Hamas’ chief pocht over de steun van Teheran en nauwe banden met Hezbollah

De leider van de Hamas-terreurgroep in de Gazastrook pochte over de grote hoeveelheden geld, uitrusting en expertise die het van Iran heeft ontvangen en zei dat de organisatie “bijna dagelijks” contact heeft met de door Iran gesteunde Hezbollah-groep in Libanon.

In een interview met de Libanese pro-Hezbollah TV-zender al-Mayadeen op maandag 21 mei 2018, stak Yahya Sinwar ook de lof af voor de “sterke, krachtige en warme” banden die Hamas geniet met Qassem Soleimani, die aan het hoofd staat van de Quds Force van de Islamic Revolutionary Guards, belast met operaties buiten Iran.

Van Soleimani wordt verondersteld dat hij het brein is achter het afvuren van tientallen raketten vanuit Syrië op Israëlische militaire posities op de Golanhoogten eerder deze maand. Vier van de raketten werden onderschept door het Iron Dome-raketafweersysteem, terwijl de rest de grens niet bereikte en voortijdig in Syrië landde. Als reactie op de aanslag voerde Israël tientallen aanvallen uit op Iraanse doelwitten in Syrië, en raakte ongeveer 50 doelwitten.

Video: Hamasleider in Gaza Yahya Sinwar:
“Wij werken op bijna dagelijkse basis samen met Hezbollah en Iran”

n fragmenten uit het interview, vertaald door het Middle East Media Research Institute, beweerde Sinwar dat Hamas “zijn mogelijkheden enorm had ontwikkeld” dankzij vrienden, “eerst en vooral de Islamitische Republiek van Iran”, die “veel geld gaf, uitrusting en expertise “aan de militaire arm van de groep, de Izz ad-Din al-Qassam Brigades, evenals aan andere facties in de enclave aan de kust.

“’We hebben uitstekende relaties met onze broeders in Hezbollah,” ging hij verder. “Onze relaties met hen zijn buitengewoon ontwikkeld. We werken samen en coördineren op bijna dagelijkse basis. De relaties zijn beter dan ooit. Evenzo zijn onze banden met de Islamitische Republiek Iran, met broer Qassem Soleimani en de andere broeders in de IRGC-leiding, erg sterk, krachtig en hartelijk.”

Des gevraagd door de interviewer of Hamas Israël “onverwachte verrassingen zou bieden” als het de Strook zou aanvallen, zei Sinwar: “Absoluut.” Israël, dat drie oorlogen tegen Hamas heeft gevoerd, heeft Gaza een blokkade opgelegd sinds de groep het gebied overnam van de internationaal gesteunde Palestijnse Autoriteit in een bloedige staatsgreep in 2007. De blokkade is in de eerste plaats om te voorkomen dat wapens en andere militaire uitrusting de Strook binnenkomen.

Critici wijzen op een verslechterende humanitaire situatie in Gaza en zeggen dat de blokkade neerkomt op collectieve bestraffing van de twee miljoen Palestijnen die daar wonen. Er zijn veel berichten geweest dat Gaza “op het punt staat in elkaar te storten” en zich zou kunnen onderdompelen in een nieuwe ronde van gevechten met Israël als de omstandigheden niet verbeteren.

Onder de vlag van “Mars van de Terugkeer” zijn meer dan 100 Palestijnen gedood in massale gewelddadige confrontaties met Israëlische veiligheidstroepen langs de grensomheining sinds 30 maart – meer dan 50 van hen leden van Hamas, volgens de terreurgroep zelf. Israël zegt dat de demonstraties, oorspronkelijk beweerden geweldloos te zijn, door Hamas worden geregisseerd als dekmantel voor pogingen tot aanvallen en overschrijdingen van het veiligheidshekken.

Hamas heeft de inwoners van Gaza beloofd dat ze zullen ‘terugkeren’ naar huizen in het huidige Israëlische gebied. De Palestijnen beweren dat tienduizenden oorspronkelijke vluchtelingen, ontheemd ten tijde van de schepping van Israël in 1948, en hun miljoenen nakomelingen een ‘recht op terugkeer’ hebben. Israël zal niet akkoord gaan met een dergelijke ‘terugkeer’, die met een Palestijnse meerderheid het aantal Joodse bewoners overtreft en effectief een einde maakt aan de Joodse staat.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Sue Surkes “Hamas chief boasts of Tehran’s support, close ties to Hezbollah” van 23 mei 2018 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelHamas Leader In Gaza Yahya Sinwar: We Are Coordinating With Hizbullah, Iran On An Almost Daily Basis” van 22 mei 2018 op de site van The Middle East Media Research Institute (MEMRI)

Een gedachte over “Hamas’ chief pocht over de steun van Teheran en nauwe banden met Hezbollah

Reacties zijn gesloten.