Waarheid en mythe omtrent het Israëlisch-Arabisch conflict in het Midden-Oosten

In 1964 werd de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) opgericht, die tot december 1967 werd geleid door Ahmad Shukeiri. Destijds had de PLO als doel (volgens Artikel 19 & 20 van het PLO-Charter): “De bevrijding van Palestina” en de “Eliminatie van het Zionisme in Palestina” (lees: Israël). Dit punt wordt later herhaald in Artikel 15 van het herziene Charter van augustus 1968 (zie verder).

Ahmad Shukeiri (1908-1980), de eerste voorzitter van de PLO, getuigde in 1956 op de Algemene Vergadering van de VN [UNGA] omtrent ‘Palestina’ als volgt:

“Dergelijk creatuur als Palestina bestaat helemaal niet. Dit land is niets anders dan het zuidelijke deel van Groter Syrië…”

Shukeiri had gelijk. Nooit in de geschiedenis was ‘Palestina’ een soevereine natie geweest, hooguit een regio in de Romeinse Tijd en onder de Ottomaanse Bezetting. Jeruzalem is ook nooit de hoofdstad van een ander land geweest behalve dan van Israël, zelfs niet toen de Oude Stad van 1948 tot 1967 bezet werd door Jordanië.

Echter met de aanduiding “Palestina” in die jaren bedoelde de PLO wel degelijk iets anders dan wat het vandaag bedoelt. In 1964 beoogde de PLO de vernietiging van Israël dat in 1948 de onafhankelijkheid had herwonnen op de Ottomaanse Turken en daar hoorden Judea & Samaria (aka de Westelijke Jordaanoever) en (Oost) Jeruzalem toen niet bij.

Die gebieden waren – met inbegrip van de hoofdstad Jeruzalem – tijdens de Israëlische Onafhankelijkheidsoorlog veroverd door Jordanië en op 24 april 1950 de facto geannexeerd bij het Hasjemitische Koninkrijk.

Ook de Gazastrook hoorde niet bij “het Palestina” dat de PLO in pre-1967 beoogde, vermits de Strook was ingelijfd en bezet door Egypte en zowaar in een open gevangenis was omgeturnd. Een episode uit de ware voorgeschiedenis van de Palestijnse ‘betwiste’ gebieden waaraan de Israëlbashers van de wereld uiteraard niet graag herinnerd worden omdit dit niet (meer) past in hun huidige narratief.

Het PLO-Charter werd in 1968 opnieuw herschreven en omgedoopt tot het ‘Palestinian National Covenant’ nadat Ahmad Shukeiri van het toneel was verdwenen. Hij zal per 3 februari 1969 opgevolgd worden door de Egyptenaar Yasser Arafat. Het einde van de Zesdaagse Oorlog in juni 1967 creeërde een nieuwe realiteit, toen Israël de gebieden heroverde op de Arabieren.

Het is pas vanaf dan (en niét eerder) dat de PLO behalve Israël, voortaan ook de Gazastrook en Judea & Samaria zal gaan opeisen met inbegrip van Israël’s hoofdstad Jeruzalem, als zijnde ‘oorspronkelijk’ (ha ja?) Palestijns territorium.

Leugen, misleiding en bedrog vormden onder het beleid van Yasser Arafat de nieuwe doctrine van de PLO en werd sinds de Oslo Akkoorden van 1993-1994 overgenomen door de nieuw opgerichte Palestijnse Autoriteit (werknaam van het toekomstige soevereine ‘Palestina’), die na de ziekte en dood van Yasser Arafat eind 2004 voortaan en tot op heden geleid wordt door Abu Mazen, nom de guerre van Mahmoud Abbas.

In de bijgevoegde animatievideo verklaart Danny Ayalon (Yisrael Beiteinu partij), oprichter van de ‘Truth About Israel‘, Israël’s voormalige vice-minister van Buitenlandse Zaken (2009-2013)  en Israël’s ambassadeur in de Verenigde Staten (2002-2006), de feiten met betrekking tot het Israëlisch-Palestijnse conflict, aka het topje van de ijsberg in het grotere schema van de machtsverhoudingen in het Midden-Oosten.

In deze video legt Danny Ayalon de kloof uit die bestaat tussen Israël en het Verenigde Arabische moslimblok (in de VN) en benadrukt de ongelijkheid tussen de moslimlanden en de Arabische landen in het Midden-Oosten en Israël, uitgedrukt in omvang en bevolking, maar ook in militaire, politieke en economische kracht.

Video: The Truth About the Balance of Power in the Middle East

3 gedachtes over “Waarheid en mythe omtrent het Israëlisch-Arabisch conflict in het Midden-Oosten

  1. Bovendien…….als je geen waarheid tot je beschikking hebt dan moet je je wel behelpen met mythes & leugens.

    Like

  2. In de normale wereld is het de waarheid die de leugen inhaalt en ontmaskert.

    Bij “de Palestijnen” is het de leugen die de waarheid inhaalt en verbrijzelt.

    Het begint al bij de naam: “de Palestijnen” want die bestaan niet……. en de rest is geschiedenis.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.