Opnieuw ‘mysterieuze’ explosies op Iraanse doelwitten nabij Damaskus in Syrië

In de vroege ochtend van deze maandag 21 mei 2018 werden explosies gehoord in een gebied waarvan wordt aangenomen dat het een Iraanse faciliteit in de buurt van Damascus zou huisvesten, volgens een rapport in Sky News Arabia. Er was geen onmiddellijke bevestiging van de explosie en het was niet duidelijk wat de ontploffingen zou hebben veroorzaakt, die enkele dagen na een andere mysterieuze explosie op een Syrische basis volgden.

Sky News meldde dat de lokale bevolking explosies hoorden in het gebied van Najjah, een wijk ten zuiden van Damascus waar een militaire academie is gevestigd. Volgens het rapport zouden de ontploffingen plaatsgevonden hebben in een Iraanse faciliteit voor elektronische oorlogsvoering daar. Er was geen direct woord uit Syrië, dat naar verluidt op de rand van het neerslaan van de laatste pockets van de weerstand van de Islamitische Staat uit het zuiden van Damascus op maandag stond.

Een paar uur eerder meldde de Bosphorous Observer dat een groot Syrisch vrachtvliegtuig vanuit Teheran naar Damascus vertrok (plaatje hieronder). Het vliegtuig, een Ilyushin IL-76T, is eigendom van de Syrian Arab Airlines en wordt meestal gebruikt om militaire vracht van de Islamitische Republiek Iran naar Syrië te vervoeren. Speculatie is dat de lading slechts enkele uren na het vertrek van het vliegtuig naar Iran werd vernietigd. En zoals altijd blijft de vraag: waarom nemen ze ook niet het vliegtuig?

Plaatje hierboven: Het pad van het Iraanse vrachtvliegtuig van Teheran naar Damascus, maandagochtend 21 mei 2018 [beeldbron: almasdarnews.com]

‘Operation Chess’
Israël heeft de afgelopen maanden steeds meer Iraanse faciliteiten in Zuid-Syrië bestookt, omdat het Teheran tracht te verhinderen om een vaste militaire poot aan de grond te zetten nabij de grenzen van Israêl. De missies, die Israël zelden openlijk toegeeft, hebben geleid tot verhoogde spanningen in het grensgebied en eerder deze maand leidde dit tot een spervuur ​​van 20 raketten in het noorden van Israël, waardoor een massale Israëlische represailleaanval plaatsvond.

De explosies werden gemeld nadat op vrijdag op een militair vliegveld in de provincie Hama van Syrië door mysterieuze ontploffingen in wapen- en brandstofopslagplaatsen werden opengereten, volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, waarbij minstens 28 mensen om het leven kwamen. Syrische staatsmedia rapporteerden destijds de ontploffingen maar verstrekten geen details, terwijl het Waarnemingscentrum zei dat ze waarschijnlijk te wijten waren aan een technische storing.

Echter Sky News Arabia meldde dat de explosies werden veroorzaakt door een aanval op een geavanceerd Iraans luchtverdedigingssysteem, ondanks het feit dat het in het midden van de dag zou komen, wanneer Israël zelden luchtaanvallen uitvoert. Na het handhaven van een officieel beleid om te weigeren commentaar te geven op dergelijke aanvallen, onthulde het Israëlische leger vorige week dat het luchtaanvallen had uitgevoerd tegen Iraanse doelwitten in Syrië als onderdeel van een missie genaamd ‘Operation Chess.’

Het doel van ‘Operation Chess’ was om te voorkomen dat Iran represailles uitvoert voor een Israëlische luchtaanval tegen de door Iran gecontroleerde T-4 luchtmachtbasis in centraal Syrië op 9 april, waarbij ten minste zeven leden van de Islamitische Revolutionaire Garde zijn gedood, waaronder een senior officier die verantwoordelijk is voor zijn drone-programma.


Bronnen:

♦ naar een artikelReport: Explosions heard at Iranian facility near Damascus” van maandag 21 mei 2018 en een artikel van Judah Ari Gross “11 said killed, dozens hurt in blasts at Syria’s Hama air base, cause unclear” van vrijdag 18 mei 2018 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelSomebody Launched Rocket Attack on Iranian Cargo Shipment to Syria” van maandag 21 mei 2018 op de site van JNi.Media – The Jewish Press