Nakba Dag: Ramadan begint en alle relschoppers ‘keren terug naar huis’ … naar Gaza

Vandaag, 15 mei 2018, Nakba Dag voor de Palestijnen, zou normaal het hoogtepunt van de protesten van de Gazastrook moeten worden maar na bijna zeven weken lijkt de rek er nu wel helemaal uit.

Plaatje hierboven: Ramadan in Gaza, juli 2015. Drie jaar later ziet het er niet veel beter uit. Hamas stak het grootste deel van de hulpfondsen in eigen zak om zich te herbewapenen, gebetonneerde tunnels te bouwen en zichzelf te verrijken op kosten van eigen volk [beeldbron: Jubbaland]

Sinds het de controle over Gaza overnam, heeft Hamas politiek, economisch en militair gefaald en is op zoek gegaan naar een nieuwe strategie.

Met het recente besluit om gewelddadige protesten te organiseren langsheen de grens van Gaza met Israël is Hamas de strijd aangegaan  om de wereldwijde publieke opinie op haar hand te krijgen. Terwijl Israël steeds getracht heeft om het aantal slachtoffers tot een minimum te beperken deed Hamas precies het tegenovergestelde.

De Izz a-Din al-Qassam Brigades, het moordeskader van Hamas, gaf gisteren opdracht aan alle demonstranten aan de grens met Gaza en diegenen die kampeerden in de tentenkampen, om vandaag dinsdag 15 mei het terrein te evacueren en in de late namiddag terug te keren naar hun huizen.

Het is niet duidelijk wat Hamas motiveerde om zijn operatieven terug naar huis te sturen. Echter, vandaag is het de eerste dag van de islamitische heilige maand Ramadan, gedurende welke tijd observante moslims niet mogen eten of drinken overdag. ’s Avonds na zonsondergang mag er dan weer flink geschranst worden samen met familie en vrienden.

Om het débàcle van Hamas enigszins te camoufleren heeft Hamas op maandagavond opgeroepen tot een nieuwe intifada, na de gewelddadige schermutselingen aan de grens met Gaza die resulteerden in een hoog dodental.

“De natuurlijke reactie op de dood van mensen die vreedzaam protesteerden zou met een Arabische en Islamitische intifada (opstand) moeten zijn”, zei Khalil al-Hayya, de plaatsvervangende Hamas-leider. “De Palestijnse reactie moet duidelijk zijn in Gaza en op de Westelijke Jordaanoever. Er is geen andere keuze dan het vuur op te poken in Gaza en op de Westelijke Jordaanoever als reactie op wat er is gebeurd. Hamas heeft de marsen geleid en staat als een schild voor hen” voegde hij eraan toe.

Al-Hayya zei in het tentenkamp aan de grens met Israël dat het protest van maandag gepland stond om samen te vallen met de “verwerpelijke misdaad van het verplaatsen van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem”. “Onze mensen zijn vandaag naar buiten gekomen om te reageren op deze nieuwe Zionistisch-Amerikaanse agressie en om met hun bloed de kaart van hun terugkeer te tekenen,” zei de Hamasleider.

Gisteravond bleek dan dat uiteindelijk minstens 52 Gazanen werden gedood en meer dan 2000 gewonden bij het geweld dat op bevel van Hamas was gepleegd door ‘vreedzame’ demonstranten aan de grens met Israël. De doden omvatten minstens zes personen onder de 18 jaar, waaronder één meisje. Het totale aantal dodelijke slachtoffers sinds de reeks protesten begonnen op vrijdag 30 maart 2018 heeft nu de 100 slachtoffers overschreden.

Plaatje hierboven: duizenden arabieren uit Gaza, Judea & Samaria en Israël bidden aan de Rotskoepel in Jeruzalem op de eerste dag van de Ramadan op 2 juni 2017 [beeldbron: AFP/Ahmad Gharabli]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Hana Levi Julian “Hamas Military Wing Orders Rioters to Evacuate Gaza Border, Go Home” van maandag 14 mei 2018 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikel van Elior Levy, Itamar Eichner en Shahar Hay “Hamas calls for intifada in response to Gaza deaths” en een artikel van Amos Yadlin en Ari Heistein “Hamas incites violence to hide its own shortcomings” van 14 mei 2018 op de site van Ynet News (Yediot Ahronot)

Een gedachte over “Nakba Dag: Ramadan begint en alle relschoppers ‘keren terug naar huis’ … naar Gaza

  1. “De relschoppers keren terug naar huis want de rek is er een beetje uit”.

    Reken daar maar niet op!

    Nadat ze deze morgen hun doden naar het paradijs sturen (inmiddels 59, waaronder een baby van 8 maanden, wiens foto we natuurlijk vandaag in alle media gepresenteerd krijgen zonder uitleg hoe die baby van 8 maanden naar de Israelische grens kon kruipen) komt het héle georganiseerde zootje terug naar de grens voor hun volgende portie geluk.

    Het gezegde ‘de ene z’n dood is de ander z’n brood is van toepassing op het Hamas monster dat zijn zuurstof krijgt d.m.v. zijn slachtoffers.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.