Nog geen wetenschappelijk bewijs gevonden van koning David, maar …

“Hyperbole!” (overdreven, overroepen) was het woord van de dag toen nieuws van een unieke Israëlische archeologische opgraving deze maand de internationale krantenkoppen haalde.

Plaatje hierboven: Het team dat werkt op de site van de archeologische opgravingen van Tel ‘Eton in de Shlella-regio van Israël [beeldbron: Avraham Faust/Tel ‘Eton Archaeological Expedition]

“Bijbels verhaal BEWIJS: Het oude paleis van koning David ONTDEKT in de historische vondst,” blokletterde een Britse tabloid. “Baanbrekende ontdekking: de stad van koning David precies gevonden waar de Bijbel zei dat het was,” luidde een conservatieve Amerikaanse uitgave. Echter zo’n vaart liep het allemaal niet.

Staand naast zijn Tel ‘Eton-opgraving op een met stro bedekte heuvel in het zuidoostelijke deel van Israël’s Judean Shephalah (laagland), iets meer dan 20 mijl ten zuidoosten van Ashkelon, beschrijft Bar-Ilan Universiteit Prof. Avraham Faust met ongeloof de mediastorm van onjuiste aanhalingen en halfbegrepen feiten rondom hem gedurende de afgelopen twee weken. “Het was een echt leermoment”, zei archeoloog Faust.

Het oog van de tornado? De publicatie van de resultaten kwam van koolstofdatering van een paar olijfpitten en houtskool ontdekt in de fundamenten van een zeldzaam compleet massief Israëlitisch gebouw dat ooit over de heuveltop torende.

Zelfs nu nog, onder een bedrieglijk wazige hemel waar af en toe een welkome bries tijdens onze drie uur op de uitkijk van de heuvel af en toe waait, is de omtrek van de 225 meter vierkante structuur redelijk indrukwekkend, met zijn 750 kilo verfijnde gebeitelde ‘ashlar’ hoekstenen, aan zijn skeletachtige, multi-room divisies die het praktische gebruik van zijn stenen ommuurde ruimtes illustreren.

Hier, wijst Faust, was een opslagruimte, waar het team 39 schepen ontdekte die bij de verwoesting van het huis in de 8ste eeuw waarschijnlijk wijn en olie bevatten. Met een willekeurig opgepikte scherf van de rand van een grote pot in precies de juiste hoek, gebaart Faust in een cirkel met zijn andere hand om zijn omtrek tevoorschijn te toveren en te voltooien.

Op zoek naar een andere, interessantere vondst, legt hij uit hoe twee verschillend gevormde trechters werden ontdekt op de site in aparte opslagruimten. Als hij wist wat er in de machine was opgeslagen, begreep hij hun verschillende vormen: een trechter werd gebruikt voor graan en een voor vloeistoffen. “Over de vernietiging alleen, ik zou een jaar kunnen spreken,” zei Faust, wellicht een klein beetje overdreven.

Tot de interessantste destructielaagvondsten behoren weefgetouwgewichten; verzegeling; botanische overblijfselen zoals tarwe, druiven, olijven, linzen en knoflook; en tientallen pijlpunten. “Het feit dat het huis in zijn geheel werd ontdekt, stelde ons in staat het leven in het huis te reconstrueren op een manier die voorheen niet mogelijk was”, zei Faust.

Residentie van de Goeverneur
Vanaf 2006 hebben de archeologen meer dan een decennium de site zorgvuldig uitgegraven, tot 1,8 meter diep en de 500 opgedolven artefacten van het huis geanalyseerd. In het huis hebben de onderzoekers verschillende fasen ontdekt – van de 8ste eeuw voor Christus tot de felle vernietiging door de Assyriërs, tot de eerdere, enigszins controversieel gedateerde fundamenten.

Het bewijs van hoe oud de fundamenten wel zijn die werden gelegd, werd pas onlangs ontdekt door de koolstof-datering van organische materialen – twee stukken houtskool en een olijfpit. Ze werden uit de vloer gehaald en in de fundering van twee verschillende delen van het gebouw en een extra olijfpit uit de vorige laag waarin de funderingsafzetting was ingebed.

De resultaten – eind 11de eeuw tot het derde kwart van de 10de eeuw v.Chr. – waren onverwacht, zei Faust. Analyse van het organische materiaal wees op de fundamenten van de voorheen koninklijke residentie gedateerd op het veronderstelde begin van de bijbelse Verenigde Monarchie, het koninkrijk dat volgens de Bijbel geregeerd werd door de koningen David en Salomon.

“De jongste mogelijke datum voor de constructie, binnen de 2σ Gekalibreerde Leeftijdsreeks, is 921 v.Chr., die daarmee blijkbaar elke constructiedatum uitsluit die later is dan de tijd van de Verenigde monarchie (vanaf de eerste helft van de 10de eeuw tot ongeveer 930 v.Chr.)”, schreven Faust en zijn collega Tel ‘Eton-onderzoeker Dr. Yair Sapir in het wetenschappelijke tijdschrift Radiocarbon.

Archeologisch bewijs van dit tijdperk is zeldzaam en de meeste opgravingen in de regio hebben slechts een aanzienlijk aantal vondsten uit de 8ste en 7de eeuw v.Chr opgeleverd. “Een van de belangrijkste punten van de ontdekking is dat het de beweringen dat de complexiteit in Juda pas aan het einde van de 8ste of 7de eeuw voor onze jaartelling werd bereikt, weerlegt”, legt Faust uit. De constructie bij Tel ‘Eton, zou men thans kunnen betogen, komt overeen met de tijdlijn van de Verenigde Monarchie, zoals wordt gesteld wordt in de Bijbel.

Sommigen kennen Tel ‘Eton toe als de bijbelse stad Eglon. Zoals opgetekend in het historisch twijfelachtige Boek van Jozua, nadat de Israëlieten de inheemse kolonisten in Kanaän hadden veroverd, verdeelden de 12 stammen het land. Onder de verslagen Amoritische steden die in Jozua 10 worden genoemd, bevindt zich Eglon, vermoedelijk in het dal van Tel ‘Eton, nabij een belangrijk kruispunt tussen de noord-zuidweg die de vallei van Beersheba verbindt met de vallei van Ayalon, en de oostelijke westelijke weg tussen de kustvlakte en Hebron. De hele laaglandenregio was in gewelddadige beweging.

“De identificatie van Tel ‘Eton als Eglon is gebaseerd op de locatie op de weg die leidt van Lachish naar Hebron, maar er is een brede overeenkomst dat het verhaal van de verovering zelf a-historisch is, en daarom heeft het weinig zin om te proberen dit te correleren met de vondsten in de opgraving en het bijbelverhaal,” zei Faust.

Vreedzame assimilatie
Eeuwen later zijn de overblijfselen van de spanningen tussen de inheemse Kanaänitische kolonisten, de Filistijnen en andere zeevolkeren die vaak in oorlog met elkaar zijn en de koloniserende Israëlieten zoals die uitgebreid geïllustreerd werden in andere archeologische vindplaatsen in wijdverbreide lagen van vernietiging.

De 15 acre-Tel ‘Eton-site werd voortdurend bewoond vanaf de late bronstijd (1550-1200 v.Chr.) Tot de IJzertijd IIB (8ste eeuw v.Chr.). Op zijn hoogtepunt schat Faust dat ongeveer 1.800 mensen in de ommuurde stad kunnen hebben gewoond. De overgang van een Kanaänitische naar een Israëlitische nederzetting wordt niet bewezen door geweld. Integendeel, het lijkt erop dat er een schijnbaar vreedzame assimilatie van de lokale bevolking was in de Israëlitische of ‘hoogland’-samenleving.

De ‘Residentie van de Goeverneur‘ zoals de vindplaats door de archeologen wordt bijgenaamd, is een voorbeeld van deze overgang. Een typische ‘vierkamerwoning’, het architectonische ontwerp wordt bijna nooit gevonden in nederzettingen die niet als Israëliet worden geïdentificeerd. In zijn grondvesten werd echter een grote kelk ontdekt – wat een ‘stichtingsstorting’ wordt genoemd – wat wordt beschouwd als een Kanaänitisch bouwritueel.

Faust zei dat het gebruik van wat beschouwd wordt als een ‘Kanaänitische’ traditie binnen wat gewoonlijk als een ‘Israëlitisch’ huis wordt gezien, een voorbeeld is van de aard van de overgang. Het huis verscheen oorspronkelijk in de IJzertijd I-periode (1200 tot 1000 v.Chr.); zijn vorm kristalliseerde als een gestandaardiseerde woning met vier kamers, slechts rond het begin van de IJzertijd II (die de periode overspande vanaf 1000 tot 925 v.Chr.).

“Het huis in Tel ‘Eton is een van de vroegst bekende voorbeelden van de gestandaardiseerde [Israëlitische vierkamer] vorm. Ik denk dat het is gebouwd als onderdeel van de integratie van Tel ‘Eton binnen de invloedsfeer van Israël,’ vertelde Faust aan The Times of Israel in een vervolgmail. “De vorm van het huis is duidelijk geassocieerd met de hooglanden, terwijl de depositie van de storting van de stichting – wat een Kanaänitische traditie is – de samenwerking symboliseert, d.w.z. dat deze opname in overeenstemming werd gedaan.”

Bovendien, schrijven Faust en Sapir in het Radiocarbon-tijdschrift: “Sinds de nederzetting in Tel ‘Eton aanzienlijk toenam in omvang tijdens de IJzertijd IIA, suggereert dit het gecombineerde bewijs dat de nederzetting is getransformeerd van een dorp naar een centrale stad met een stadsmuur. en een residentie met ashlarblokken, op een bepaald punt in de late 11de of (waarschijnlijker) de eerste helft of drie kwart van de 10e eeuw v.Chr.”

Er zijn andere nederzettingen in het gebied die ook een veel eerdere datering voor een Israëlisch koninkrijk ondersteunen. “Ongeveer 10 jaar geleden waren er geen duidelijke aanwijzingen voor nederzettingen in Judea in de 10de eeuw voor onze jaartelling,” zei prof. Yosef Garfinkel, hoofd van de afdeling archeologie aan de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem. “De grote revolutie was in 2008 toen we de eerste radiometrische data verkregen van Khirbet Qeiyafa. Inmiddels hebben we van Khirbet Qeiyafa bijna 30 monsters, wat een datum aangeeft tussen 1000-970 voor Christus, de tijd van koning David.”

Garfinkel vertelde The Times of Israel: “Het is dus niet verwonderlijk dat er een zo vroege datum is van Tel ‘Eton. Ik hoop dat verdere opgravingen op de site een echt niveau zullen ontdekken, gebouwen en pottenbakkersassemblages, uit de 10de eeuw v.Chr.”

Maar bewijst het huis, of Tel ‘Eton zelf, het bestaan van koning David? In een Bar-Ilan persbericht stellen Faust en Sapir duidelijk: “De associatie met David is niet gebaseerd op direct archeologisch bewijs, maar uitsluitend op indirecte gronden.” Ze voegen er echter aan toe: “Als iemand denkt dat er geen koning was met de naam van David, zouden we een andere naam moeten vinden om de Hooglandse Koning te noemen in wiens tijd de regio werd opgenomen in het Hoogland Koninkrijk.”

Hoofd van koning David,
ca. 1145 in kathedraal van Notre-Dame, Parijs, Frankrijk


Bronnen:

♦ naar een door Brabosh ingekort een artikel van Amanda Borschel-DanProof of King David? Not yet. But riveting site shores up roots of Israelite era” van 14 mei 2018 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Zvi Manasseh “Archaeological Evidence of David’s Kingdom Revealed” van 17 mei 2018 op de site van Lev Haolam

4 gedachtes over “Nog geen wetenschappelijk bewijs gevonden van koning David, maar …

 1. De archeologie doet zeker belangrijk werk, ook om te bijbel beter te verstaan, en dat koning David heeft bestaan is nog moeilijk te achterhalen daar het land vele heersers heeft gekend, en dat doet niets af van het bestaan van deze belangrijke koning David waar Jezus een afstammeling van was!!

  Like

 2. Soms ben ik toch echt jaloers op ‘gelovigen’. Alles staat vast en werd beschreven en vastgelegd in een boek, Het Boek. Een uitgemaakte zaak. Punt.

  Niks moet voortaan nog onderzocht of bewezen worden. Waarom nog verder zoeken? Het staat toch immers in de Bijbel?

  Terwijl wetenschappers, archeologen, onderzoekers soms hun hele leven wijden, om bv. zoiets simpels te bewijzen als dat de aarde rondom de zon draait en niet andersom.

  Een bewering waar je een paar eeuwen geleden als onverbeterlijke ketter op de brandstapel zou beland zijn, samen met godsloochenaars, heksen, magiërs, atheïsten en … Joden.

  Like

 3. Zo werd ik eergisteren vrijdag namiddag op de Meir in Antwerpen halverwege aan het pleintje dat naar het Rubenshuis leidt, aangeklampt door een bekeringsdriftige christen fanaat, ‘gewapend’ met allerhande religieuze geschriften en uitdeelpamfletten.

  De messianist opende meteen de aanval. Ik moest en zou ‘geloven’ dat de Messias op komst is. t Was nog maar een kwestie van dagen of ’t zou gebeuren. Er waarom ik dat niet wist? En vooral waarom ik dat niet geloofde.

  Want als ik hem niet geloofde zou ik eeuwig branden in de hel, afzichtelijke dingen zouden mij overkomen, veel pîjn zou ik lijden, mijn hele lichaam bedekt met stinkende etterende wonden en zweren, ik zou eindeloos smeulen en geroosterd worden op brandende kolen.

  Uiteindelijk kon ik mij geschrokken losrukken en maakte me snel uit de voeten. Ik was helemaal niet angstig geworden voor de dingen die hij mij voorspelde en die mij te wachten staan als ik niet klaar sta voor de Messias, want daar trap ik niet (meer) in.

  Maar ik was bang geworden voor de man zelves. Voor zijn bezeten en halfwaanzinnige blik in zijn ogen. Voor zijn boeken die hij voor mijn gezicht zwaaide. Op een bepaald ogenblik dacht ik zelfs dat hij mij met zijn heilige geschriften letterlijk wilde doodknuppelen. Hij zou het “geloof er wel even inkloppen”, las ik in zijn bloeddoorlopen ogen.

  Enfin, gelukkig heb ik dergelijke ervaringen niet met Joden. Zij het hunne en ik het mijne. Zij zijn niet bekeringsdriftig. Die ervaring heb ik toch niet en ik leef er toch al mijn hele leven middenin. Tenslotte ben ik niet als Jood geboren, dus waarom zouden ze de moeite nemen om mij te bekeren? En visa versa.

  Dank u wel mijn beste Joodse buren en vrienden dat jullie mij al zoveel jaren dit soort ongein bespaard hebben. 😉

  Like

 4. Dat ben je lastig gevallen door de onnozele sekte van de zogenaamde Pinksterchristenen die staan daar dikwijls mensen lastig te vallen met hun verdoemenispreken ! En dit terwijl ze zelf onder het oordeel vallen, en Joden hebben geen missiedrang !!

  Like

Reacties zijn gesloten.