Israël valt Hamasposten aan in Gaza als vergelding voor brandstichtingen in het zuiden

De Israëlische luchtmacht heeft op zaterdagavond Hamas-doelwitten aangevallen waaronder een militair kamp in de zuidelijke Gazastrook,  luidens een mededeling van de IDF woordvoerders eenheid.

Plaatje hierboven: Enkele nieuwe gevechtsvliegtuigen F-35 die reeds operationeel zijn en waarvan de Israëlische luchtmacht (IAF) in totaal zo’n 75 toestellen wil hebben [beeldbron: The Drive]

Volgens de IDF woordvoerder vonden de aanvallen plaats op stellingen van Hamas in de zuidelijke Gazastrook als reactie op een infiltratie door vier Palestijnen die de beveiligingsinfrastructuur beschadigden en herhaalde pogingen deden om de beveiligingsinfrastructuur te beschadigen tijdens de gewelddadige protesten langs het veiligheidshekken met Israël.

“De IDF beschouwt de dagelijkse pogingen van de terreurorganisatie Hamas om de veiligheidsinfrastructuur op Israëlisch grondgebied aan te vallen als zeer ernstig, terwijl de veiligheid van zowel bewoners als soldaten wordt bedreigd,”aldus de IDF-verklaring.

Het Israëlische leger “is vastbesloten door te gaan met het uitvoeren van defensieve missies om de veiligheid van de burgers van Israël te waarborgen. De terreurorganisatie Hamas is als enige verantwoordelijk voor wat er in en uit de Gazastrook gebeurt en zal de gevolgen dragen voor de terroristische acties die vanuit Gaza worden uitgevoerd tegen de burgers en de soevereiniteit van Israël,”voegde het toe.

Eerder op zaterdagochtend infiltreerden vier Palestijnen op het Israëlische grondgebied nadat ze het veiligheidshekken in de zuidelijke Gazastrook waren overgestoken. IDF-soldaten vuurden waarschuwingsschoten af ​​nadat ze werden geïdentificeerd door de troepen. Er waren geen slachtoffers aan beide kanten.

Het leger voegde eraan toe dat de vier mannen zich voor een zeer korte periode op Israëlisch grondgebied bevonden en een tent hadden achtergelaten met de tekst “De Mars van de Terugkeer, Terugkeren naar het land van Palestina“, voordat ze terug vluchtten naar de door de Hamas geleide enclave aan de kust.

Duizenden Palestijnen demonstreren langs het veiligheidshekken van Gaza-Israël sinds 30 maart en op vrijdag verzamelden zo’n 5000 Palestijnen zich op twee locaties om autobanden te verbranden en stenen te gooien naar IDF-troepen die traangas afvuurden en rondliepen in de richting van betogers.

Een andere reden voor Israël om Hamas posities aan te vallen zijn de voortdurende brandstichtingen en pogingen tot brandstichting van door Gazaanse terroristen die met brandbommen bevestigd aan vliegers, akkers en velden van Israëlische landbouwers trachten in brand te steken, zoals bv. zaterdag gebeurde in het Kissufim Bos in zuid-Israël waarbij de Israêlische brandweer met man en macht op drie plaatsen tegelijk het vuur trachtten te doven:


Bronnen:

♦ naar een artikel van Anna Ahronheim “IAF attacks positions in Gaza” van zondag 27 mei 2018 op de site van The Jerusalem Post