Theodor Herzl 120 jaar geleden: ‘Vandaag heb ik de Joodse staat gesticht’

Plaatje hierboven: Theodor Herzl (1860–1904), in 1897 uitkijkend naar de rivier de Rijn vanaf het balkon in Basel, Zwitserland

Ruim 120 jaar geleden werd in het Zwitserse Basel van 29 tot 31 augustus 1897 het Eerste Zionistische Congres gehouden dat door de Zionistische Organisatie (later Wereld Zionistische Organisatie) werd georganiseerd onder het voorzitterschap van Theodor Herzl.

Na afloop van het 1ste Congres schreef Herzl op 3 september 1897: “Moest ik het Baselcongres in één woord samenvatten – waarvoor ik mij zal hoeden om het openlijk uit te drukken – dan zou het dit zijn: In Basel heb ik de Joodse staat gesticht. Als ik dit vandaag hardop zou zeggen, zou ik op universeel hoongelach onthaald worden. Misschien in vijf jaar, zéker over vijftig jaren, zal iedereen het weten.”

Echter, de ideeën van de visionair Theodor Herzl haalden het van de hoonlachers. Op 14 mei 1948, 50 jaren na de futuristische uitspraken van Herzl,  riep David Ben-Gurion in Tel Aviv de Onafhankelijkheid uit van de Joodse staat Israël.

Dat gebeurde in het Dizengoff House, zo genoemd naar Meir Dizengoff, de eerste burgemeester van Tel Aviv van 1921 tot 1925 en van 1927 tot 1936, gelegen op de Rothschild Boulevard, nr. 16 in Tel Aviv. Sinds de Onafhankelijkheidsverklaring wordt het gebouw Israël’s Independence Hall genoemd.

In de hoofden van de Zionisten werd Israël reeds 120 jaar geleden heropgericht en gerestaureerd en niet 70 jaar geleden, zoals dit jaar wordt gevierd. Eén ding staat onomstotelijk vast: zonder het Zionisme bestond Israël niet en zouden de Joden in de Diaspora over de hele wereld nog duizenden jaren langer bidden voor het einde van hun ballingschap “Tot volgend jaar in Jeruzalem” (L’Shana Haba’ah B’Yerushalayim).

door Brabosh.com

Lees hier ook op deze blog: “Het Zionisme en niét de Holocaust heeft de bouwstenen van Israël gelegd” van 26 mei 2018.

2 gedachtes over “Theodor Herzl 120 jaar geleden: ‘Vandaag heb ik de Joodse staat gesticht’

  1. De integratie van ‘de Jood’ in Europa is mislukt….., net zoals de integratie van verschillende Europeese landen tot één Europa gaat mislukken.

    Europeanen beroepen zich steeds op hun liberale en humane normen & waarden, maar reflecterend naar de geschiedenis en dit meten aan de huidige staat is er van hun ‘Liberté, Egalité en vooral Fraternité maar weinig terug te vinden……….en dat heeft niets met de Joden te maken maar alles met de Europeese ‘waarden & normen, die niet zo glorieus zijn als men ons wil doen geloven.

    Like

    1. Ik had wel de verkeerde titel ingevuld. Moest zijn: Theodor Herzl 120 jaar geleden: ‘Vandaag heb ik de Joodse staat gesticht’ 😉

      Like

Reacties zijn gesloten.