Jeruzalem: Macron, Merkel en May moeten The Donald achterna

De opening van de Amerikaanse ambassade op 14 mei in de hoofdstad van Israël – Jeruzalem – zou zonder verwijl moeten worden overgenomen door mede-democratieën Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk (aka ‘het Democratische Trio’).

Het beleid van president Trump jegens Jeruzalem werd op 6 december 2017 door hem vastgelegd (‘de Verklaring van Trump’):

President Trump’s policy on Jerusalem was set out by him on 6 December 2017 (“the Trump Declaration”):

“STATUS VAN JERUZALEM: President Trump erkent dat specifieke grenzen van de soevereiniteit in Jeruzalem zeer gevoelig zijn en onderworpen aan onderhandelingen over de definitieve status. President Trump erkent dat de status van Jeruzalem een ​​zeer gevoelige kwestie is, maar hij gelooft niet dat het vredesproces wordt geholpen door de simpele waarheid te negeren dat Jeruzalem de thuisbasis is van de wetgevende macht, het Hooggerechtshof, de president en de premier van Israël. President Trump erkent dat de specifieke grenzen van de Israëlische soevereiniteit in Jeruzalem onderworpen zijn aan onderhandelingen over de definitieve status tussen de partijen. President Trump bevestigt de steun van de Verenigde Staten voor het status-quo op de Tempelberg, ook bekend als Haram al Sharif.”

Dit beleid zou perfect aanvaardbaar moeten zijn voor het Democratische Trio – maar ze zijn tot dusverre gebrand op het principiële standpunt van Trump.

De Franse president Emmanuel Macron heeft het volgende standpunt ingenomen:

“De status van Jeruzalem is een kwestie van internationale veiligheid die de hele internationale gemeenschap aangaat. De status van Jeruzalem moet worden bepaald door Israëliërs en Palestijnen in het kader van onderhandelingen onder auspiciën van de Verenigde Naties.”

Het wachten op het uitlijnen van deze sterren lijkt wat op de hoop om de loterij te winnen. De Trump-verklaring biedt voldoende garanties om ervoor te zorgen dat het verlanglijstje van Macron ooit zal uitkomen – de Verenigde Naties zullen voldoende in beslag genomen worden om de status van Jeruzalem definitief te bepalen tussen Arabieren en Joden.

Weigeren om de Franse ambassade nu naar de aangewezen hoofdstad van Israël te verhuizen – terwijl de onderhandelingen om de toekomst van Jeruzalem vast te stellen die door de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie sinds april 2014 zijn opgeschort – buigen voor de dictaten en diplomatieke chantage van een illegale en ondemocratische entiteit. Frankrijk – een bastion van de democratie – is ongelooflijk naïef om niet in de voetsporen van de Trump-verklaring te treden.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft een publieke verklaring afgelegd die verzekert dat Duitsland zijn ambassade niet van Tel Aviv naar Jeruzalem zal verplaatsen: “We moeten werken voor de tweestatenoplossing en volgens dat moet de status van Jeruzalem worden verduidelijkt.”

De ‘tweestatenoplossing‘ is de afgelopen 25 jaar het voorwerp geweest van mislukte onderhandelingen. Oost-Jeruzalem werd nooit voorgesteld of verklaard als de hoofdstad van Jordanië of een andere onafhankelijke Arabische staat in de jaren tussen 1948 en 1967 toen Oost-Jeruzalem kort bestond:

 • illegaal bezet door Jordanië
 • alle Joden die daar woonden werden met geweld uit hun huizen gezet
 • eeuwenoude synagogen en Joodse begraafplaatsen werden ontheiligd en vernietigd
 • Joden kregen geen toegang tot hun overgebleven heilige plaatsen

Merkel moet deze donkere periode in de geschiedenis van Jeruzalem verwerpen door de realiteit te aanvaarden die wordt uitgedrukt in de Trump Verklaring.

De Britse premier Theresa May heeft verklaard: “Wij zijn het niet eens met het Amerikaanse besluit om zijn ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen en Jeruzalem te erkennen als de Israëlische hoofdstad vooraleer een definitieve statusovereenkomst werd bereikt. De Britse ambassade in Israël is gevestigd in Tel Aviv, en we zijn niet van plan om ze te verhuizen.”

Verhuizing van de ambassade van het Verenigd Koninkrijk naar ‘West’-Jeruzalem op dezelfde manier als voorgesteld door Trump zal toekomstige onderhandelingen tussen Joden en Arabieren niet schaden om de uiteindelijke status van Oost-Jeruzalem op te lossen.

FrankrijkDuitsland en het Verenigd Koninrkijk moeten op Trump’s roltrap stappen en hun ambassades naar de Israëlische hoofdstad, Jeruzalem verhuizen, in navolging van hun eigen wereldwijde, gevestigde diplomatieke praktijken en precedenten. Meningsverschillen tussen democratieën komen in handen van ongekozen en onverklaarbare regimes. De onrechtvaardige en onredelijke eisen van deze regimes zijn een vast recept voor rampspoed.

door David Singer


Bronnen:

♦ naar een artikel van David Singer “Macron, Merkel and May are going to follow Trump” van 18 mei 2018 op de site van Arutz Sheva

2 gedachtes over “Jeruzalem: Macron, Merkel en May moeten The Donald achterna

 1. Jeruzalem is geen universele of internationale stad, ze is Joods en de hoofdstad van Israel wat de wereld er dan ook over denkt !!

  Like

 2. De definitieve status van Jeruzalem…..zoals beschreven in de Tora, Bijbel & Koran!

  Jeruzalem, de hoofdstad van Palestina …….zoals beschreven in de Tora, Bijbel & Koran.

  Zien wie er gelijk heeft.

  Like

Reacties zijn gesloten.