Israël investeert 1,5 milj. euro ter versterking van Kiryat Shimona aan Libanese grens

Onder leiding van minister van Defensie Avigdor Liberman zullen het Ministerie van Binnenlandse Zaken en het Ministerie van Defensie meer dan 6,5 miljoen sjekels (circa 1,5 miljoen euro) investeren in de renovatie en verbetering van de openbare schuilkelders in Kiryat Shmona.

Kiryat Shmona, gesticht in 1949, is een stad in het noordelijke district van Israël op de westelijke hellingen van de Hula-vallei nabij de Libanese grens. In 2016 had het een bevolking van 22.948, voor het merendeel Joden van Marokkaanse afkomst. Gelegen nabij de grens met Libanon, is Kiryat Shmona de meest noordelijke stad van Israël [beeldbron: Israel Matzav]

De werken zijn begonnen met de renovatie van bomschuilplaatsen, het kopen en installeren van airconditioners in bomschuilplaatsen, het aankopen van mobiele bunkers, het versterken van een apotheek in de stad en meer.

“De fortificatiewerken die we de komende maanden in Kiryat Shmona en in tientallen gemeenschappen in het noorden van het land zullen ondernemen, wordt mogelijk gemaakt door een speciale begroting t.w.v. NIS 150 miljoen (45 miljoen euros), die we met het Ministerie van Financiën zijn overeengekomen in het kader van de begroting van 2018.

“We werken momenteel aan een veel breder plan dat een complete oplossing voor de noordelijke gemeenschappen mogelijk maakt in het licht van de beveiligingsuitdagingen. We zullen blijven vasthouden aan ons vastbesloten beveiligingsbeleid in het noorden, maar we zullen ook investeren in fortificaties,” zei minister Liberman.

Plaatje hieronder: Israëliërs hebben zich aangepast aan de “vreemde realiteit” van een leven in bunkers zoals deze jongeren in een schuilkelder in de grensgemeente Kiryat Shimona nabij Libanon waar de terreurorganisatie Hezbollah ca. 120.000 raketten en missiles gericht houdt op de Joodse staat [beeldbron: Ynet News]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Mordechai Sones “NIS 6.5 million for Kiryat Shmona fortification” van zondag 13 mei 2018 op de site van Arutz Sheva