Turkije verkocht Israëlische nucleair gerelateerde electronica aan Iran

De VN heeft een onderzoek ingesteld tegen Turkije wegens het verkopen van elektronische apparatuur aan Iran, dat wordt vermeld als verboden, nucleair gerelateerde producten en technologieën. Resolutie 2231 van de Veiligheidsraad van 2015 verbiedt de overdracht van dergelijke apparatuur aan Iran in het kader van het Iran Akkoord (JCPOA).

De VN eisten ook dat Israël de zaak zou onderzoeken, nadat duidelijk was geworden dat de elektronische apparatuur die via Turkije naar Iran werd gestuurd, was vervaardigd door Celem Power Capacitors, een Israëlisch bedrijf dat in Jeruzalem is gevestigd en een belangrijke fabrikant van condensatoren is. Een condensator is een passieve elektrische component met twee aansluitingen die potentiële energie opslaat in een elektrisch veld.

Het onderzoek is gestart nadat de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) in juli 2017 een transport van elektronische apparatuur vasthield dat van Turkije onderweg was naar Iran. De VAE-inspecteurs identificeerden elektronische condensatoren die verboden zijn voor overdracht naar Iran, op basis van de VN-resolutie van de Veiligheidsraad. In een brief aan het secretariaat van de VN en aan de regering van Israël, deelde de VAE mee dat zij CSP 180-300 condensatoren had geprikt die door Celem Power Condensators in Jeruzalem waren geproduceerd.

Celem Power Condensators hebben de Israëlische autoriteiten verteld dat het de condensatoren aan de Turken heeft verkocht – na zorgvuldige controle en ontvangst van betaling. Het bedrijf verklaarde: “We hebben de condensatoren verkocht aan normale Turkse bedrijven, we verkopen onze producten niet aan de vijand. De meeste van onze verkopen gebeuren in Turkije en de VS, maar Turkije is geen vijandelijke staat en we hadden geen reden om niet met haar te handelen. In ieder geval, als de goederen daadwerkelijk in Iran zijn aangekomen, betekent dit dat we zijn bedrogen door de Turkse koper.”

In paragraaf 3 van bijlage B bij Resolutie 2231 (2015) van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties wordt Iran opgeroepen geen activiteiten te ondernemen in verband met ballistische raketten die zijn ontworpen om nucleaire wapens te kunnen afleveren, waaronder lanceringen waarbij gebruik wordt gemaakt van ballistische rakettechnologie.

In geval van goedkeuring door de Veiligheidsraad van de levering aan Iran van enige technologie of technische assistentie die bij de resolutie is verboden, moet het contract voor de levering van dergelijke artikelen of bijstand passende garanties van eindgebruikers bevatten; en Iran zou zich ertoe moeten verbinden dergelijke items niet te gebruiken voor de ontwikkeling van systemen voor de levering van kernwapens.

Wat Turkije klaarblijkelijk heeft gedaan, was dat hele deel onttrekken aan het ontvangen van de goedkeuring van de VN-Veiligheidsraad en de verboden technologie gewoon aan Iran hebben verkocht.

Een beschrijving van de CSP 180-300 condensator van Celem, Israël


Bronnen:

♦ naar een artikelUN: Turkey Violated UN Sanctions, Sold Israeli Technology to Iran” van 17 mei 2018 op de site van JNi.Media – The Jewish Press

♦ naar een artikelTurkey probed over shipment of Israeli-made electronic equipment to Iran: report” van 17 mei 2018 op de site van i24 News