Israël zal niet meewerken met VN onderzoek naar dood van Gazaanse terroristen

Israël zei vrijdag dat het niet zal meewerken aan een onderzoek dat de VN-Mensenrechtenraad heeft bevolen naar de dood van Palestijnen door de IDF in het geweld dat deze week plaatsvond aan de grens met Gaza. De Verenigde Staten, die samen met Australië de enige twee landen waren die tegen het onderzoek hebben gestemd, noemden de stap “een andere schandelijke dag voor de mensenrechten”.

Het hoogste mensenrechtenorgaan van de VN heeft gestemd voor een resolutie waarin de Raad wordt opgeroepen om “dringend een onafhankelijke, internationale onderzoekscommissie te sturen” na de dood van zo’n 60 Palestijnen – het hoogste onderzoeksniveau van de raad. Bijna alle doden waren leden van Hamas, heeft de terreurgroep erkend. “We zijn niet van plan om samen te werken,” zei de afgevaardigde minister van Buitenlandse Zaken van Israël.

In de VN Raad stemden 29 landen vóór de resolutie (inclusief ook België!) en slechts twee landen stemden tegen waarbij 14 landen zich onthielden. Australië en de VS waren de enige twee landen om zich tegen het besluit te verzetten:

Paneel met uitslag van de stemming in de VN Raad van 18 mei 2018

De Raad veroordeelde ook “het disproportionele en willekeurige gebruik van geweld door de Israëlische bezetters tegen Palestijnse burgers.” Het door de raad gemandateerde onderzoek zal worden gevraagd om in maart een eindrapport uit te brengen.

Waarom de Raad nog een onderzoekscommissie wil afvaardigen als de Raad Israël reeds bij voorbaat heeft veroordeeld, blijft een raadsel. De vraag stellen is ze beantwoorden: om de schijn van onpartijdigheid van de VN op te houden wellicht?

Israël reageert
“De resolutie ‘maakt geen melding van Palestijns geweld en ophitsing”, protesteerde de Israëlische ambassadeur aan de VN in Genève, Aviva Raz Shechter. “Deze resolutie negeert volledig de juiste en wettelijke plicht van Israël om zijn burgers te verdedigen”, zei ze.

Premier Benjamin Netanyahu hekelde de stemming en de Raad als compleet ‘irrelevant’. “De organisatie die zichzelf de Mensenrechtenraad noemt, bewijst opnieuw dat het een hypocriete en bevooroordeelde organisatie is die tot doel heeft Israël schade toe te brengen en terreur aan te moedigen, maar meestal bewijst het enkel zijn ‘irrelevantie'”, voegde hij eraan toe. “De staat Israël zal doorgaan met het verdedigen van zijn burgers en soldaten,” zei hij.

De vice-minister van Buitenlandse Zaken, Tzipi Hotovely, zei dat Israël niet zou meewerken aan het onderzoek. Israël verwierp het besluit volledig en zei dat alles wat de Raad bewees is dat het …

“een automatische anti-Israël meerderheid heeft waar hypocrisie en absurditeit de scepter zwaaien. De resultaten van dit onderzoek zijn een afgelopen conclusie en zijn geschreven in de tekst van de beslissing zelf. Het is iedereen duidelijk dat het doel van deze Raad niet is om de waarheid te onderzoeken, maar om het recht van Israël op zelfverdediging te ondermijnen en enkel de Joodse staat te demoniseren.”

Israël beschuldigde de Raad van het systematisch negeren van echte mensenrechtenschendingen over de hele wereld en in plaats daarvan “veel meer resoluties aan te nemen tegen Israël dan tegen alle andere landen in de wereld samen.” Israël wees erop dat de overgrote meerderheid van de 60 mensen in het protest van maandag “Hamas-leden waren, zoals de leiders van de terreurgroep zelf hebben erkend.”

De Israëlische verklaring zei dat de acties van Israël volledig legaal waren en bedoeld waren om “onze soevereiniteit te beschermen en een massale aanval tegen de grens om de intentie van Palestijnen te voorkomen die Israëliërs wilden vermoorden en terreuraansloagen wilden uitvoeren.”

Israël is geen lid van de UNHRC en minister van Defensie Avigdor Liberman heeft donderdag de VS opgeroepen om uit de Raad te stappen. “We moeten stoppen met de hand te reiken aan dit bastion van hypocrisie,” zei hij.

De Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Nikki Haley, haalde scherp uit naar de Raad:

“In een tijd dat Venezuela een dictatuur verwordt, Iran duizenden politieke tegenstanders gevangen neemt en in Birma (Myanmar) een etnische zuivering plaatsvond, heeft de zogenaamde Mensenrechtenraad van de VN besloten een onderzoek in te stellen naar de legitieme verdediging van zijn eigen grens door een democratisch land tegen terroristische aanslagen. Het is een andere schandelijke dag voor de mensenrechten.”


Bronnen:

♦ naar een artikelIsrael says it won’t cooperate with UN human rights council probe of Gaza deaths” van 18 mei 2018 op de site van The Times of Israël

2 gedachtes over “Israël zal niet meewerken met VN onderzoek naar dood van Gazaanse terroristen

 1. Een VN onderzoek naar de dood van 50 Palestijnse terroristen.

  De honderden miljoenen doden, gewonden en vluchtelingen uit Syrie, Jemen, CONGO, Libye, Irak, Afghanistan, Mali, Soedan, Sahel, Myamar, Turkije/Koerden etc.etc.etc.etc.etc. die moeten hiernaar kijken en zichzelf afvragen; “Wat doen wij verkeerd”?

  Wel lieve mensen jullie zijn géén “palestijn” en Israel is niet jullie “vijand”.

  Dat Israel ook geen vijand is van Palestijnen….. dát word hen snel maar resoluut uit het hoofd gepraat door hun leiders.

  Meer interessant is de rol van Europa! Die is niet meer goed te praten. De vieze lucht die deze ‘humanitaire’ vertegenwoordigers verspreiden is niet meer te harden.

  1938 >>>>>>> 2018. Dit is Europa.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.