDF: We Destroyed the Hamas Navy” van 31 mei 2018 en een artikel van Hana Levi Julian “Israel Navy Intercepts Hamas Flotilla Attempt” van 29 mei 2018 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikel van Judah Ari Gross “IDF says it targeted unmanned Hamas submarines in Gaza airstrikes” van 30 mei 2018 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Dave Bender “Expert: Hamas May Copy Drug Cartels, Use Submarines to Smuggle Weapons to Gaza” van 4 september 2014 op de site van The Algemeiner

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.