Israël is begonnen met de bouw van een zeebarrière ter bescherming tegen Gaza-aanvallen

Werkzaamheden zijn op zondag 27 mei 2018 begonnen met de bouw van een versterkte zeewering (plaatje hierboven) om terreuraanslagen vanuit de Gazastrook via de Middellandse Zee te voorkomen, zei het Ministerie van Defensie in een verklaring.

De barrière, gebouwd in het gebied van het strand van Zikim, is ontworpen om bestand te zijn tegen de beukende zeegolven en is bedoeld om vele jaren in gebruik te zijn, aldus het ministerie. De bouw van de barrière, door het ministerie beschreven als een ‘onneembare golfbreker’, zal naar verwachting tegen het einde van het jaar voltooid zijn. De verklaring vertelde niet hoeveel de barrière zal kosten.

Het zal drie niveaus hebben: een onder water, dan een niveau van pantsersteen, bekend om zijn duurzaamheid, en prikkeldraad langs de bovenkant. De volledige barrière zal zelf worden beschermd met een andere beveiligd hekken afgespannen met prikkeldraad. Minister van Defensie Avigdor Liberman zei dat de barrière de terroristische groep Hamas een ander strategisch vermogen zal ontnemen.

“’Vandaag zijn we begonnen met het opzetten van een zeebarrière, de enige in zijn soort in de wereld, die de mogelijkheid van infiltratie van Gaza naar Israël via de zee zal blokkeren,” zei Liberman in de verklaring. “Dit is een extra tegenslag voor Hamas, die een andere strategische mogelijkheid heeft verloren en enorme bedragen heeft geïnvesteerd in de ontwikkeling ervan. We zullen de burgers van Israël blijven beschermen met kracht en sofisticering.”

Het besluit om de barrière te bouwen werd ingegeven door een aanval tijdens de oorlog in 2014 in Gaza. Op 8 juli 2014 zwommen vier Hamas-commando’s naar de kust ter hoogte van de kibboets van Zikim in het zuiden van Israël (videoverslag hierboven).

De kikvorsmannen brachten automatische wapens, fragmentatiehandgranaten en explosieven met zich mee, waarvan de laatste tegen een Israëlische tank werden gebruikt, zonder succes. Ongeveer 40 minuten nadat ze uit de branding kwamen, werden de Hamas-agenten gedood bij een gecombineerde aanval vanuit de zee, de grond en de lucht.

Aanvankelijk door het leger voorgesteld als een regelrechte overwinning, toonde een uitgelekte IDF-evaluatie van het incident later dat de reactie van het leger langzamer was dan eerder werd gedacht en dat de aanval van de Hamas-commando’s meer had volbracht dan het op het eerste gezicht leek.

Ondergronds schild
Het defensieve zeeschild komt bovenop het werk dat vorig jaar begon aan een enorme barrière die Israël bouwt langs de landgrens met de Gazastrook. Het werk aan de 60 kilometer lange barrière is begonnen in 2016 en zal naar verwachting eind volgend jaar worden afgerond.

Het zal een geavanceerd ondergronds beschermingssysteem hebben dat zich tientallen meters onder de grond uitstrekt – het leger onthult de diepte niet – om tunnels te detecteren en te vernietigen die proberen het Israëlische grondgebied binnen te dringen, evenals een bovengrondse metalen omheining versierd met sensoren .

Het project zal naar verwachting ongeveer NIS 3 miljard ($ 833 miljoen) kosten, waarbij elke kilometer van het ondergrondse deel van de barrière ongeveer NIS 41,5 miljoen kost ($ 11,5 miljoen). De bovengrondse afrastering is aanzienlijk goedkoper met slechts NIS 1,5 miljoen ($ 416.000) per kilometer. Het leger stelde ook voor om deze barrière te bouwen na de oorlog in Gaza in 2014.

Hamas, een terreurgroep die probeert Israël te vernietigen, maakte uitgebreid gebruik van zijn tunnelnetwerken om jihadisten naar Israël te sturen en om zijn terroristische agenten en munitie in de Gazastrook te verplaatsen.

Tijdens de 50 dagen durende campagne vernietigde de IDF ongeveer 14 tunnels die het Israëlische grondgebied binnentrokken, samen met 18 interne tunnels en de wapenopslagplaatsen van Hamas. Sinds het werk aan de landversperring is begonnen, heeft het IDF verschillende grensoverschrijdende tunnels verwoest.

Plaatje hieronder: Enkele aanvalstunnels van Hamas en of van de Islamitische Jihad (PIJ) werden ontdekt die diep vanonder de grens met Gaza leidden naar Joodse gemeenschappen op Israëlische bodem tijdens de contra-terreuroperatie van de IDF in juli/augustus 2014 aka Operation Protective Edge die het leven kostte aan 66 soldaten en officieren van de IDF.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Stuart Winer “Israel starts building sea barrier to defend against Gaza attacks” van 27 mei 2018 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Anna Ahronheim “Israel builds world-first marine barrier on the Gaza border” van 27 mei 2018 op de site van The Jerusalem Post

2 gedachtes over “Israël is begonnen met de bouw van een zeebarrière ter bescherming tegen Gaza-aanvallen

 1. Het volslagen idiote is natuurlijk dat elk ander land allang Gaza had ingenomen, de terroristen afgemaakt had en de boel gedemilitariseerd en deze inwoners twee keuzes gegeven had: it is our way or the high way (to hell).

  Maar omdat Israel zich niet mag verdedigen moeten er allerlei nieuwe technieken bedacht worden (heel inventief overigens) om het kwaad buiten de deur te houden.

  Maar het is volslagen idioot.

  Like

  1. Helemaal mee eens.

   Nu nog even wachten op de reactie van onze ‘vrienden’ uit Europa, die wel weer een excuus gaan vinden om dit als ‘illegaal’ te veroordelen.

   Een beschermende muur boven de grond is al fout, maar een beschermende muur onder water…………dat kan helemaal niet.

   Like

Reacties zijn gesloten.