LIVE: 70ste Onafhankelijksdag, Gaza-rellen (61 doden) en opening Jeruzalem ambassade

Plaatje van de Al Qassam Brigades (Hamas). Een massa Palestijnen houden een handvol IDF-soldaten in het vizier die zich (rechts achteraan) achter een berg zand verschuilen. Je zou voor minder bang worden … [beeldbron: Hamas]

Dit bericht wordt de hele dag doorlopend aangepast en bijgewerkt …

Laatste update: Dinsdag, 15 mei 2018 om 12 u 46 [Israël +1u]

  • Terwijl de IDF slag levert aan de grens met Gaza, is intussen de inhuldigingsceremonie van de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem begonnen (plaatje hieronder van links naar rechts: premier Benyamin Netanyahu; Jared Kushner en Ivanka Trump); die ceremonie is rechtstreeks hier te bekijken;

  • De situatie lijkt met de minuut steeds grimmiger te worden. Het is tot nu toe de dodelijkste dag in Gaza sinds de verwoestende grensoverschrijdende oorlog tussen de heersers van Hamas & Co en Israël tijdens de zomeroorlog van 2014;
  • Palestijnse Arabieren, mannen, vrouwen en kinderen, gooien zich zoals lemmingen van de rotsen (plaatje hieronder) met ware doodsverachting op het veiligheidshekken;

   • Er was zonet een enorme explosie buiten het vluchtelingenkamp Jabaliyah langs de grens met Gaza (plaatje hieronder). Kort daarna werd geweerschoten gehoord in de buurt van een gebied waar honderden Palestijnen aan het demonstreren waren, vermoedelijk werd een wapenopslagplaats van Hamas of van een van de andere gelieerde terreurgroepen getroffen;

  • Het Israëlische leger bombardeerde een buitenpost van Hamas in de noordelijke Gazastrook. Het Israëlische leger bereidt zich momenteel voor op raket vuur uit Gaza. Het zou kunnen dat Hamas zich niet kan inhouden in het licht van het snel toenemend dodental en raketten naar Israël zal lanceren. Met het oog daarop werden op verschillende locaties Iron Dome-verdedigingssystemen opgesteld;
  • Volgens Ashraf al-Qidra (plaatje hieronder), woordvoerder van Pallywood, de propagandadienst van Hamas die zich soms ‘ministerie van gezondheid’ noemt, hebben Israëlische soldaten 61 relschoppers gedood waarvan een groot aantal gekende terroristen evenals ca. 2771 Palestijnen verwond langsheen de grens met Gaza. Onder de doden ook een 14-jarige jongen. 770 van de gewonden zouden volgens Pallywood geraakt zijn met kogels en of rubberen kogels;

Ashraf al-Qidra, woordvoerder van Pallywood

 • Zoals bekend laat Hamas zelden of nooit buitenlandse journalisten toe in de Strook. Alle beelden en info worden rechtstreeks en alleen door Hamas toeleverd aan de buitenlandse pers, na eerst vooraf gecensureerd en bewerkt te zijn;
 • Een bus vol Arabische demonstranten die op weg waren naar de opening van de Amerikaanse ambassade, werd door de politie omgeleid. Israëlisch-Arabisch parlementslid Yousef Jabarin (Joint List partij) was een van de demonstranten;
 • De IDF bericht dat nabij Rafah in het zuiden van de Strook drie gewapende Gazanen werden uitgeschakeld op het ogenblik dat zij een bom wilde plaatsen aan het veiligheidshekken;
 • Daarnaast heeft een IDF-vliegtuig een buitenpost van Hamas bestookt in het Jabaliya-gebied van de Gazastrook na het te hebben geïdentificeerd als de bron van waaruit terroristen het vuur openden op IDF-soldaten. Geen enkele IDF-soldaat raakte daarbij gewond;
 • De Amerikaanse ambassade wordt naar verluidt om 15u00 (16u00 locale tijd) ingehuldigd in Jeruzalem. Duizenden Israëlische soldaten patrouilleren door Jeruzalem;
 • Israëlische straalvliegtuigen hebben een terreurpost van Hamas beschoten en een aanval voorkomen;
 • Ten minste vijf branden woeden in zuidelijke Israëlische velden na in brand te zijn gestoken door vliegers die brandstof vervoeren uit de Gazastrook. Israëlische brandweerlieden trachten de branden te blussen waarbij lokale boeren ook meedoen.
 • Hamas betaalt families met Iraans geld om naar het hekken te gaan“, zei IDF woordvoerder Brigade-generaal Ronen Manelis in een interview met de radio van het leger. “We hebben de informatie dat Hamas-agenten van plan zijn de protesten te gebruiken om soldaten te schaden en zelfs te ontvoeren”;
 • Ca. 35.000 à 50.000 Gazaanse demonstranten , anzinelijk meer dande vorige vrijdagen, zijn aan het veiligheidshekken toegestroomd voor wat het hoogtepunt moet worden van een zes weken durende campagne van Hamas terwijl de Verenigde Staten zich voorbereidden om hun ambassade in Jeruzalem te openen;
 • Een explosie in het Aqaba Hotel in Jordanië werd maandag gemeld op sociale media. Het hotel, in de Jordaanse stad Aqaba, ligt tegenover het water van de Israëlische stad Eilat. Op sociale media geplaatste video’s laten zien dat rook opstijgt en stemmen in de video’s zeggen dat ze een explosie hebben gehoord. Andere rapporten wijzen erop dat de explosie mogelijk afkomstig is van raketten afgevuurd door ISIS-gelieerde groepen in de Sinaï richting Israël die mogelijk hun doelwit hebben gemist.;
 • Israël’s defensie-establishment zet zich schrap voor een week van gewelddadige confrontaties langs de grensomheining met de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever. Met de opening van de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem op maandag, gevolgd door Nakba Dag en het begin van de Ramadan op dinsdag, maakt de IDF zich op voor meerdere dagen geweld in de meest explosieve arena’s;
 • Duizenden soldaten van 11 bataljons, waaronder de brigades van Nahal en Givati, evenals speciale troepen en eenheden voor inlichtingenvergaring, het gepantserde corps, sluipschutters en drones zullen de reeds ingezette troepen versterken. Als onderdeel van de voorbereidingen is ook de training van reguliere gevechtstroepen gepauzeerd om de inspanningen te richten op het omgaan met de mogelijke verstoringen;
 • IDF-jets distribueerden pamfletten aan Gazastrookbewoners vanuit de lucht op maandagochtend, voorafgaand aan grote Nakba Day-protesten die naar verwachting zullen plaatsvinden langs de grens tussen Gaza en Israël, waarbij ze worden gewaarschuwd de veiligheidsafrastering niet te naderen: “U neemt deel aan gewelddadige rellen die uw leven in gevaar brengen. Hamas maakt misbruik van u om zijn beleidsmislukkingen te verbergen en bedreigt u en het welzijn van uw familieleden.”

Jeruzalem, 14 mei 2018. Ivanka Trump, dochter van The Donald, huldigt een herdenkingsplaat in aan de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem! (plaatje hieronder)

Eind goed, al goed


Live hier Jerusalem Post en ook hier Times of Israel en hier Haaretz

3 gedachtes over “LIVE: 70ste Onafhankelijksdag, Gaza-rellen (61 doden) en opening Jeruzalem ambassade

 1. Het is nu make or break voor de Gazanen om te laten zien of ze normaal willen leven of onder het terreur juk van Hamas willen blijven.

  Indien er een kleine opkomst komt….dan is de eerste stap gezet voor verandering in Gaza en krijgt Hamas niet wat het wil….veel slachtoffers.

  Is de opkomst groot, dan vallen er vele slachtoffers en dan is er maar één antwoord mogelijk…..eigen schuld, dikke bult.

  Hopelijk hebben ze daar in Gaza iets geleerd…….maar ik heb zo mijn twijfels.

  Like

 2. De mensen daar zijn boos. Wat verwacht je. Ik hoop dat het niet uit de hand loopt. Het machtsoverwicht van de Israëli’s geeft nu veel commentaren. Hoop dat dit geweld geen aanmoediging is voor anderen die de kans schoon zien.

  Like

Reacties zijn gesloten.