Hamas weigert toegang transport met Israëlische humanitaire hulp voor Gaza

Hamas heeft twee grote vrachtwagenladingen Israëlische humanitaire hulp afgewezen die bedoeld waren om medische tekorten in de Gazastrook op dinsdag te verlichten.

De IDF zei dat het de overdracht van acht vrachtwagenladingen met vitale medische apparatuur coördineerde via de grensovergang van Kerem Shalom als gevolg van ernstige humanitaire omstandigheden in de door Hamas gecontroleerde enclave, die nog verergerd werd door twee dagen van gewelddadige schermutselingen aan de grens tussen Gaza en Israël.

Hamas accepteerde vier vrachtwagens met hulp geleverd door de Palestijnse Autoriteit en twee vrachtwagens geleverd door UNICEF, maar twee verdere vrachtwagenladingen medische hulp door de IDF werden afgewezen toen de oorsprong van de apparatuur duidelijk werd. “Liever eigen volk laten kreveren dan enige hulp van de ‘Zionistische vijand’ te accepteren,” is het levensmoto van Hamas.

Naast 53 ton medische apparatuur die deze week via de oversteek naar Gaza zou worden vervoerd, omvatte de toegenomen Israëlische hulp meer dan 14.000 eenheden van intraveneuze infusies, 40 medische baden, 20 medische onderzoekstafels, 25 infuusstandaards, 85.000 desinfecterende pads en 12.500 verbanden.

De overdracht werd gefaciliteerd door de IDF in samenwerking met de Coördinator van Regeringsactiviteiten in de Gebieden (COGAT) en het Coördinatie- en Verbindingskantoor in Gaza District.

Minister van Defensie Avigdor Liberman keurde de heropening van de grensovergang op maandag goed, drie dagen nadat Palestijnse protestanten het voor de tweede keer in twee weken in brand hadden gestoken, waarbij schade aan de infrastructuur van de grenspost voor een waarde van NIS 30 miljoen ($ 8,3 miljoen) werd veroorzaakt.

Ziekenhuizen in de Gazastrook hadden naar verluidt moeite gehad om het grote aantal Palestijnen te behandelen dat gewond was geraakt tijdens botsingen met de IDF aan de grens tussen Israël en Gaza op maandag en dinsdag.

Het Hamas-gerunde ministerie van gezondheid van Gaza meldde dat 64 Palestijnen werden gedood en honderden gewond gedurende twee dagen van gewelddadige confrontaties. Een gezamenlijk onderzoek door de IDF en de Shin Bet (Israel Security Agency) concludeerde dat ten minste 24 van de Palestijnen die tijdens de schermutselingen van maandag zijn gedood, lid waren van Hamas en Islamic Jihad.

De directeur van de spoeddienst in Ziekenhuis Al-Shiva in Gaza, Dr. Ayman Al-Sahabani, vertelde Reuters dat de medische voorzieningen bijna op waren. “We hebben het hier over 25 keer de capaciteit van de afdeling spoedeisende hulp, met alle grote uitdagingen en het tekort aan medicijnen en medische voorzieningen die kritieke niveaus hebben bereikt,” zei Sahabani. “Veel van deze patiënten wachten op hun beurt om de operatiekamers binnen te gaan,” voegde hij eraan toe.

De speciale VN-coördinator voor het vredesproces in het Midden-Oosten, Nickolay Mladenov, drong er bij een VN-Veiligheidsraad op dinsdag aan om meer inspanningen te leveren om de omstandigheden in de Gazastrook te verbeteren. “Vanaf morgen moeten de Verenigde Naties, samen met internationale partners, hun inspanningen concentreren en verdubbelen om projecten uit te voeren die een onmiddellijke impact hebben op de verbetering van de elektriciteits-, water- en gezondheidssituatie als een zaak van urgentie,” zei Mladenov.

Dr. Ayman Al-Sahabani in Gaza’s Al-Shiva Ziekenhuis: “We hebben aan alles tekort! Help ons! Dringend! Mensen sterven! Maar stuur ons a.u.b. niks van de Joden! Laat ons dan maar kreveren!” 


Bronnen:

♦ naar een artikel van Eytan Halon “Hamas turns away truckloads of Israeli humanitarian aid destinated for Gaza” van woensdag 16 mei 2à18 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel “Israeli military sends aid to Gaza” van dinsdag 15 mei 2018 op de site van Ynet News (Yediot Ahronot)

3 gedachtes over “Hamas weigert toegang transport met Israëlische humanitaire hulp voor Gaza

  1. Wie zijn nu de ware terroristen, Hamas hongert zijn volk nog liever uit, ook geen medicijnen voor het volk, worden de ogen van de Palestijnen nu nog niet open?

    Like

Reacties zijn gesloten.