Syrisch regime bombardeert Palestijnse vluchtelingenwijk Yarmoek terug naar het Stenen Tijdperk

Temidden van taferelen die worden beschreven als ‘apocalyptisch’ en een ‘misdaad tegen de mensheid’, zette het Syrische regime op zondag zijn offensief voort om het Palestijnse vluchtelingenkamp Yarmouk, een wijk in het zuiden van Damascus, te heroveren.

Plaatje hierboven: Rook stijgt op van het Palestijnse kamp Yarmouk in Damascus, Syrië op 28 april 2018 [beeldbron: Omar Sanadiki/Reuters]

Het grootste deel van het gebied wordt bezet gehouden door de Islamitische Staat (ISIS, Daesh) en tienduizenden Palestijnse inwoners zijn jaren geleden gevlucht, maar duizenden zijn gebleven en trachten te overleven onder de brutale en bombardementen belegering van het Syrische regime.

President Assad zei dat hij elke centimeter van het verloren gebied wil heroveren, maar wat er op de grond staat aan woningen, steden en infrastructuur, benevens het lot van de mensen die er wonen, dat intereseert hem allemaal geen barst. Het is het territorium, de grond zelf, die hij terug wil, met of zonder huizen, mensen en dieren.

Stenen Tijdperk
De scènes uit Yarmouk op zondag deden denken aan Stalingrad in 1942 of Berlijn in 1945 tijdens de Tweede Wereldoorlog: zo ver het oog reikt overal gebombardeerde gebouwen; wegen veranderd in puin; steegjes veranderden in ravijnen van verwoesting, geteisterd, grijs en ineengezakt door de aanhoudende luchtaanvallen.

Er lijkt niets meer over te zijn van de vele stedelijke blokkades van wat ooit een bloeiende gemeenschap was en huis gaf aan meer dan 200.000 mensen in 2011 toen de Syrische burgeroorlog uitbrak. Nu zijn er nog maar een paar duizend meer over. Degenen die er nog wonen, dwalen wild en uitgehongerd doorheen de ruïnes na de verwoestende belegering van het Syrische regime van president Bashar al-Assad, aka de Slager van Damaskus..

Sinds midden mei richt het regime zijn vuurkracht op het bolwerk. Het ondertekende overeenkomsten met de lokale rebellen, zodat het zich kon richten op het vernietigen van ISIS in het zuiden van Damascus, in een gebied dat jarenlang door extremisten werd vastgehouden. Met de steun van Rusland heeft het regime volgens talloze online berichten tanks en vliegtuigen gestuurd om te vernietigen wat nog rechtop stond.

Er zijn af en toe pogingen ondernomen om de ISIS-strijders te laten vertrekken, maar het is niet helemaal duidelijk waar ze heen zouden gaan. In de andere staakt-het-vuren deals die het regime heeft ondertekend, zijn de rebellenstrijders naar het noorden gereisd naar een gebied in Syrië dat wordt gecontroleerd door rebellen en het Turkse leger. Maar niemand wil ISIS-leden.

Desalniettemin werden busladingen met militanten en hun gezinnen die Yarmouk verlaten maar niemand die weet waar ze naar toe zijn gegaan. Geruchten zeggen dat ze naar de ‘Syrische woestijn’ worden gestuurd, wat de Eufraat Vallei zou betekenen.

De laatste keer dat het regime een deal ondertekende om ISIS-strijders van de Qalamoun-bergen in de buurt van Libanon naar de Eufraat in augustus 2017 te verzenden, namen de VS het konvooi onder vuur om te voorkomen dat de jihadisten een gebied in de buurt van Oost-Syrië zouden bereiken.

De VS voeren nog steeds offensieve operaties uit tegen ISIS naast de Syrische democratische strijdkrachten in het oosten van het land, dus het is onduidelijk hoe de coalitie zal reageren als het regime probeert de strijders in de ‘Syrische woestijn’ te dumpen.

No Jews no News
Er is veel verontwaardiging online over wat er gebeurd is in Yarmouk. Er zijn ook beschuldigingen dat het wereldse stilzwijgen en onverschilligheid deel uitmaakt van een hypocrisie met betrekking tot de brutaliteiten van het Assad-regime.

Idrees Ahmad, een academische en frequente commentator van het Syrische conflict, schreef donderdag dat wat er in Yarmouk gebeurt, vereist dat mensen woedend worden. Hij beschuldigde mensen van hypocrisie omdat ze zeiden dat de acties van Israël in Gaza misdaden waren, terwijl zij de echte misdaden tegen de Palestijnen in Yarmouk negeerden.

Activisten die het Syrische regime steunen, hebben Israël er echter van beschuldigd de woordvoerder van ISIS te zijn. ISIS nam Yarmouk over, “en Assad en de Palestijnse PFLP vechten ertegen!” De Syrische president Bashar Assad “bevrijdt” het gebied beweren aanhangers van Assad. De VN roept op haar beurt op om burgers veilige doorgang te bieden uit wat er van het kamp overblijft. Het gebied onder controle van ISIS omvat nu verschillende grote stadsblokken van telkens ongeveer 1 vierkante kilometer.

De intrieste waarheid is dat wanneer Palestijnen worden vermoord door andere moslims en Arabieren, dit compleet geen nieuwswaarde heeft voor de westerse reguliere pers & media. Als ze waren gedood door Joden of Israëliërs, dan zou er plotseling wel veel belangstelling zijn. Zo gaat dat nu eenmaal in het Midden-Oosten, waar oeroude Jodenhaat de gemeenschappelijke deler is.

Zo maakt de wereldpers zich onzettend druk om 62 gedode Palestijnen tijdens de ‘Terugkeer Mars’ -campagne van Hamas tegen Israël op maandag jongstleden. Maar niemand ligt wakker van het feit dat er in Syrië meer dan 5000 Palestijnse ‘vluchtelingen’ werden gedood, vermist of gevangen. 62 doden is erg, maar ZWIJGEN over 5.073 doden is gewoon MISDADIG.

Waarom het ene wel nieuws is en het andere niet, luidt het antwoord erg simpel: No Jews no News!


Bronnen:

♦ naar een artikel van Seth J. Frantzman “Catastrophic destruction as regime pounds Palestinian refugee camp” van 20 mei 2018 op de site van The Jerusalem Post

Een gedachte over “Syrisch regime bombardeert Palestijnse vluchtelingenwijk Yarmoek terug naar het Stenen Tijdperk

  1. En de wereld is vervuld van afgrijzen bij zoveel geweld met zoveel dode Palestijnen.

    Of toch niet.

    De stilte van de altijd geschokte EU, UN, NGO’s & media bij zoveel disproportie is schokkend.

    Of toch niet?

    Like

Reacties zijn gesloten.