Israëlische regering trekt € 584 miljoen uit om Jeruzalem te versterken

De Israëlische regering heeft zondag ongeveer 2,5 miljard NIS (€ 584 miljoen) toegewezen om Jeruzalem te ondersteunen, inclusief NIS 50 miljoen voor de regulering van al de gronden in Oost-Jeruzalem. De maatregel die alle gronden in Oost-Jeruzalem in de komende zeven jaar wil geregistreerd zien, is bedoeld om de Israëlische soevereiniteit in het betwiste oostelijke deel van de stad verder te versterken.

Dit gebeurde een dag vooraleer de VS haar ambassade naar de hoofdstad verhuist. Het Departement van Registratie en Regeling van Rechten van het ministerie van Justitie was belast met het leiden van deze beleidslijn, die een initiatief is van de minister van Justitie Ayelet Shaked in samenwerking met de gemeente Jeruzalem.

Dit zou de eerste keer zijn dat Israël de soevereiniteit toepast op Oost-Jeruzalem in de praktijk, aangezien het dit deel van de stad officieel in 1980 heeft geannexeerd. Van de bewoners wordt verwacht dat ze hiervan veel baat bij zullen hebben. Iedereen die beweert eigenaar te zijn van het land, kan een verzoekschrift indienen bij de registratiecommissaris en wordt officieel erkend door de staat als eigenaar van het land. Als er tegenstrijdige beweringen worden gedaan, moet een rechtbank zich over de zaak uitspreken.

Het Departement van Registratie en Regeling van Rechten is al begonnen met het reguleren van gronden in Oost-Jeruzalem in de afgelopen maand. Volgens het op zondag goedgekeurde voorstel zal tegen het einde van 2021 ten minste 50 procent van de grondregistraties in Oost-Jeruzalem voltooid zijn, terwijl de rest in 2025 voltooid zal zijn. In het plan wordt ook de bouw voorzien in de industriële zones van Oost-Jeruzalem op zowat 260 dunams.

Een team onder leiding van de directeur-generaal van het ministerie van Justitie, dat vertegenwoordigers van relevante ministeries zal omvatten, zal de hele operatie begeleiden. Na een jaar wordt het team belast met het onderzoeken van de gemaakte vorderingen.

Een ander team onder leiding van het ministerie van Planning van het ministerie van Financiën, dat ook vertegenwoordigers van relevante ministeries zal omvatten, zal worden belast met het onderzoeken van manieren om belemmeringen weg te nemen bij de planning en bij het verbinden van Oost-Jeruzalemwijken met de riolering en waterinfrastructuur van de stad.

Een derde team onder leiding van het Jerusalem Affairs and Heritage Ministry zal samenwerken met de bewoners van de oostelijke wijken in een poging om het besluit met hun toestemming en medewerking uit te voeren.

“‘Een dag voor Jeruzalem wordt versterkt door de verplaatsing van de Amerikaanse ambassade naar de gemeente en na tientallen jaren die verstreken zijn sinds het toepassen van de Israëlische soevereiniteit in Oost-Jeruzalem, versterken we de stad en passen we de soevereiniteit toe’, zei Minister Shaked.

“Dit is ook belangrijk voor de inwoners van Oost-Jeruzalem, omdat bij afwezigheid van een dergelijke beweging, zij die grond bezitten hun rechten op deze gronden niet kunnen uitoefenen, onder meer in het ontvangen van bouwvergunningen. Soevereiniteit en het voordeel van de bewoners gaan hand in hand,” voegde de minister eraan toe.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Tova Tzimuki en Shahar Hay “Government allocates NIS 2.5 billion to bolster Jerusalem” van zondag 13 mei 2018 op de site van Ynet News

Een gedachte over “Israëlische regering trekt € 584 miljoen uit om Jeruzalem te versterken

Reacties zijn gesloten.