Arabische media zeggen dat Israël gisteren een militaire luchthaven in Syrië bombardeerde

Syrische staatsmedia zeiden dat een militair vliegveld bij Homs was aangevallen met raketten die donderdag werd afgeweerd met zijn luchtverdedigingssystemen. Niet-geïdentificeerde vliegtuigen troffen een luchtbasis die donderdagavond door de Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC) werd gebruikt.

Plaatje hierboven: Op woensdag 23 mei 2018 toonde de Israëlische luchtmacht foto’s van een F-35 stealth fighter die over Beiroet vloog. Majoor-generaal Amikam Norkin van de IAF zei dat Israël het eerste land in de wereld is dat een operationele aanval uitvoerde met de F-35 [beeldbron: Haaretz]

“Een van onze militaire luchthavens in de centrale regio werd blootgesteld aan vijandige rakettenagressie en onze luchtverdedigingssystemen confronteerden de aanval en beletten dat deze zijn doel zou bereiken,” zei het persagentschap SANA (Syrian Arab News Agency).

Echter, andere bronnen berichten dat zes raketten werden afgevuurd waarvan vier het doel troffen. De luchtafweerinstallaties op de grond zouden vernietigd zijn.

De Daba’a-luchtmachtbasis, ook bekend als de luchtmachtbasis Al-Qusair, en het omliggende gebied staan ​​bekend als een vesting voor door Hezbollah en door Iran gesteunde milities. Dat wordt ook bevestigd door het in Groot-Brittannië gevestigde Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, dat vertelde dat troepen die toebehoren aan Hezbollah en andere milities die banden hebben met de Syrische president Bashar al-Assad, zijn gestationeerd op het militaire vliegveld Dabaa. Het had geen informatie over slachtoffers.

Pentagon-woordvoerder luitenant-kolonel Kone Faulkner, zei dat de door de VS geleide coalitie in Islamitische Staat in Syrië de luchtaanval niet heeft uitgevoerd en dat de coalitie zich niet richt op de Syrische regeringsposities.

Arabische media beweren dat de Israëlische luchtmacht de Iraanse stellingen gestationeerd op het militaire vliegveld ten zuidwesten van Homs hebben aangevallen. Arabische media meldden dat verschillende explosies in het gebied werden gehoord, naast het feit dat het S-200-raketafweersysteem werden geactiveerd. Volgens de Arabische media zouden twee raketten zijn afgevuurd op Al-Daba’a Airport.

Diezelfde luchthaven werd op 10 mei j.l. ook door Israël geraakt tijdens schermutselingen met de Syrische en Iraanse troepen. Volgens de Libanese nieuwswebsite Mulhak, was een Israëlisch gevechtsvliegtuig verantwoordelijk voor de aanval. Volgens het rapport werd een van de raketten neergehaald door de 72nd Brigade van het Syrische leger, maar de tweede raket trof een wapenopslagplaats op de luchtbasis. Een Israëlische jet zou zijn neergehaald.

“Er zit geen waarheid in het nieuws dat een oorlogsvliegtuig werd neergehaald, en het is ook niet waar dat de posities van Hezbollah werden geviseerd in de stad Qusayr of de Josiah Crossing,” meldde Mulhak. Syrische regeringsfunctionarissen zouden de aanval kort daarna via de staatstelevisie hebben bevestigd. Ook lokale bronnen beweerden op Twitter dat de aanvallen werden uitgevoerd door Israëlische straaljagers die over Libanon vlogen.

Een hele boel tegenstrijdige berichten dus, maar het is wel duidelijk dat er een luchtaanval is geweest op de Syrische militaire luchthaven van Da’aba. Een Israëlische militaire woordvoerster weigerde commentaar te geven op de incidenten.

In de afgelopen maanden heeft Israël verschillende luchtaanvallen uitgevoerd in Syrië, gericht op Iraanse en Iraans-gekoppelde doelen. Israëlische leiders hebben herhaaldelijk gezegd dat Jeruzalem ten allen prijze zal verhinderen dat Iran een voet aan de grond kan krijgen in Zuid-Syrië.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Hana Levi Julian “Arab Media Blame Israel for Attack on Homs Air Base Used by Iranian Forces” van 24 mei 2018 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikel van Yasser Okbi “Report: Syrian air defense intercepts Israeli missile strike on airport” van 24 mei 2018 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Judah Ari Gross “Strike on Syrian air base said to target Hezbollah arms depot” van 24 mei 2018 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Arabische media zeggen dat Israël gisteren een militaire luchthaven in Syrië bombardeerde

Reacties zijn gesloten.