Hamasleiders willen dat ‘geweldloze vreedzame’ protesten doorgaan met brand, bommen & granaten

IDF-soldaten identificeerden zaterdag een groep van vier mensen die het veiligheidshekken waren overgestoken en een band in brand hadden gestoken in de zuidelijke Gazastrook. De soldaten openden het vuur naar de individuen, die op hun beurt uit pure schrik terugvluchtten naar de Palestijnse kant van het hekken. Er zijn geen gewonden gemeld tijdens het incident.

Een explosief apparaat werd vrijdag gegooid naar Israëlische troepen langs de grens met Gaza in het noorden van de Strook, terwijl Palestijnen deelnamen aan wekelijkse schrmutselingen aan het veiligheidshekken. Het leger zei dat er geen soldaten door de bom werden gewond. Zo’n 1600 Palestijnen namen deel aan de rellen op twee locaties langs de grens, waar ze stenen gooiden en banden verbrandden.

Talloze pogingen werden gedaan om de beveiligingsinfrastructuur te beschadigen, zei het leger. Op vrijdag blokkeerden sterke winden de inspanningen om branden onder controle te houden die op drie punten nabij Kibbutz Kissufim langs de grens van Gaza uitbraken nadat opbrandende vliegers Israël vanuit de Palestijnse enclave aan de kust werden binnengevlogen.

Sinds 30 maart hebben tienduizenden Palestijnen, bejaarden, vrouwen en kinderen deelgenomen aan de wekelijkse protesten die door Hamas worden geregisseerd en worden gebruikt als dekmantel voor pogingen tot terreuraanslagen en schendingen van het grenshekken. De gewelddadige demonstraties zouden normaal eindigen op 15 mei, maar Hamasleiders hebben gezegd dat ze willen dat ze doorgaan.

De demonstraties kwamen tot een hoogtepunt afgelopen maandag toen de VS zijn ambassade naar Jeruzalem verplaatsten en ten minste 60 Palestijnen werden gedood tijdens schermutselingen – een meerderheid van hen Hamas-leden, heeft de terreurgroep erkend.

In de afgelopen weken hebben de Gazanen vliegers naar Israël gevlogen, uitgerust met Molotov-cocktails en containers met brandende brandstof, waardoor grote velden en velden in brand werden gestoken. Brandstichting op klaarlichte dag. Militaire planners zijn begonnen met het implementeren van nieuwe maatregelen om de aanvallen te bestrijden, inclusief opties die zijn afgeleid uit de reacties van het leger op raketlanceringen en andere terreuraanvallen.


Bronnen:

♦ naar een artikelBomb hurled at IDF troops on Gaza border as hundreds protest” van vrijdag 25 mei 2018 en een ander artikelIDF opens fire at 4 who crossed fence in southern Gaza” van heden zaterdag 26 mei 2018 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Hamasleiders willen dat ‘geweldloze vreedzame’ protesten doorgaan met brand, bommen & granaten

Reacties zijn gesloten.