Hele nacht vuurgevechten; scholen in Z-Israël openen vandaag normaal

Plaatje hierboven: Gaza, 29/30 mei 2018. Milities van de Al Qassam Brigades (Hamas) vuren mortiergranaten af naar willekeurige burgerdoelwitten in Israël [beeldbron: voorpagina Al Qassam Brigades/Hamas]

Duizenden Israëliërs’s brachten de nacht door in bomschuilplaatsen toen terroristen in de Gazastrook begin woensdag 40 raketten en mortieren afvuurden in gemeenschappen nabij de kustenclave, waarvan verschillende door Iron Dome werden onderschept.

De IDF zei dat raketten en mortieren werden afgevuurd in de regio’s Eshkol, Sha’ar Hanegev en Sdot Negev en dat Iron Dome verschillende van hen onderschepte, terwijl de rest in open gebieden viel. Het leger gaf niet het aantal lanceringen op, maar Hebreeuwse mediaberichten zeiden dat er meer dan 40 waren.

Ondanks de aanslagen zijn vandaag woensdagochtend de scholen in de regio gewoon geopend en worden de lessen hervat. Premier Netanyahu die momenteel in Europa een aantal officiële bezoeken afwerkt, vindt het niet nodig om terug te keren en heeft zijn reis met nog enkele dagen verlengd. Israël lijkt voorlopig een open strijd te willen vermijden.

Dinsdagavond bestookten israëlische gevechtsvliegtuigen zo’n 25 Hamas-doelwitten in de Gazastrook in een tweede golf van vergeldingsacties, zei het leger, terwijl Palestijnse terreurgroepen mortieren en raketten naar Israël bleven afvuren. De IDF verwacht dat dit zich ook vandaag zal herhalen.

Middernacht kwam en ging met geen tekenen van een zogenaamd door Egypte gemelde wapenstilstand om een ​​einde te maken aan de schermutselingen. Maar dat was blijkbaar fakenews dat door de Gazaanse terreurgroepen werd verspreid om wat tijd te winnen en zich te herstellen van de stevige klappen die de IDF intussen had uitgedeeld.

Na middernacht begon opnieuw een spervuur ​​van mortiergranaten uit Gaza naar het zuiden van Israël. Het leger zei dat gevechtsvliegtuigen, helikopters en andere vliegtuigen een Hamas-dronefaciliteit, een raketfabriek, een geavanceerd wapenendepot, militaire faciliteiten, trainingskampen en wapenfabrieken bombardeerden.

Hoewel de aanval aanvankelijk geopend werd door de door Iran gesteunde Islamitische Jihad (en zijn Al Quds Brigades) sloot Hamas (en zijn Al Qassam Brigades) zich meteen aan bij de strijd. Later volgde dan een gemeenschappelijke verklaring waarbij ze samen de verantwoordelijkheid opeisten voor de dozijnen raketten en mortiergranaten die gisteren overdag en afgelopen nacht werden afgevuurd.