Zeven jaar burgeroorlog: 2018 is het ergste jaar in Syrische humanitaire crisis

In het noordelijk gelegen buurland van Israël, is de humanitaire crisis in Syrië dit jaar erger dan ooit, erger zelfs dan om het even welk ander jaar sinds de burgeroorlog zeven jaar geleden uitbrak in het land, vertelde een functionaris van de Verenigde Naties op vrijdag 18 mei 2018 aan The Jerusalem Post.

“We zien in 2018 dat de humanitaire situatie in Syrië de ergste is die we hebben gezien sinds de oorlog begon: een zeer dramatische verslechtering, massale ontheemding, minachting voor de bescherming van burgers en het leven van mensen dat nog steeds op zijn kop worden gezet,” zei Panos Moumtzis, Humanitarian Coordinator van de VN voor de crisis in Syrië, in Beiroet.

Terwijl de halve wereldbol geobsedeerd is door de Arabisch-Israëlische oorlog en het lot van ‘Palestijnen’ in Gaza en in Judea & Samaria, is Syrië daarentegen de slechtste plaats to be in de moderne geschiedenis sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog, hoewel ze dat in ‘Palestina’ ten stelligste zullen ontkennen.

“Gesproken in termen van aanvallen op gezondheidswerkers en -faciliteiten, goed voor 70 procent van alle dergelijke aanvallen wereldwijd,” zei Mountzis, “is Syrië de zwaarste plek ter wereld voor hulpverleners en zorgverleners.” zei hij. U.N.-gegevens laten zien dat 89 zorgverleners stierven in 92 bevestigde militaire aanvallen op zorginstellingen tussen 1 januari en 4 mei 2018, in vergelijking met 73 doden bij 112 aanvallen gedurende het hele jaar 2017, bevestigde de U.N. Humanitaire Coördinator voor de crisis in Syrië.

De twee gebieden die in 2018 de meeste aanslagen op de gezondheidszorg hebben meegemaakt, waren Eastern Ghouta en Idlib. Oost-Ghouta was de grootste door rebellen bewaarde pocket nabij de hoofdstad Damascus, maar kwam medio april onder controle van de regering terug na een fel offensief. Idlib, in het noordwesten van Syrië, is het grootste resterende gebied onder oppositiecontrole, met ongeveer 2,5 miljoen mensen.

De bevolking van Idlib is in de loop van het conflict in een stroomversnelling terechtgekomen, met mensen daar die in andere gebieden hebben gevochten. De regering heeft ook een groot aantal rebellenstrijders en hun families overgebracht naar Idlib als onderdeel van overgave overeenkomsten elders in Syrië. De Syrische president Bashar al-Assad, aka de Slager van Damaskus, heeft gezworen om elke centimeter van Syrië terug te nemen.

Moumtzis zei dat de U.N. in Ghouta geen herhaling wil zien van wat er in Idlib is gebeurd. Hij drong er bij de strijdende partijen op aan om tot een vreedzame oplossing te komen. Moumtzis zei ook dat hij zich zorgen maakte over de slechte toegang tot hulp in Syrië. In 2017 werd slechts 27 procent van de verzoeken van de Verenigde Naties aan Syrische autoriteiten om toestemming om hulp te verlenen toegestaan. In de eerste vier maanden van 2018 werden amper zeven procent van de verzoeken tot hulpverlening toegekend, zei Moumtzis.

Het aantal mensen dat door de Verenigde Naties als woonachtig in belegerde gebieden wordt aangeduid, is dit jaar drastisch gedaald tot 11.100, nadat de Syrische regering de controle over bijna alle door rebellen bewaarde pockets rond de hoofdstad Damascus had overgenomen. Maar 2,05 miljoen mensen die humanitaire hulp nodig hebben, leven nog steeds op moeilijk bereikbare plaatsen, zei de V.N.


Bronnen:

♦ naar een artikel2018 worst year in Syria’s humanitarian crisis” van zaterdag 19 mei 2018 op de site van The Jerusalem Post

Een gedachte over “Zeven jaar burgeroorlog: 2018 is het ergste jaar in Syrische humanitaire crisis

 1. Ja en? Who cares?

  Zéker niet de UN, EU, Media & NGO’s die automatisch in hun humanitaire kramp raken wanneer palestijnen weer een oproer veroorzaken……maar alleen dan.

  Denken ze nu echt dat de oude & achterhaalde politiek van Israel veroordelingen & onderzoeken het leven van één palestijn gaat verbeteren?

  Natuurlijk niet…….maar dat zal ze verder worst zijn.

  Allemaal hebben ze weer hun rol vervuld en dat brengt geld, prime time & relevantie……….en daar gaat het om.

  Deze humanitaire jakhalzen ruiken bloed en ze komen eraan gerend………..in horden.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.