Palestijnen vuren vanuit Gaza 28 mortiergranaten af en treffen peutertuin in Eshkol

Laatste update: 29 mei om 14u19 (Israël + 1 uur).

Terroristen uit Gaza vuurden deze dinsdagochtend 29 mei 2018 een spervuur ​​van 28 mortiergranaten af ​​in het zuiden van Israël. De aanval werd nadien opgeëist door de Al Quds Brigades, de moordbrigade van de terreurorganisatie Islamitische Jihad (PIJ).

Plaatje hierboven: De Nationale Verzet Brigades, de moordbrigade van het marxistische Democratisch Front voor de Bevrijding van Palestina (DFLP), vuren enkele mortierganaten af  richting Israël vanuit Rafah in Gaza, op 29 mei 2015 [beeldbron: Abed Rahim Khatib/Flash90]

Bewoners van de gemeenschappen rondom Gaza werden rond 7:00 uur ’s ochtends wakker door het geluid van de sirenes. Ze hoorden luide explosies en werden gevraagd om in beschermde ruimtes en bunkers te blijven. De IDF bevestigde vervolgens dat een spervuur ​​van granaten vanuit Gaza werd afgevuurd op een aantal locaties op Israëlisch grondgebied. Het anti-raketsysteem van de Iron Dome onderschepte de meeste van hen.

Er klonken explosies in twee gemeenschappen in de regionale raad van Eshkol en verscheidene inslagen werden in open gebieden geregistreerd. Een van de granaten landde bij een kleuterschool in de regionale raad van Eshkol. Er waren op dat vroege ochtenduur gelukkig geen kinderen in het gebouw en de schade bleef beperkt.

Senior Islamitische Jihad-leider Daoud Shihab reageerde nadien en zei: “Het bloed van onze mensen is niet goedkoop, en zelfs als de terroristen het bloed van onze mensen beledigen zonder te worden afgeschrikt, is de waardigheid van onze mensen het meest waardevolle ding. Dit is een duidelijke boodschap dat het verzet doorzet en klaar is en in staat om confrontaties aan te gaan.”

Sirenes klonken ook in de regio op maandagavond, omdat verschillende gebouwen en voertuigen in de stad Sderot werden geraakt door kogels die werden afgevuurd door terroristen uit Gaza. Er waren geen gewonden. Palestijnse media meldden deze ochtend dat de IDF verschillende doelwitten in Gaza heeft aangevallen als vergelding voor het mortiergeschut.

De IDF bevestigden rapporten uit Gaza dat IAF-vliegtuigen momenteel opvallende locaties beschieten in het centrum van Gaza. “Op dit moment opereren onze troepen in de Gazastrook, de explosies die we nu horen komen van deze activiteit”, zei de IDF-woordvoerder. “Meer details volgen later.”

Premier Netanyahu dreigde vervolgens dat Hamas een “hoge prijs zal betalen” voor deze aanslagen. “Israël neemt de aanvallen op zijn gemeenschappen door Hamas en de Islamitische Jihad uit de Gazastrook zeer serieus. De IDF zal met grote kracht antwoorden. Israël zal een zware prijs eisen van iedereen die het probeert te schaden, en we houden Hamas verantwoordelijk voor het voorkomen van dergelijke aanvallen tegen ons.”

Het incident van maandag markeerde de tweede keer deze maand dat Sderot is getroffen door machinegeweervuur ​​uit Gaza. Op 16 mei werden zes huizen in Sderot beschadigd toen terroristen het vuur openden op een Israëlisch vliegtuig.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Elad Benari “Mortar shell explodes next to Israeli kindergarten” en een artikel van Tal Polon “Israel Air Force strikes Gaza” van 29 mei 2018 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Gavriel Dan “HAMAS WAR: Nearly Hits Jewish School After Firing 28 Mortars” en een artikel “NETANYAHU TO HAMAS: “The IDF will respond with great force to these attacks” van 29 mei 2018 op de site van Israel Rising

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.