Noorwegen: Boycot tegen Israël is niet illegaal

Noorwegen heeft zonet verklaard dat de boycot tegen Israël, met name van alle producten die werden gemaakt voorbij de Groene Lijn, met name in Judea & Samaria en de Golan, niet illegaal is. Deze beslissing kwam na anderhalf jaar van gerechtelijke procedures, die in november 2016 begonnen.

Plaatje hierboven: Jeruzalem, 7 januari 2018. De Noorse minister Ine Eriksen Søreide, sinds 20 oktober 2017 de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, ontmoette op zondag de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in Jeruzalem [beeldbron: Guri Solberg/UD/NTB scanpix]

De juridische beoordeling begon als een reactie op Tromse en Trondheim, twee Noorse steden, die boycots van Israëlische producten goedkeurden. De vorige Noorse minister van Buitenlandse Zaken Børge Brende bekritiseerde de beslissingen van Tromse en Trondheim en kondigde aan dat de Noorse regering tegen elke en alle boycots van Israël is. Zo begon de juridische beoordeling om te zien of het al dan niet legaal was om Israël in de eerste plaats te boycotten.

Uiteindelijk was de conclusie dat gemeenten en lokale autoriteiten wettelijk in staat zijn om een ​​boycot aan te nemen, omdat deze in overeenstemming was met Noorse internationale handelsbeloften. Desalniettemin beveelt de Noorse regering aan dat zij geen boycotinitiatieven invoert en herhaalt zij haar krachtige standpunt tegen de boycots.

Maar met de conclusie dat het niet illegaal is om Israël te boycotten, zien we een toename van steden en gemeenten die zich zullen aansluiten bij de inspanningen van de antisemitische BDS beweging om Israël te schaden en te boycotten. De stad Buda had zich voorgenomen om zich aan te sluiten bij boycot in afwachting van de lopende procedure, maar zal nu waarschijnlijk doorgaan, in lijn met Waxadel dat zich deze week heeft aangesloten en Lillehammer dat zich in april 2017 bij de boycots heeft aangesloten.

Eerder, besloot de grootste Noorse vakbond “LO”(Landsorganisasjonen i Norge) tijdens zijn congres in mei 2017 tot een volledige boycot van Israël op economisch, cultureel en academisch niveau. In het besluit van de LO wordt gestipuleerd dat ‘Palestina’ een democratische staat is met het recht op de terugkeer van de Palestijnse “vluchtelingen”, eist tevens de opheffing van de blokkade van de Gazastrook en de vrijlating van de Palestijnse gevangenen alsook de afbraak van het veiligheidshekken tussen Gaza en Israël.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Aviva Morris “Norway: Boycott against Israel is not illegal” van 24 mei 2018 op de site van Lev Haolam

2 gedachtes over “Noorwegen: Boycot tegen Israël is niet illegaal

  1. Juist, Shapira, breek me de bek niet open. Niet iedereen daar denkt er zo over. Dat weet ik wel. Maar het zijn er veel te veel. En er zijn heel veel schijnheiligen. Die vind ik vaak nog gevaarlijker. Ook buiten Scandinavië.

    Like

  2. Wie had iets anders verwacht van deze noordelijke landen.

    Gelukkig heeft Israel een ‘booming economie (hét probleem van de EU & Jodenhaters)….met of zonder deze idioten.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.