‘Perfecte tijd voor Amerikaanse erkenning van Israël’s soevereiniteit over Golan’ zegt minister

Israël hoopt dat de Trump-regering binnenkort de soevereiniteit van Israël over de Golanhoogtes erkent, zei minister Ysrael Katz in een interview dat woensdag is gepubliceerd, waarin wordt uitgelegd dat een dergelijke stap zou dienen als een waarschuwing voor Iran.

Minister Yisraël Katz is een Israëlische politicus die op dit moment voor de Likoedpartij als parlementslid zetelt in de Knesset. Hij is de huidige minister van Transport en minister van Inlichtingen en zetelt tevens als lid van het Veiligheidskabinet van Israël.

In een gesprek met het persbureau Reuters zei Katz dat de erkenning van Israëls greep op het gebied “bovenaan de agenda stond” in gesprekken met Washington, die Jeruzalem al als hoofdstad van Israël heeft erkend en deze maand zijn ambassade naar de stad heeft verplaatst.

Israël veroverde bijna 51 jaar geleden de Golanhoogtes op Syrië tijdens de laatste fase van de Zesdaagse Oorlog van 1967 en annexeerde later in 1981 de gebieden na jarenlange vergeefse onderhandelingen met Syrië over vrede met en erkenning van Israël.

Daarentegen werd met Egypte (in 1979) en Jordanië (in 1994) wel een vredesverdrag afgesloten. De annexatie van de Golan werd echter nooit erkend door de internationale gemeenschap, niet door de Verenigde Naties en ook niet door de Europese Unie.

“Dit is de perfecte tijd om zo’n stap te zetten,” zei Katz. “De meest pijnlijke reactie die je de Iraniërs kunt geven, is om de soevereiniteit van de Golan van Israël te erkennen – met een Amerikaanse verklaring, een presidentiële proclamatie. De erkenning zou een manier zijn om zowel Iran te straffen als te waarschuwen voor zijn agressieve houding jegens Israël,” zei hij.

“’Wilt u [Israël] vernietigen door aanvallen aan te moedigen? Kijk, u bereikt precies het tegenovergestelde,” zei Katz verwijzend naar Israëlische zorgen dat Iran zich probeert te verschansen in Syrië. “Ik geloof dat de tijd rijp is en een hoge waarschijnlijkheid bestaat dat dit zal gebeuren,” zei Katz en voorspelde dat de beslissing later dit jaar zou kunnen worden genomen “over een paar maanden of langer”.

Stevig bewaakte grens met Syrië op de Golan Hoogtes


Bronnen:

♦ naar een artikel van Stuart Winer “Perfect time’ for US recognition of Golan sovereignty, intel minister says” van 24 mei 2018 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel “Minister says U.S. may soon recognize Israeli sovereignty over Golan” van 23 mei 2018 op de site van The Jerusalem Post