Iran laat Israël weten dat het bereid is om Syrië te verlaten in besloten ontmoetingen

Na de bitsige oorlogsretoriek van de afgelopen weken vanuit het kamp van Iran, Hezbollah (Libanon) en Syrië jegens de Joodse Staat Israël, lijken deze islamistische dictatoriale regimes onder druk van Rusland toch wat in te binden (zie ook hierIngrijpende beslissingen tussen Rusland en Israël omtrent Syrië en Iraanse inmenging‘)

Geruchten circuleren momenteel in de Arabische media dat een Israëlische delegatie een ontmoeting heeft gehad met hun Iraanse tegenhangers in Amman, met Jordanië als tussenpersoon. Allereerst is het idee waar ze het over hebben echt verbazingwekkend, maar wat werd besproken is nog verrassender. Elaph, de nieuwssite in Saoedi-Arabië, was de eerste die het verhaal bracht.

Naar verluidt zou Iran zich verbonden hebben om te blijven vechten in het zuidwesten van Syrië tussen Syrische troepen en rebellengroepen, terwijl Israël zei dat het niet zal tussenbeide komen in gevechten in de buurt van de door Israël bezette Golanhoogte of de grens tussen Israël en Jordanië, zolang de door Hezbollah en door Iran gesteunde milities daarin niet zijn betrokken.

Voor de onderhandelingen verbleef de Iraanse ambassadeur in Jordanië, Mostafa Moslehzadeh, in een hotelkamer met Iraans veiligheidspersoneel naast een kamer van hoge Israëlische veiligheidsfunctionarissen, waaronder het plaatsvervangend hoofd van de Mossad, meldde Elaph. Jordaanse functionarissen dienden als bemiddelaar en brachten over en weer berichten tussen de twee kamers, volgens het rapport.

Blijkbaar zijn de twee partijen op deze nogal ongewone en omslachtige wijze tot een overeenstemming gekomen. Een deelnemer aan de bemiddelingen vertelde Elaph dat de Iraniërs “tot een snel akkoord zijn gekomen”, met name dat hun strijdkrachten niet zouden ingrijpen in gevechten nabij de Golanhoogvlakte en de grens tussen Israël en Jordanië, wat de Israëlische vertegenwoordigers redelijk wat verbaasde.

Ervan uitgaande dat dit allemaal waar is, zou dit een grote concessie betekenen voor Iran. In zekere zin kan dat in Teheran neschouwd worden als een capitulatie van een ongekend offensief van Israël. Gezien het feit dat Israël de afgelopen paar maanden stilzwijgend door Rusland werd gesteund, terwijl de Israëlische luchtmacht (IAF) de Iraanse IRGC-belangen in zuidwest-Syrië de facto heeft weggevaagd, lijkt een en ander behoorlijk wat indruk in Teheran te hebben gemaakt.

Bronnen geven aan dat de volgende fase in het offensief de IAF betrokken wordt om Iraanse doelwitten te belagen dichter bij Irak. Gezien het geloof van Rusland dat Iran reeds al te lang in het conflict in Syrië is betrokken, is er geen reden om aan te nemen dat de IAF niet dezelfde mate van vrij verkeer zou hebben als die het nu al geniet in Syrië.

Iran lijkt zich terug te willen trekken
De Iraanse economie staat op het punt een serieuze klop te krijgen door de decertificering van JCPOA van Trump (de terugtrekking van de vs uit het nucleair akkoord). Het verliest ook zijn onvermijdelijke controle over Irak aan een neutrale speler in Sadr, en zijn acties jegens Israël heeft het alleen met vernietiging gekocht.

Betekent dit dat we het laatste van Iran hebben gezien? Helemaal niet.

De Ayatollah’s begrijpen dat ze de focus moeten verleggen. Dus in plaats van Iran het zware werk te laten doen, valt de taak van het aanvallen van Israël bij de Libanese terreurorganisatie Hezbollah. Iran zal proberen zijn energie te concentreren op het vasthouden van zijn controle over de sjiitische gebieden in Irak terwijl het de Perzische Golf probeert te domineren.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Micha Gefen “Iran Tells Israel it is Ready to Abandon Syria in Covert Meetings” van 29 mei 2018 op de site van Israel Rising

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.