Minister Ayelet Shaked: ‘Israël moet zich klaarhouden om Gaza opnieuw te bezetten’

Minister van Justitie Ayelet Shaked (Joods Huispartij) zei dinsdag dat Israël voorbereid moet zijn om de Gazastrook over te nemen als onderdeel van een poging om de Hamas-regering ten val te brengen na de mortieraanval van deze ochtend op gemeenschappen in de Gazastrook, volgens Yediot Ahronot. Geïnterviewd door Radio Darom zei Shaked: “De reactie moet heel streng zijn, alsof hier bloed is vergoten. Alle opties liggen op tafel. inclusief de bezetting van de Strook.”

Hiermee herhaalde ze wat ze op 15 mei 2018, daags na de rellen van Israël’s Onafhankelijkheidsdag ook al zei: “Als Israël wil dat het aan de grens met Gaza volledig rustig blijft is er geen andere keuze dan de Strook te veroveren. Soldaten presteren goed, in overeenstemming met bevelen om het vuur te openen. Veiligheidstroepen doen het erg goed in het omsluiten en controleren van incidenten.”

Ze zei toen ook dat als Israël wilde dat “de grens met Gaza volkomen rustig is, er geen andere keus is dan de Strook te veroveren. Ik denk niet dat dit op dit moment moet gebeuren,” na de internationale kritiek omwille van het relatief grote onder de Palestijnen aan de grens met Gaza, en Shaked zei: “Het is onaangenaam, maar we hebben veel ervaring en we kunnen ermee omgaan.”

De flater van Sharon
Het zogeheten ‘disengagement plan‘ van Sharon was bedoeld als een gebaar van goodwill van Israël t.a.v. de PA  om door de eenzijdige terugtrekking van ongeveer 9.000 Israëlische burgers uit Gush Katif in Gaza in de zomer van 2005, een soort vacuüm te creëren waarin theoretisch opnieuw vredesonderhandelingen  met de Palestijnen mogelijk zouden worden.

Echter, Sharon vergiste zich schromelijk. Hamas en Al Fatah interpreteerden de IDF terugtrekking als een teken van Israëlische politieke verzwakking en een directe blaam voor het IDF en staken prompt enkele tandjes bij in de terreur. Begin 2006 won Hamas de verkiezingen in Gaza.

Na de gewelddadige machtsgreep in Gaza in het voorjaar van 2007 waarbij Hamas de partij Al Fatah van Mahmoud Abbas uit de Strook verdreef, was het hek compleet van de dam. Gesterkt door de machtsovername zetten de Gazaanse terreurgroepen zelfzeker hun hetze tegen Israël in hoogste versnelling.

De Gazaanse terreurgroepen verhoogden aanzienlijk hun willekeurige beschietingen met raketten en mortiergranaten op de burgerbevolking in Z-Israël. Het geweld nam zienderogen toe wat uiteindelijk resulteerde in Operation Cast Lead (27.12.2008-18.01.2009), het verdedigingsoffensief van het IDF in een poging een einde te maken aan de terreur.

Ook toen verzuimde de IDF het werk af te maken wat rechtstreeks de volgende confrontatie inluidde met Operation Pillar of Defense in november 2012. Na een flink pak slaag druipte Hamas en Co weer af, maar slechts voor even. In de zomer van 2014 opnieuw 50 dagen van bittere strijd tijdens Operation Protective Edge. De volgende gevechtsronde dient zich weer aan.

Het disengagement plan van Sharon wordt thans algemeen beschouwd als één van de grootste flaters in de Israëlische geschiedenis.

 

2 gedachtes over “Minister Ayelet Shaked: ‘Israël moet zich klaarhouden om Gaza opnieuw te bezetten’

  1. opnieuw bezetten zal waarschijnlijk de beste oplossing zijn voor zowel veel gazanen als Israelis :: er zal dan echter ook een dramatische huilpartij uitbreken bij de verzamelingen van bruinhemden wereldwijd !!! ook kan egypte de noord sinai eens ontdoen van lokale war-lords en terror-groups !!de burger zal hierbij wel-varen !! WAR ON TERROR !!

    Liked by 1 persoon

Reacties zijn gesloten.