Onder druk van Trump, wacht Israël met bouw van 2000 Joodse huizen in Judea & Samaria

Goed en ‘minder goed’ nieuws vandaag voor de Nederzettingen Beweging in Judea & Samaria. De commissie van het ministerie van Defensie die verantwoordelijk is voor het goedkeuren van plannen voor de bouw van nederzettingen, heeft op woensdag 30 mei de plannen goedgekeurd voor bijna 2.000 nieuwe huizen in Judea & Samaria (aka de Westelijke Jordaanoever).

Van de 1.957 woningen die groen licht kregen van het Hoge Plannings Subcomité van de Burgerlijke Administratie, krijgen 696 eenheden definitieve goedkeuring voor de bouw, terwijl 1.262 worden doorschoven via een eerdere planningsfase, gekend als een ‘deposit’.

Ongeveer 300 van de huizen die definitief worden goedgekeurd, bevinden zich in afgelegen nederzettingen buiten de zogenaamde ‘nederzettingenblokken’ waarvan de meeste Israëlische leiders stellen dat ze deel blijven uitmaken van de Joodse staat in om het even welke vredesovereenkomst met de Palestijnen.

Echter, onder druk van het Witte Huis in Washington stelt de regering van Israël de aanvang van de bouw uit, nadat de VS andermaal herhaalden dat het “vastbesloten blijft om een ​​alomvattende vrede tussen Israëli’s en Palestijnen na te streven” en nieuwbouw in of uitbreiding van de bestaande nederzettingen in Judea & Samaria, de onderhandelingen zou hypothekeren.

Hebron Hills: 250 huizen geregulariseerd
Na twintig jaar waarin de inwoners van Negohot – een Israëlische nederzetting in de zuidelijke Hebron-heuvels – zijn gedwongen te leven zonder een gemeentelijk bouwplan, en aan het einde van een proces van ongeveer een jaar geleden dat de regering haar belofte deed in deze kwestie, werden de de inwoners van Mount Hebron, in het bijzonder degenen die in Negohot wonen, gisteren woensdagochtend werden geïnformeerd dat hun nederzetting een bonafide stadsbouwplan heeft.

“Eindelijk zijn ze ‘legaal'”, zei Yochai Damari, hoofd van de Regionale Raad van de Hermonberg, en hij vervolgde:

“De Hebronberg is in ontwikkeling en groeit. Vanmorgen keurde het planningscomité tweehonderdvijftig nieuwe wooneenheden goed in het Mount Hebron gebied! Vandaag, twintig jaar na de vestiging van de civiele nederzetting op een belangrijk strategisch punt, zetten we een volgende stap in de richting van normalisatie en gelijke rechten voor de burgers van Judea en Samaria.”

Voor de goede orde, tijdens de woensdagochtend sessie van de Supreme Planning Committee van de Civiele Administratie in Judea en Samaria, werd het bouwplan van de Negohot goedgekeurd met betrekking tot 45 reeds bestaande huizen en een aanvullende constructie van 57 nieuwe woningen die over enkele weken beginnen.

Het oorspronkelijke plan voor Negohot, dat in 1981 werd aangenomen door de regering Begin, vroeg om 250 wooneenheden. Daarnaast heeft de commissie op woensdagochtend ingestemd met de bouw van extra wijken in Mt. Hebron: 135 wooneenheden in Tene Omarim; 42 eenheden in Carmel; en 24 eenheden in Ma’aleh Haver.

“In de afgelopen jaren hebben we, met de hulp van de ministers van de regering, gewerkt aan het bouwen en ontwikkelen van de gemeenschappen van Mt. Hebron als een sterk en gevestigd nederzettingenblok dat duizenden hectares staatseigendom bezit en een beveiligingsbuffer vormt die het zuiden van Israël beschermt,” verklaarde Damari.

Negohot
Negohot is een kleine Israëlische gemeenschap gelegen in de zuidelijke heuvels van Hebron van Judea & Samaria. Gelegen op een heuvel 700 meter boven de zeespiegel ten westen van het Hebron-gebied, is het georganiseerd als een gemeenschapsregeling en valt het onder de jurisdictie van de regionale raad van Har Hebron. In 2016 telde Negovot 289 inwoners.

Het dorp werd voor het eerst opgericht in 1982 als een pionier voor de militaire buitenpost van Nahal. In 1998 leidden restricties van de Nahal-brigade ertoe dat het dorp van eigenaar wisselde en lieten soldaten toe om zich vrijwillig aanmeldden voor extra service om een ​​residentiële aanwezigheid op die heuveltop te behouden. De soldaten renoveerden het gebied, bouwden een beit midrash (Joodse school) en voltooiden uiteindelijk hun legerdienst en bleven daar wonen en hun families opvoeden.

Ten tijde van de Tweede Intifada werd de gemeenschap van Nehovot het doelwit van een terroristische aanslag. Op 25 september 2003, in de nacht van Rosh Hashana, vermoordde een Palestijnse militant van de Islamitische Jihad (PIJ) twee inwoners, waaronder een zeven maanden oude baby, terwijl de familie zich aan de feesttafel had gezet.

Plaatje hieronder: Tuinproject in Negohot [beeldbron]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Jacob Magid “Government authorizes nearly 2,000 new settlement homes” en “White House says Israel to hold back on settlements over Trump’s ‘concerns’” van 30 mei 2018 op de site van The Times of Israël

♦ naar een artikel van JNi.Media “Zoning Committee Approves 250 Housing Units in Mt. Hebron Settlement” van 30 mei 2018 op de site van The Jewish Press

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.