Egypte heropent grens met Gaza voor Ramadan; helft Gazanen wil emigreren

De Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi gaf opdracht om de grensovergang tussen Gaza en Egypte via de Sinaï voor de hele maand Ramadan te openen. Sinds president Sisi op 4 juni 2014 de macht greep, is de grens met Gaza doorlopend gesloten en werden  Gazanen met mondjesmaat en dan nog enkel om humanitaire redenen doorgelaten.

Plaatje hierboven: Gazaanse Palestijnen betogen voor de heropening van de grensovergang te Rafah die Egypte scheidt van de Gazastrook [beeldbron: J-P]

Vertaling: “Ik heb de betrokken instellingen opgedragen de nodige stappen te ondernemen om de opening van de grensovergang bij Rafah gedurende de heilige maand Ramadan te behouden om de lasten van onze broeders in de Gazastrook te verlichten.” #تحيا_مصر

Als gevolg van terreuraanslagen in de Sinaï waarin ook Gazanen zijn betrokken die zich bij IS hebben gevoegd in de Sinaï, houdt Egypte de poorten van Gaza grotendeels gesloten gehouden sinds, waarvoor de schuld bij Israël werd gelegd, dat zich in 2005 volledigheeft teruggetrokken uit Gaza.

Men zou hopen dat de de meerderheid van de inwoners van Gaza zal deze gelegenheid aangrijpen om te vertrekken en nieuwe en betere levens te beginnen buiten Gaza en buiten de controle van Hamas. 45% van de inwoners van Gaza zegt te willen emigreren vanuit Gaza, volgens een recente PCPSR-enquête.

De Gazanen stemden overweldigend voor Hamas bij hun laatste verkiezingen, in 2006. Hamas nam de volledige controle over Gaza in 2007, toen ze de oppositie afslachtten en Al Fatah, de politieke factie van Mahmoud Abbas, met geweld uit de Strook verdreven.

Helaas, in dezelfde recente enquête van de PCPSR, zou Hamasleider Ismail Haniyeh indien er vandaag verkiezingen in Gaza zou worden gehouden, ruim 62% van de stemmen ontvangen bij een presidentsverkiezing in Gaza, tegenover slechts 35% voor Abbas.

In het parlement zouden Hamas en Fatah evenzeer 32% van de stemmen van de Gazanen ontvangen, terwijl de rest grotendeels onbeslist is. Drie maanden eerder zou Hamas 36% hebben gekregen in vergelijking met 30% voor Fatah. 48% steun van de Gazanen ondersteunt de terugkeer naar een gewapende intifada (wat waarschijnlijk betekent dat er meer wapens zijn dan de IED’s, pistolen en molotovcocktails die ze momenteel gebruiken).

Na een poging om in 2017 een eenheidsregering tussen Fatah (PLO) en Hamas tot stand te brengen, wat niet zo goed werkte, zou de Palestijnse Autoriteit de leiding hebben over de overtochten tussen Gaza en Egypte en Israël.

Dus terwijl bijna de helft van de Gazanen permanent uit Gaza wil vertrekken, zou meer dan de helft nog steeds op hun oude Hamasleiderschap stemmen. Krijg daar maar een touw aan vastgeknoopt …

De zwaar bewaakte Philadelphia Corridor tussen Egypte en Gaza
op de achtergrond de Gazastrook, vooraan Egypte


Bronnen:

naar een artikelEgypt Opens Gaza’s Rafah Crossing for Ramadan, 45% of Gazans Want to Emigrate” van 18 mei op de site van The Jewish Press