Efraim Karsh: internationale hocus pocus met aantal ‘Palestijnse’ vluchtelingen

Afgezien van het erkennen van de Palestijnen als vluchtelingen, ondanks het feit dat ze niet voldeden aan de basiscriteria voor deze status en een afzonderlijk bureau kregen toegewezen (UNRWA) om hun zaken te regelen, registreerde de VN talloze valse eisers als vluchtelingen . Ondanks haar scherp besef van de alomtegenwoordigheid van deze fraude, wordt hun vals verkregen status toch doorgegeven aan toekomstige generaties.

Aan het begin van augustus 1948, na acht maanden van Arabisch-Joodse gevechten, stelde de directeur van het UN Disaster Relief Project (DRP) in Palestina, Sir Raphael Cilento, het aantal vluchtelingen op 300.000-350.000, en de Algemene Vergadering van 16 september verslag van de bemiddelaar van de VN voor Palestina Folke Bernadotte bereikte het iets hogere cijfer van 360.000. Een aanvullend rapport dat een maand later werd ingediend door de opvolger van Bernadotte, Ralph Bunche, verhoogde het cijfer naar 472.000, waarbij het aantal mensen dat U.N.-steun zou vereisen in de periode van 9 maanden van 1 december 1948 tot 1 augustus 1949 geschat werd op 500.000.

Inmiddels echter hadden de Arabieren de aantallen drastisch opgeschroefd tot zelfs het drievoudige toe van het eerste aanvankelijk geraamde aantal. In oktober 1948 bepaalde de Arabische Liga het aantal vluchtelingen op 631.967 en aan het einde van de maand varieerden officiële Arabische schattingen tussen 740.000 en 780.000. Toen de hulp van de U.N. voor Palestijnse vluchtelingen in november 1948 in gebruik werd genomen, vond het zo’n 940.000 vluchtelingen op zijn reliëfrollen.

V.N.-functionarissen vonden deze cijfers schromelijk overdreven, niet het minst omdat er geen grote toestroom van vluchtelingen was geweest sinds Bernadotte en Bunche hun veel lagere schattingen hadden ingediend. Ter illustratie van de opgeblazen Arabische figuren wees Cilento op beschuldigingen van groeiende aanwezigheid van vluchtelingen op bepaalde locaties in een tijd dat hun werkelijke aantal op deze locaties zelfs was afgenomen.

Evenzo merkte Bunche in zijn verslag van oktober de valse aantijging door de Syrische autoriteiten op van het bestaan ​​van 30.000 vluchtelingen in de noordelijke steden Aleppo, Latakia, Hama en Homs, terwijl het feitelijke cijfer nauwelijks de helft van die omvang was. Sir John Troutbeck, hoofd van het Britse kantoor in het Midden-Oosten in Caïro, kreeg een indruk van de alomtegenwoordige inflatie van vluchtelingenaantallen tijdens een onderzoeksmissie naar Gaza in juni 1949. Hij rapporteerde aan Londen:

“De Quakers hebben bijna 250.000 [namen van Palestijnse] vluchtelingen in hun boeken. … Ze geven echter toe dat de cijfers onbetrouwbaar zijn, omdat het onmogelijk is om alle fraude bij het maken van winst te stoppen. Sterfgevallen worden bijvoorbeeld nooit geregistreerd en de namen worden ook niet geschrapt van degenen die het district clandestien verlaten. Sommige namen worden waarschijnlijk meer dan eens geregistreerd om extra rantsoenen te bekomen.”

Deze gang van zaken is niet verrassend. Populatiegegevens van de Palestijnse Arabische samenleving, met name van landelijke moslimgemeenschappen, waren notoir onbetrouwbaar, gebaseerd op informatie van plattelands- en stedelijke hoofdmannen (mukhtars) die opzettelijk opgeblazen waren om meer overheidssteun te krijgen, met name voedselrantsoenen.

Zoals uitgelegd in het voorwoord bij het bestuur van het Britse Mandaat omtrent Dorps Statistieken 1945, kunnen de schattingen “voor al het zeer gedetailleerde werk” dat in dit uitgebreide compendium van het platteland van Palestina zijn geïnvesteerd, “kunnen niet worden beschouwd als anders dan ruwe schattingen die in sommige gevallen uiteindelijk kunnen worden gevonden om zelfs aanzienlijk te verschillen, van de werkelijke cijfers.” Evenzo onthulde het aanvullende volume bij het Onderzoek van Palestina (1946), opgesteld in juni 1947 ter informatie van het Speciale VN-Comité voor Palestina (UNSCOP), dat …

“[..] veel gevallen van overlijden, vooral in landelijke gebieden, niet zijn gemeld. Deze omissies (die voornamelijk te wijten zijn aan de poging voedselrantsoenen te krijgen van overledenen) tasten de betrouwbaarheid van de sterftecijfers aan (met name de kindersterftecijfers) en de mate van natuurlijke toename ernstig.”

Zelfs als we de schatting van het supplement van 1,3 miljoen Palestijnse Arabieren aan het einde van 1946 accepteren (het werkelijke cijfer was hoogstwaarschijnlijk 10 procent lager), zou het aantal vluchtelingen absoluut niet bij de vermeende Arabische cijfers kunnen. Dit komt omdat ongeveer 550.000-600,00 Arabieren die in de verplichte districten Samaria, Jeruzalem en Gaza woonden (die later de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook werden) ter plaatse bleven, terwijl nog eens 160.000 Arabieren in Israël bleven, of terugkeerden naar Israël. .

Dit brengt op zijn beurt het aantal vluchtelingen op 540.000-590.000. Evenzo, volgens een extrapolatie van de Dorpsstatistieken 1945, bedroeg de niet-Joodse bevolking van het gebied dat aan het einde van de oorlog Israëlisch grondgebied zou worden, in april 1948 ongeveer 696.000-726.800. Als Israël Israels 160.000 man sterke naoorlogse Arabische bevolking zou worden afgetrokken van dit cijfer, zouden er 536.000-566.800 vluchtelingen achter Israëls grenzen blijven.

In het tussentijdse rapport van de Economische Onderzoeksmissie van de Verenigde Naties voor het Midden-Oosten van 16 november 1949, dat drie weken later de basis vormde voor de oprichting van de UNRWA, werd aanbevolen het aantal rantsoenen uitgegeven door UNRPR “te verminderen per 1 januari 1950 van het huidige aantal van 940.000 naar 652.000.”

Hoewel UNRIWA toegaf dat het onmogelijk was om frauduleuze personen en groepen uit te sluiten van vluchtelingenrollen, mede gezien de uitstoting van behoeftige niet-Palestijnse Arabieren die zich wilden inschrijven voor haar diensten, weigerde de UNRWA niet alleen vluchtelingenaantallen onder 800.000 te verminderen, maar hief ze dit cijfer vervolgens op tot een miljoen.

In het eerste jaar waarin het bureau actief was, groeide het aantal ‘vluchtelingen’ in zijn kampen met 20 procent met “vele duizenden nieuwe aanvragen … die elke maand werden ontvangen”. Dit waren nieuwkomers uit Israël – ruim een ​​jaar na het einde van het jaar van vijandelijkheden – en ‘een aanzienlijke beweging van de [niet-Palestijnse] bevolking in de zoektocht naar water, met name in Jordanië, als gevolg van de ernstige droogte die putten en stortbakken heeft opgedroogd.’

Lees hier verder het hele artikel van Efraim Karsh

In 1950 werd de status van Palestijnse vluchteling “erfbaar” gemaakt en swingen de aantallen sindsdien de pan uit. UNRWA registreerde ca. 5 miljoen vluchtelingen maar de Palestijnen tellen daar ook nog eens 1,5 miljoen niet-geregistreerde ‘vluchtelingen’ bij zonder daar enig aantoonbaar bewijs voor te kunnen leveren. In feite zijn er slechts 30.000 échte Palestijnse vluchtelingen van 1948 nog in leven:  


Bronnen:

♦ uit een artikel van Efraim Karsh “The Privileged Palestinian “Refugees”” van 14 mei 2018 op de site van The Middele East Forum

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.