Israël avanceert bouwplannen voor 3900 nieuwe Joodse huizen in Judea & Samaria

Minister van Defensie Avigdor Liberman heeft donderdag aangekondigd dat het departement van de regering die verantwoordelijk is voor het verlenen van vergunningen voor de bouw van nederzettingen, volgende week op de Westbank groen licht zal geven voor de bouw van 3.900 woningen in Judea & Samaria (aka de Westelijke Jordaanoever).

Israël bouwt weer
Hij zei dat het Hoge Plannings Subcomité van de Burgerlijke Administratie, dat onder de jurisdictie van zijn kantoor valt, definitieve bouwgoedkeuring zal verlenen voor 2.500 woningen, terwijl nog eens 1.400 in 30 nederzettingen door verschillende andere planningsstadia zullen worden geavanceerd.

De minister van Defensie zei dat onder de bouwplannen die op tafel liggen om te worden goedgekeurd, projecten zijn voor 400 huizen in Ariel, 460 huizen in Ma’aleh Adumim, een woonzorgcentrum met 250 eenheden in Elkana, 180 in Talmon, 170 in Neve Daniel, 160 in Kfar Etzion, 150 in Kiryat Arba, 130 in Avnei Hefetz, 130 in Tene Omarim, 80 in Hinanit, 60 in Halamish, 45 in Ma’ale Efraim en 40 in Avnei Hafetz. De sites van de andere 245 woningen zijn niet gespecificeerd.

“We hebben ons geëngageerd om de bouw in Judea en Samaria te avanceren,” zei minister Avigdor Liberman in een persmededeling en hij vervolgde “In de komende maanden zullen we doorgaan met de vestiging en ontwikkeling van Judea en Samaria in de praktijk.”

Een woordvoerder van de Yesha koepelorganisatie zei dat zijn organisatie geen commentaar kon geven totdat een volledige agenda van het Bestuur van de Burgerlijke Administratie van volgende week werd vrijgegeven. In eerdere aankondigingen van dergelijke sessies leken regeringsfunctionarissen, waaronder Liberman, het aantal huizen dat gepland was voor goedkeuring te hebben opgedreven.

Premier Benjamin Netanyahu verwelkomde de aankondiging van de minister van Defensie, zeggende dat dit demonstreert hoe de regering …

“… doorgaan met de ingrijpende ontwikkeling van de nederzettingen in Judea en Samaria. Ik feliciteer met name Ma’aleh Adumim, die honderden eenheden zal bouwen na een lange periode waarin we hebben gewerkt aan de voorbereiding van een bouwplan. Dit is een volgende stap in de ontwikkeling van de gemeenschappen en in de nabije toekomst zullen we extra eenheden goedkeuren.”

Ofra binnenkort geregulariseerd
In een officiële positie van het ministerie van Defensie, dat naar het kantoor van de procureur-generaal was gestuurd en donderdagavond aan News 2 was onthuld, probeert de staat de status van honderden huizen in de Samaria-stad Ofra te normaliseren. De staat probeert de verordeningwet te omzeilen, die is bevroren door het hooggerechtshof.

Van de ongeveer 700 huizen in Ofra, een van de eerste Joodse steden gevestigd in Judea en Samaria nadat de Joden na de Zesdaagse Oorlog mochten terugkeren, hadden er slechts ongeveer 200 geen juridische problemen. De rest werd allemaal gebouwd zonder de juiste bouwvergunningen en sommige werden op privéterrein gebouwd.

In een officiële standpuntnota, opgesteld door minister van Defensie Avigdor Liberman, verklaarde het ministerie dat “veertig jaar na de totstandkoming van de gemeenschap de inwoners te goeder trouw waren jegens op de autoriteiten van de staat om hun huizen te kopen, het particuliere Palestijnse land kan worden onteigend voor gebruik in de bestaande woonwijken van Ofra.”

Bovendien werd gesteld dat de regeling zou gebeuren “met volledige compensatie, zo niet zelfs meer dan dat, voor de Palestijnse landeigenaren voor deze onteigening, zoals de wet toestaat om te doen binnen de Staat Israël en zoals het in de praktijk werd uitgevoerd.”


Bronnen:

♦ naar een artikel van Tovah Lazaroff “Israel to advance plans fot 3,900 west bank settler homes” van 24 mei 2018 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Jacob Magid “Defense Minister: 3,900 settlement homes to be green-lit next week” van 24 mei 2018 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Shlomo Pyutrikovsky “2,500 units in Judea and Samaria to be approved for construction” en een artikelHundreds of houses in Ofra to be legalized” van 24 mei 2018 op de site van Arutz Sheva