Israël: Wij zijn jullie ‘speeltje’ niet, jullie stomme Jodenhaters

Netta Barzilai’s opwindende nummer ‘Toy’ (speeltje), met de gedenkwaardige hook, “Ik ben jouw speeltje niet, jij domme jongen” (‘I’m not your toy, you stupid boy’),  is een krachtig hymne voor al degenen die worden geminacht omdat ze niet in de pas lopen van de politieke correctheid.

Ongeveer 200 miljoen kijkers van over de hele wereld keken toe hoe Barzilai het lied uitvoerde en de eerste prijs voor Israël won op het Eurovisie Songfestival op zaterdagavond in Lissabon. Gezien beledigingen die Israël in internationale kringen blijft ontvangen, gaat de grote meerderheid van veroordelingen van de Verenigde Naties tegen de Joodse staat in; een BDS-beweging die meedogenloos is, enzovoort – de overwinning kon niet op een beter moment komen.

Waarom? Omdat de boodschap van Barzilai ook de boodschap van Israël aan de wereld is: we zijn eigenzinnig, we zijn niet perfect, maar we hebben geen angst en we houden van het leven. Oh, en nog een ding voor al jullie antisemieten: we zijn niet jouw speeltje dat je gemakkelijk kunt misbruiken. Al die veroordelingen zullen ons vertrouwen of onze liefde voor het leven niet schokken.

“Mijn boodschap is dat je niet hoeft te passen in het normale standaardmodel van hoe een persoon eruit moet zien, denken, praten en creëren om te slagen,” zei Barzilai in een interview. “We zijn hier maar voor een minuut – we kunnen maar beter van de rit genieten .”

De meeste Israëli’s begrijpen instinctief dat hun land oneerlijk wordt behandeld; dat geen enkele Israëlische zonde de overmatige wereldwijde obsessie voor het veroordelen van hun land kan rechtvaardigen. Ze snappen het. Dat is waarom ze hun mojo behouden; dat is de reden waarom de BDS-beweging er niet in slaagde om hun gevoel van eigenwaarde te verminderen.

De meeste Israëli’s weten ook dat hun land veel goeds doet; dat bijvoorbeeld geen enkel land meer heeft gedaan om de humanitaire crisis in Syrië te bestrijden. Ze weten dat Israël in 2016 Operation Good Neighbor lanceerde met een veldhospitaal aan de Syrische grens met 24/24 uur per dag een medische staf present en dat alleen al in 2017 685 Syrische kinderen kritieke medische zorg kregen.

Israëli’s weten dat de sleutels tot hun succes niet zijn om zich in slachtofferschap te wentelen, niet om mislukkingen te laten demoraliseren, en niet om een ​​gevaarlijke buurt hun levenslust te laten afnemen. Ze weten dat ze oorlogen voeren omdat ze moeten, niet omdat ze dat willen.

Ja, natuurlijk zouden Israëli’s graag door de wereld geliefd worden – wie niet? Maar Israëli’s hebben geleerd om niet voor de vijandigheid van de wereld op de vlucht te slaan. Omdat ze weten dat ze beter verdienen, zijn ze niet verlamd door zelfhaat of schuld.

Integendeel, in plaats van zeuren, hebben ze het te druk met hun leven, wat betekent dat ze geweldige dingen doen, zoals onweerstaanbare liedjes schrijven die stomme Jodenhaters eraan herinneren niet met ze te knoeien.


Bronnen:

♦ naar een artikel van David Suissa “Israel: We’re Not Your Toy, You Stupid Haters” van 12 mei 2018 op de site van The Jewish Journal

Gerelateerd op deze blog:

♦ “Israël wint Eurovision 2018: ‘Tot volgend jaar in Jeruzalem!’” van 13 mei 2018 [lezen]

♦ “Israël’s Eurosong kandidate Netta Barzilai geconfronteerd met boycot van BDS-beweging” van 12 mei 2018 [lezen]

4 gedachtes over “Israël: Wij zijn jullie ‘speeltje’ niet, jullie stomme Jodenhaters

  1. Wat geweldig dat Israel het songfestival heeft gewonnen, een dubbel feest in dat kleine mooie land….Shalom

    Like

Reacties zijn gesloten.