De Cormorant reddingsdrone uit de toekomst vandaag reeds operationeel in Israël

Veertig jaar nadat de elite Airborne Combat, Search and Rescue Unit 669 van de IDF werd gevormd, waren onbemande luchtvaartuigen voor evacuaties tijdens oorlog een belangrijk aandachtspunt van de tweede internationale medische conferentie van afgelopen week over de bestrijding van luchtevacuatie en -behandeling.

De IsCREAM2-conferentie in Ra’anana – georganiseerd door de 669 ‘Cat’ alumnivereniging – zag de deelname van topartsen, MDA, United Hatzalah, civiele reddingseenheden, brandweerlieden en hoge IDF-officieren waaronder voormalig IAF commandant majoor-generaal (op rust) Amir Eshel.

De elite Airborne Combat, Search and Rescue Unit 669 van de IDF is een van de vier IDF Special Forces en heeft meer dan 10.000 mensen over Israel en over de hele wereld gered. Troepen in Unit 669 zijn getraind in gevechtsgeneeskunde, parachutespringen, duiken, terrorismebestrijding, abseilen, redding onder zware omstandigheden en navigatie.

De eenheid heeft verschillende aanbevelingen van het hoofd van het personeel ontvangen voor zijn werk, met inbegrip van reddingsmissies van Special Force-soldaten en gewonde of gestrande Israëliërs, zowel in het buitenland als thuis.

In de vier decennia sinds de eerste operatie zijn de capaciteiten en verantwoordelijkheden van de eenheid toegenomen, evenals de gevaren op het slagveld. Janina Frankel-Yoeli, vice-president voor marketing bij Urban Aeronautics – die het Cormorant tactical Unmanned Aerial System (UAS) heeft ontworpen – vertelde The Jerusalem Post dat het idee voor het vliegtuig kwam na de Tweede Libanonoorlog.

“De noodzaak voor het vermogen werd vastgesteld tijdens de oorlog in Libanon in 2006 en de geschiktheid van de Cormorant (aalscholver)  om aan die behoefte te voldoen, werd publiekelijk erkend. We verwachten dat de IDF onze leidende klant is,” zei ze. Frankel-Yoeli vertelde de Post dat het bedrijf de afgelopen acht jaar met het IDF heeft samengewerkt aan het project “het definiëren van de behoeften en het verfijnen van het ontwerp dienovereenkomstig.”

Een compact, onbemand VTOL-vliegtuig (Vertical Take Off and Landing) met interne hefrotoren van de Cormorant laten de speciale drone toe om te vliegen op terrein waar helikopters niet in staat zijn, zoals belemmerd bebost of stedelijk gebied, of in gebieden waar het aanbod of medische konvooien worden geconfronteerd met dodelijke bedreigingen, waardoor blootstelling van personeel aan operationele gevaren wordt voorkomen.

“Het vermogen om te werken binnen een belemmerd terrein is niet alleen een technologische doorbraak, maar een complete revolutie voor de operationele planning in het theater’, zei ze op de conferentie. Dankzij het innovatieve ontwerp heeft de tactische UAS van de Cormorant de mogelijkheid om twee slachtoffers te evacueren, evenals de mogelijkheid om zichzelf te herconfigureren om andere nuttige ladingen te vervoeren (zoals bv. wapens en munitie).

Met meer dan 250 vluchten tot op heden is het de enige door de NAVO erkende UAS die zowel vrachtaflevering als CASEVAC-missies (slachtofferevacuatie) kan uitvoeren. Het vliegtuig heeft een totaal laadvolume van 2.640 liter. Het heeft het vermogen om tonnen aan spullen te leveren om soldaten op het slagveld te ondersteunen tijdens het evacueren van de doden of gewonden.

De Cormorant (aalscholver) kan 500 kg dragen per elke 50 km. radius sortie en is in staat om snelheden van 160 km/u bereiken op een hoogte van maximaal 18.000 voet ( = 5,45 kilometer hoogte). Het vliegtuig van één ton – dat kan worden bediend met een speciaal ontworpen afstandsbedieningssysteem – kan ook autonoom vliegen met behulp van laseraltimeters, radars en sensoren.

De futuristische ogende Israëlische drone, de Cormorant UAV (plaatje hierboven), lijkt zo te zijn weggeplukt uit de een of andere Star Wars of Terminator Hollywoodfilm … zoals hieronder een plaatje uit de film ‘G.I. Joe: Retaliation’ uit 2013 en daaronder een plaatje uit de film ‘Terminator Genisys’ uit 2015  [beeldbron: IHLS]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Anna Ahronheim “Israeli-made Cormorant drones star in airborne rescue confab” van 27 mei 2018 op de site van The Jerusalem Post