Hoe kan de VN de Gazaanse doden onderzoeken als ze weigert het overduidelijke te erkennen?

Klinkend als een oude krakende fonoplaat heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties opgeroepen tot een onafhankelijk onderzoek naar de tientallen Palestijnse sterfgevallen aan de grens met Gaza afgelopen maandag 14 mei 2018.

Gaza, vrijdag 27 april 2018 . Een Palestijns lid van de Pers (‘Press‘) – links in blauw pak gebogen met camera- helpt mee een grote katapult opspannen tijdens de 5de rally van de Terugkeer Mars [beeldbron]

Maar de ontwerpverklaring van de VN-Veiligheidsraad (UNSC) over deze kwestie zet vraagtekens bij het vermogen ervan om een ​​dergelijk onderzoek uit te voeren. Er zijn al een aantal zeer duidelijke bewijzen over de sterfgevallen in Gaza, maar de VN-Veiligheidsraad heeft nogal botweg duidelijk gemaakt dat het geen belang heeft om ze in overweging te maken.

Met andere woorden, de VN-Veiligheidsraad heeft al besloten wat het gelooft dat er in Gaza is gebeurd, waardoor elk ‘onderzoek’ niet veel meer is dan een schertsvertoning om zijn veroordeling van Israël te bevestigen.

Waarom zou anders de eerste ontwerpverklaring van de VN-Veiligheidsraad tot de conclusie komen dat de Palestijnse acties aan de grens met Gaza volledig ‘vreedzaam’ waren, terwijl talloze online geposte video’s het tegenovergestelde bewijzen van hoe de zaken zich werkelijk hebben afgespeeld?

Neem bijvoorbeeld de volgende video geplaatst door Al Jazeera tijdens het Gaza-protest van vorige week. Het laat zien dat een bende mannen de veiligheidshek met machetes, hakmessen en andere wapens doorbreekt.

Terwijl ze marcheren richting nabijgelegen Joodse steden, zingen deze terroristen het gekende ‘Khaybar Khaybar, ya yahud, Jaish Muhammad, sa yahud‘ (vert. “Joden, herinner u Khaybar, het leger van Mohammed komt terug”).

Een traditioneel islamitisch strijdlied dat herinnert aan het bloedbad van Khaybar in 628 na Chr. toen de profeet Mohammed en zijn soldaten een hele Joodse stam over de kling joeg.

Vrijdag, 4 mei 2018. Palestijnse jongeren bestormen de militaire basis Nahal Oz ten oosten van Shujaiya in Gaza tijdens Terugkeer Mars

De affaire van maandag leek niet beter welgemanierd:

Maandag, 14 mei 2018. Door Hamas georkestreerde campagne van terreur tegen Israël in Gaza tijdens 6de rally van de Terugkeer Mars

Zien die er voor u uit als ‘vreedzame demonstranten die helemaal geen veiligheidsprobleem vormen voor Israël en zijn burgers? Nochthans wil de Veiligheidsraad (én het 28-landenblok van de Europese Unie) dat je dat gelooft.

Dit is de formulering van de conceptverklaring die maandag is gepresenteerd: “De Veiligheidsraad spreekt zijn verontwaardiging en verdriet uit over het vermoorden van Palestijnse burgers die hun recht op vreedzaam protest uitoefenen. De Veiligheidsraad roept op tot een onafhankelijk en transparant onderzoek naar deze acties om de verantwoordelijkheid te waarborgen.”

Al vanaf het begin bewijst de VN-Veiligheidsraad dat zij ofwel volledig incompetent is als onderzoeker, ofwel vooringenomen is tegen Israël in zijn bereidheid om onbetwistbaar de Hamas-versie van de gebeurtenissen te aanvaarden, ondanks het gedocumenteerd videobewijs.

Er is ook de kwestie van Hamasleiders die al wekenlang in openbare toespraken erkennen dat het doel van de protesten tegen de Gazastrook is om de barrière te doorbreken en massaal Zuid-Israël binnen te komen. “We zullen de muren van de blokkade doorbreken, de bezettingsmacht verwijderen en terugkeren naar heel Palestina,” verklaarde de Hamasleider Ismail Haniyeh, terwijl ook hij de protesten bleef bestempelen als een ‘vreedzame’ onderneming.

Wat mensen in de internationale gemeenschap, inclusief aan de VN-Veiligheidsraad, vaak over het hoofd zien, is dat er een aantal kleine Israëlische steden en dorpen zijn op minder dan anderhalve kilometer van de grens met Gaza.

Als de gewelddadige menigten in de bovenstaande video’s die steden zouden bereiken, zouden we een echt bloedbad in onze handen hebben. Het is niet moeilijk om te zeggen dat elke natie, zelfs diegenen die nu Israël veroordelen, precies hetzelfde zouden doen (en misschien zelfs nog meer vuurkracht zouden inzetten) om hun steden tegen dergelijk gevaar te beschermen.


Bronnen:

♦ met dank aan F.J. voor de hint

♦ naar een artikel van Ryan Jones “How Can the UN Investigate Gaza Deaths When It Refuses to Acknowledge the Obvious?” van 15 mei 2018 op de site van Israel Today

2 gedachtes over “Hoe kan de VN de Gazaanse doden onderzoeken als ze weigert het overduidelijke te erkennen?

Reacties zijn gesloten.