Tsjechische regering: ‘Enkel Hamas is verantwoordelijk voor dodelijk Gaza-geweld’

In een zeldzame Europese uiting van steun aan Israëlische acties aan de grens met Gaza, zei de topdiplomaat van de Tsjechische Republiek donderdag dat alleen Hamas verantwoordelijk was voor de recente opflakkering van het geweld aan het veiligheidshekken dat Gaza scheidt van Israël.

Plaatje hierboven: De Tsjechische minister van Buitenlandse Zaken Martin Stropnický bezocht van 16 tot 18 januari 2017 de staat Israël, toen nog in de functie van minister van Defensie. Hij ontmoette president Reuven Rivlin (hierboven) en de minister van Defensie Avigdor Lieberman [beeldbron: MZV]

In een verklaring met de titel “Gaza – De dingen vertellen zoals ze werkelijk zijn“, stelde minister van Buitenlandse Zaken Martin Stropnický ook dat de dodelijke slachtoffers tijdens de gewelddadige aanval van Hamas op de Israëlische grens op 14 mei, niets te maken hadden met de verhuizing van de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem op die dag.

“’Het is een feit dat Hamas, dat ook door de Europese Unie wordt erkend als een terroristische organisatie die het bestaansrecht van Israël nog steeds niet erkent, de enige echte heerser is van de Gazastrook en als zodanig volledig verantwoordelijk is voor de vorm en doelstellingen van de gewelddadige acties die hebben plaatsgevonden op de grens tussen Israël en Gaza in de afgelopen weken,” zei hij.

Het resultaat van de wekelijkse rellen, die vorige maand begonnen en waarin Israëlische troepen meer dan 100 Palestijnen hebben gedood, de meesten van hen leden van Hamas, was onmiskenbaar ‘tragisch’, zo luidde zijn verklaring. “We hebben ondubbelzinnig onze bezorgdheid en spijt over het verlies van mensenlevens uitgedrukt,” zei hij.

Echter, “in dit verband moet echter worden benadrukt dat deze bezorgdheid niet alleen betrekking heeft op de slachtoffers van het aanhoudende geweld, maar ook op de oorzaken ervan, waaronder de feitelijke aanstichters [van Hamas]”, voegde de minister eraan toe.

Israël verwelkomde het standpunt van de minister. “Minister Stropnicky sprak de waarheid en ik prijs hem daarvoor”, vertelde Israëls ambassadeur in Praag, Daniel Meron, aan The Times of Israel. “Zijn opmerkingen weerspiegelen de nauwe betrekkingen tussen onze twee landen, Israël en de Tsjechische Republiek, die gebaseerd zijn op historische banden, vertrouwen, steun en gemeenschappelijke waarden.”

Ook in Europa lijken vele hoofdsteden, met inbegrip van Brussel en Amsterdam, het Palestijnse verhaal te hebben aanvaard, dat de zogenaamde ‘Grote Mars van de Terugkeer’ beschreef als een grotendeels vreedzaam protest tegen Israël dat door de Israel Defense Forces met overweldigend, onevenredig dodelijk geweld werd afgeslagen.

Israël, daarentegen, stelt dat de protesten in werkelijkheid een militaire campagne waren van de Hamas-terreurgroep, die regelmatig oproept tot de vernietiging van de Joodse staat. Israëlische functionarissen zeiden dat Hamas de menigte van Gazanen door het hek probeerde te krijgen, inclusief zijn eigen schutters, mogelijk om aanvallen uit te voeren in Israël, en dat de primaire verplichting van de IDF was om ervoor te zorgen dat dit niet gebeurde.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Raphael Ahren “Czech FM: Hamas alone responsible for deadly Gaza violence” van 24 mei 2018 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Tsjechische regering: ‘Enkel Hamas is verantwoordelijk voor dodelijk Gaza-geweld’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.