Wordt Abu Dis (in Jeruzalem) de nieuwe hoofdstad van toekomstig ‘Palestina’?

The Donald mag dan wel Jeruzalem erkend hebben als de rechtmatige hoofdstad van Israël en zelfs zijn ambassade naar de hoofdstad hebben overgeplaatst, maar dat is slechts een deel van de ‘oplossing’ van het conflict met de Arabieren.

Plaatje hierboven: De Arabische wijk in Jeruzalem Abus Dis is in feite geen stad maar een eindeloze reeks van achterbuurten en slecht onderhouden straten, stegen en dorpjes die na verloop van tijd allen werden samengevoegd tot een stadswijk. Op de achtergrond zijn de twee minaretten te zien van de gloednieuwe Sheikh Khalifa bin Zayed al-Nahyan moskee, de grootste moskee na de Al Aqsa moskee op de Tempelberg [beeldbron: J-Post]

Trump heeft namelijk Jeruzalem niét erkend als een herenigde eengemaakte stad sinds de IDF in 1967 de stad heroverde op het Jordaanse leger. Trump houdt nog een slag om de arm: Abu Dis. De VS hebben zich namelijk eveneens vastgepind op de tweestatenoplossing en zal Israël om pijnlijke concessies vragen.

Zo zal Israël gevraagd worden om zich terug te trekken uit vier Arabische wijken in Jeruzalem, die samen de waarschijnlijke hoofdstad van een toekomstige Palestijnse staat zullen worden. Zoals thans wordt voorgesteld moet Israël zich voorbereiden op de overdracht van de controle over de Arabische wijken – Jebl MukabarIsawiyaShuafat en Abu Dis allen gelegen in het oostelijke deel van Jeruzalem (zie kaartje onderaan).


Rondleiding door Abu Dis
De terugkeer van Abu Dis naar het centrum van de discussies over een voorgestelde hoofdstad van een Palestijnse staat roept voor sommigen herinneringen op aan de jaren negentig. In 1996 begon de bouw van een gigantisch gebouw van 1.717 m² net buiten Jeruzalem dat de Palestijnse Wetgevende Raad zou moeten zijn, aka het Palestijnse Parlement.

Er was zelfs een groot raam dat Yasser Arafat wilde hebben, zodat hij vanaf Abu Dis over Jeruzalem kon kijken. Sinds december vorig jaar zijn er geruchten geweest dat het Abu Dis-plan terug in de kaarten zat. Dit veronderstelt dat de overbelaste buitenwijk de hoofdstad wordt van een Palestijnse staat.

Om te begrijpen wat Abu Dis is, moeten we er even de ronde doen. Het is het dichtsbijzijnde punt in Jeruzalem dat onder de controle van de Palestijnse Autoriteit staat. Het ligt buiten de veiligheidsmuur die Israël in 2003 heeft gebouwd. Abu Dis zelf bevindt zich op een rij heuvels op slechts een kilometer van de oude stad.

Net ten noorden van Abu Dis ligt het graf van Lazarus, een christelijke plek met een pittoreske kerk die boven het graf ligt. Dit gebied, genaamd Azariya in het Arabisch en Betanië in het Nieuwe Testament, heeft een wirwar van kleinere en smalle straatjes en is een kleine toeristische attractie.

De rest van de buurten rond Abu Dis zijn allemaal informeel gebouwd zonder enige planning, met grote gezinswoningen op de droge heuvels en valleien die wegvallen naar het oosten in de richting van de Dode Zee. Tegenwoordig is Abu Dis een opstuwing die de Palestijnse gebieden in het noorden en zuiden van de Westelijke Jordaanoever met elkaar verbindt. Het heeft een universiteitscampus en populaire Arabische bankfiliaal, eenvoudige winkels en niet veel anders. Het is een stop voor de lokale bevolking of voor degenen die ergens anders op vakantie gaan.

Om in Abu Dis te raken zouden de Palestijnen moeten rijden via Bethlehem of Ramallah. Het Agentschap voor Internationale Ontwikkeling van de Verenigde Staten heeft geïnvesteerd in enkele van de wegen van en naar Abu Dis. In 2009 hielp USAID mee met het betalen van de verharding van de interne wegen van Abu Dis en in 2013 was de Sheikh Sa’ad-weg van het nabijgelegen Al-Sawahira geplaveid en gerenoveerd.

Niettemin, van Abu Dis naar Bethlehem is een tocht via een omweg die over heuvels en wadi’s naar Beit Sahur loopt. Het kronkelt nabij de buurt van de Joodse gemeenschap van Kedar en er is een Israëlisch veiligheidscontrolepunt langs de weg dat niet vaak krachtig bemand is, maar de weg kan worden afgesloten, waardoor Abu Dis wordt afgesloten van de zuidelijke Westelijke Jordaanoever (plaatje hieronder).

Om vanuit Ramallah naar Abu Dis te komen, is een nog langere reis. Je moet naast Ma’aleh Adumim rijden en vervolgens naar Route 1, voordat je Route 437 naar Hizma neemt en vervolgens rond Geva Binyamin – via de enorme verkeersopstopping – naar Ramallah.

Toch kozen de Palestijnen deze plek in de jaren ’90 tijdens de Oslo-akkoorden, toen veel van de Joodse gemeenschappen in het gebied kleiner waren en ze nog steeds hoopten dat het een soort van aaneengesloten Westoever een Palestijnse staat zou worden. Abu Dis was toen, vijfentwintig jaar geleden, nog geen eiland noch was het ommuurd van Jeruzalem.

Vandaag is het heel anders. Nu, als je vanuit Jeruzalem naar Abu Dis wilt gaan, moet je naar Ma’aleh Adumim rijden en dan door Azariya rijden. De stad Abu Dis is niet echt een stad, maar een eindeloze reeks voorsteden en slecht onderhouden wegen, steegjes en dorpen die allemaal één zijn geworden.

Er is weinig infrastructuur of er wordt nagedacht over de ontwikkeling en de schaarse investeringen in infrastructuur. Elke investering die de stad ontvangt, gaat naar de Al-Quds University, het grote campuscomplex in Abu Dis dat duizenden studenten bedient. De campus is mooi en heeft nieuwe gebouwen. Het herbergt zelfs het Abu Jihad-museum, dat is gewijd aan Palestijnse gevangenen, en dat werd gefinancierd door Koeweit.

In Azariya is er de nieuwe Sheikh Khalifa bin Zayed al-Nahyan moskee die 6.000 gelovigen kan huisvesten en werd voltooid in 2014 met fondsen van de Verenigde Arabische Emiraten. Maar er zijn tot nu toe weinig investeringen voor de Palestijnse bestuursinstellingen die zogenaamd het gebied zouden opluisteren. Het enige deel van de Palestijnse regering in Abu Dis is het grote parlementsgebouw, dat werd gebouwd in de jaren negentig maar nooit werd voltooid.

In 2015 kreeg The Guardian toegang tot het Palestijnse wetgevende gebouw en noemde het een ‘kolossaal skelet’ en emblematisch voor de ‘disfunctie’ van de regio. Maar misschien is het meer een bewijs van een mislukt vredesplan dat meer kans van slagen had in de jaren negentig dan nu het geval is.

Het is niet duidelijk of Palestijnen willen dat de Palestijnse Autoriteit naar Abu Dis verhuist of hoe ze zich met de verhuizing zouden gedragen. Het is ook niet duidelijk dat Israël zou toestaan ​​dat Abu Dis een bloeiende hoofdstad of een administratief centrum zou worden.

Het gebied is al vastgelopen in eindeloze files van mensen die naar de universiteit reizen of het doorkruisen om van Ramallah naar Bethlehem te komen. Het kan gewoonweg niet meer verkeer ondersteunen. USAID, dat enkele van de wegen in de buurt van Abu Dis heeft aangelegd, kan worden ingeschakeld om nog meer te doen als het plan werkelijkheid wordt.

De Arabische wijken – Jebl MukabarIsawiyaShuafat en Abu Dis in het oostelijke deel van Jeruzalem


Bronnen:

♦ naar een artikel van Seth J. Frantzman “A tour of Abu Dis, the proposed capital of a future Palestinian State” van 23 mei 2018 op de site van The Jerusalem Post

4 gedachtes over “Wordt Abu Dis (in Jeruzalem) de nieuwe hoofdstad van toekomstig ‘Palestina’?

 1. Inderdaad: wie had gedacht dat Trump alleen maar ideologisch tewerk ging en Israël in alles zou ‘pleasen’, had hem verkeerd ingeschat. Trump is in de eerste plaats een zakenman, en voor wat hoort wat in die harde wereld. Maar wees gerust: dat zullen de joodse Israëli’s ook al wel verrekend hebben.

  Like

 2. Word Abu Dis de nieuwe hoofdstad van het ‘toekomstige Palestina.

  Abu Dis word géén hoofdstad want er komt géén toekomstige staat Palestina want er is een huidig Palestina, zijnde Jordanie/Palestina.

  Het zal nog even duren, Abbas gaat weg, dan komen er enorme spanningen/oorlog tussen alle palestijnen voor zijn opvolging ….de Jordaanse koning moet weg (dé spaak in het Palestijnse wiel)…..en dan word het nieuwe Palestina uitgeroepen, waarna het ‘betwiste’ Judea & Samaria naar Israel gaat….met ruime grenscorrectie voor Palestina/Jordanie en de Palestijnse Arabieren die daar wonen.

  Op die manier zijn er 2 levensvatbare staten en niet een of andere onzinnige droom….met de achterliggende gedachte om hiermee Israel te vernietigen.

  Like

 3. ik denk dat er toch een vorm van vrede komt en dat de Palestijnen op één of andere manier deels hun zin zullen krijgen, anders is men verder van huis, het kan niet blijven duren!! En Trump is geen politieker maar zakenman, zo denkt hij, en zo is hij !!

  Like

 4. Als U op uw 18e varjaardag uzelves wilt losmaken van uw ouders en zelfstandig gaat wonen kan dat dit heet!! “zelfbeschikkingsrecht” ! als uwes niet beschikt over fondsen,arbeid.opleiding,of andere bronnen om zelfstandig te zijn ontbreekt het u aan “bestaansrecht” !! Zal het bestaansrecht van de “Pipistijnen” niet ALTIJD & EEUWIGDUREND ten laste komen van derden zoals U en ikkes ??

  Like

Reacties zijn gesloten.