Israël’s minister Steinitz: ‘Europese Unie kan naar duizenden hellen lopen’

Minister van Energie, Yuval Steinitz, haalde op woensdag ongewoon scherp uit naar de Europese Unie na kritische opmerkingen over Israëls mensenrechtenrecord, waarin hij zei dat de organisatie “naar duizend hellen” kan lopen.

Eerder deze week riep de woordvoerder Maja Kocijancic van de Europese Unie Israël op om een ​​incident te onderzoeken waarin Jafar Farah, directeur van de NGO Mossawa, het pleitbezorgingscentrum voor Arabische burgers in Israël, beweerde dat zijn been door de politie werd gebroken tijdens een demonstratie over de doden  van tientallen relschoppers in evenementen aan de grens met Gaza op 14 mei.

De EU-verklaring riep Israël ook op om Omar Shakir, de lokale directeur voor Human Rights Watch, niét te deporteren. Israël heeft de toegangsvergunning van de Amerikaanse burger ingetrokken en hem bevolen het land te verlaten vanwege zijn vermeende steun aan boycots tegen Israël.

“De Europese Unie verwacht van de Israëlische autoriteiten dat zij hun besluit terugdraaien, omdat Israël anders zou toetreden tot een zeer korte lijst van landen die de toegang tot of het uitzetten van personeel van Human Rights Watch hebben geblokkeerd,” zei Kocijancic.

“Daarnaast zal het ook belangrijk zijn, zoals gesteund door de Israëlische regering, om een ​​snel onderzoek in te stellen naar de omstandigheden rondom gebeurtenissen vorige week in Haifa, wat leek te resulteren in ernstige verwonding van Jafar Farah,” voegde de verklaring eraan toe.

Steinitz beschuldigde de EU van “chutzpah en hypocrisie” door te zeggen dat dezelfde organisatie “door Iran werd opgezogen” en Teheran zou helpen in het licht van de nieuwe opgelegde Amerikaanse sancties. “Iran executeert en martelt homoseksuelen, schendt vrouwenrechten, ondersteunt terrorisme en het regime van [Syrische president Bashar] Assad die chemische wapens gebruikt tegen zijn eigen mensen, en zij [de EU] kiezen voor ons?” zei Steinitz in een interview op woensdag met het 103 FM-radiostation.

“Wij zijn een gezagsgetrouwe natie en het incident met Jafar Farah wordt hoe dan ook onderzocht door de interne onderzoekseenheid van de politie. Dit laat alleen maar zien hoe verachtelijk de EU wel is.”

Steinitz voegde er echter aan toe dat hoewel hij verwachtte dat de houding van de EU ten opzichte van Israël niet zou veranderen, de vriendschap met individuele Europese landen “sterker dan ooit” was. Met die “individuele landen vrienden van Israël” zal hij vast en zeker niet België hebben bedoeld …. >zucht<

Iran …


Bronnen:

♦ naar een artikel van TPS / Tazpit News Agency “Minister Says European Union Can ‘Go To A Thousand Hells’” van 23 mei 2018 op de site van The Jewish press

Een gedachte over “Israël’s minister Steinitz: ‘Europese Unie kan naar duizenden hellen lopen’

  1. Eindelijk luid & duidelijk gezegd wat iedereen denkt.

    “Europa, donder op. Israel is geen EU colonie en haar waarden & normen staan op een stuk hoger niveau dan die van u”.

    Like

Reacties zijn gesloten.