Nieuwe vloot schepen wil Israël’s legale blokkade van Gaza doorbreken

Een nieuwe vloot van schepen die de Israëlische 11-jarige legale blokkade van de Gazastrook wil doorbreken, is op dinsdag 22 mei 2018 vertrokken vanuit de Deense haven van Kopenhagen.

Het Internationale Comité voor de Blokkade van Gaza te Doorbreken berichtte gisterochtend: “Vanmorgen zijn FFC schepen om de blokkade van Gaza te doorbreken, vertrokken vanuit de haven van de Deense hoofdstad Kopenhagen, op weg naar de volgende halte in Duitsland  waar het zal aanleggen in de havens van ‘Kiel’ en ‘Wilhelshfin’ en dan verder varen naar de Gazastrook.”

De reis zal twee maanden duren waarbij de schepen zullen aanleggen in verschillende Europese havens om deel te nemen aan activiteiten ter ondersteuning van de zogenaamde ‘Mars van de Terugkeer’ van de Palestijnen. De vloot is gepland door de Freedom Flotilla Coalition, een paraplu van organisaties die zich richten op het beëindigen van de blokkade.

Plaatje hierboven: Het FFC schip dat de passende bijnaam Al Awda (Terugkeer’) kreeg, vaart onder Noorse vlag. Andere schepen dragen namen zoals ‘Vrijheid’ en ‘Palestina’. Ze hebben geen hulpgoederen aan boord. Hun missie is louter van politiek-strategische aard gericht om Israël te beschadigen en de terreurgroepen in de Gazastrook een hart onder de riem te steken in hun strijd om de vernietiging van Israël.

Onder de deelnemers aan de cruise bevinden zich activisten en leden van BDS-campagnes, en andere gekende anti-Israëlactivisten zoals  professor Ismail Nazari, voorzitter van de boycot Israël campagne in Maleisië; Charlie Andreason uit Zweden, die een tijd in een Israëlische cel doorbracht voor zijn rol in de Marianne, een trawler onder Zweedse vlag die in juni 2015 een vloot boten leidde; de Spaans-Joodse activiste Zohar Shamir Chamberlain en Heather Milton-Lightening, een activiste voor inheemse Canadezen.

Het is niet de eerste keer dat een vloot naar Gaza is vaart om aandacht te vragen voor de boycot Israël campagne om het mom van steun aan Palestijnen. De laatste keer was twee jaar geleden, toen in oktober 2016 13 vrouwen, waaronder Mairead Maguire, een ‘vredesactiviste’ uit Noord-Ierland, op 35 nautische mijlen verwijderd van de kust van Gaza, met het schip de Zaytoun, aka de zogeheten “Vrouwenboot naar Gaza‘, werd tegenhouden door de Israëlische marine.

De mislukte piraten van de ‘Vrouwenboot naar Gaza’ (Mujeres Rumbo a Gaza) verzonden vele scheldtirades tegen Israël en de IDF waaronder het volgende pathetische bericht waarin ze hun Hamasaanhang om hulp smeekten: “Pls contact your Govt to demand their release and an end to the illegal blockade [and donate weapons and ammuniton to Hamas to kill those Jews!]“ Maar het mocht niet baten. De opvarenden werden aangehouden en prompt uit het land gezet.

Het meest beruchte voorbeeld van het proberen te doorbreken van de blokkade was in 2010, toen een Turks schip, de Mavi Marmara, met geweld trachtte de kust van Gaza te bereiken. Toen IDF-soldaten probeerden aan boord van het schip te komen, werden ze met geweld aangevallen door de bemanning. Tien Turkse terroristen van de IHH werden gedood als gevolg van de confrontaties.

De Verenigde Naties stelden een commissie aan om het incident met de Marmara te onderzoeken en publiceerde op 1 september het Palmer Rapport. De Nieuw-Zeelandse Sir Geoffrey Palmer, concludeerde in zijn rapport dat de zeeblokkade van Gaza door Israël compleet legaal is, tot grote spijt van wie het benijdt:

“Israël wordt geconfronteerd met een feitelijke bedreiging voor haar veiligheid door militante groepen in Gaza. De zeeblokkade werd opgelegd als wettige veiligheidsmaatregel om te verhinderen dat wapens overzee de Gazastrook binnen geraken en wordt toegepast conform de vereisten van de internationale wet.”

anti-israeli-flotillaOp 31 mei 2010 onderschepten Israëlische marineboten de Sfendoni 8000, die samen met de Mavi Marmara illegaal de internationale wateren van Israël binnenvoer in een poging om “hulp” te brengen naar de terreurgroep Hamas in Gaza [beeldbron: ITIC]


Bronnen

♦ naar een artikel van Sue Surkes “New flotilla set to leave Denmark in bid to break blockade on Gaza” van 22 mei 2018 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelNew flotilla to attempt to break Gaza blockade” van 22 mei 2018 op de site van i24 News

3 gedachtes over “Nieuwe vloot schepen wil Israël’s legale blokkade van Gaza doorbreken

 1. inderdaad alles is goed om Israel tot een open samenleving te brengen waar de identiteit van Israel verloren gaat !

  Like

 2. Terwijl zijn in veel Europese steden NO-GO zone’s vanwege Arabisch Fascisme !!
  willen die onnozelaars nu ook “culturele verrijking” gaan brengen naar Israel ?
  of zijn dit gewoon ranzige bruinhemden ?
  de geschiedenis herhaalt zich :: de oorspronkelijke Filistijnen waren Zeevolken die de kusten van Egypte,canaan,Libanon plunderden !! misschien kunnen die gutmenschen beter die gazanen op komen halen !!

  Like

Reacties zijn gesloten.