Polen vraagt ​​Duitsland teruggave van archiefdocumenten over oorlogsmisdaden en redden van Joden

Het dispuut omtrent de Holocaust Wet tussen Polen en Israël, over de Jodenvervolging in Polen en in het Generaal Gouvernement (1939-1945) tijdens WOII, alsmede voor- en naoorlogs Pools antisemitisme onder de burgerbevolking en locale collaboratie met de nazi’s, is verre van bijgelegd.

Plaatje hierboven: Het Generaal Gouvernement in 1944. Op Chelmno en Auschwitz na, lagen vier van de zes vernietigingskampen in het Gouvernement in Polen: Treblinka, Majdanek,  Belzec en Sobibor. Alle andere concentratiekampen waren arbeids- gevangenen- en doorgangskampen. Alle zes vernietigingskampen liggen sinds 1945 op Pools grondgebied na de hertekening van de Duits-Poolse grenzen door de geallieerden in Potsdam..

Polen heeft thans Duitsland gevraagd om archiefdocumenten met betrekking tot oorlogsmisdaden en de redding van Joden terug naar Polen te sturen.

Het parlementaire team voor het schatten van de hoogte van de compensatie die Polen uit Duitsland krijgt, dat wordt geleid door het Poolse parlementslid Arkadiusz Mularczyk van de partij Wet & Recht, wil historische documenten uit Duitsland ophalen met betrekking tot de periode van de nazi-bezetting, die daar werd overgebracht van 1961 tot 1999 door de hoofdcommissie voor het onderzoek naar nazi-misdaden en het Instituut voor Nationale Herdenking in Polen.

Originelen van documenten uit Polen werden naar het hoofdkantoor van de gerechtelijke administratie in Ludwigsburg gestuurd, waar onderzoek werd ingesteld tegen oorlogsmisdadigers. Mularczyk benadrukt dat er onder de dossiers ook aanwijzingen waren dat de Polen tijdens de oorlog hulp hadden geboden aan de Joden.

Ongeveer 62.937 documenten zijn tussen 21 september 1961 en 7 november 1999 naar Duitsland verstuurd. Hieronder vallen getuigenverhoorprotocollen, overlijdensakten, foto’s en opgravingsprotocollen. In ruil daarvoor ontving Polen bestanden uit de Duitse archieven met betrekking tot het Generaal Gouvernement, de Duitse bezettingszone die werd ingesteld na de gezamenlijke invasie van Polen door nazi-Duitsland en de Sovjet-Unie in 1939 aan het begin van de Tweede Wereldoorlog.

Mularczyk is van mening dat Polen de overgedragen documenten moet terugvorderen, en degenen die verantwoordelijk zijn voor hun verwijdering moeten strafrechtelijk aansprakelijk worden gehouden. In 2009 beëindigde het openbaar ministerie in deze zaak de procedure vanwege het statuut van beperkingen.


Bronnen:

♦ naar een artikelPoland asks Germany to return archival documents about war crimes and saving Jews” van 21 mei 2018 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.